Svenska kyrkan Enköping

Svenska kyrkan Enköping Besöksadress: Västra Ringgatan 9, 74531 ENKÖPING Postadress: BOX 88, 74522 ENKÖPING Telefon: +46(171)25700 E-post till Svenska kyrkan Enköping Webbplats

Villberga kyrka

i Villberga församling

Sommaröppen kyrka

Onsdag-söndag kl 11-16 vecka 27-32

Villberga kyrka är från 1200-talet. Med dess långhus, kor och sakristia är kyrkan en typisk medeltida kyrka från folkkungatiden. Interiört har man lyckats restaurera de gamla målningarna av okänd konstnär från mitten av 1400-talet, som varit övermålade av Albertus Pictor. De restaurerade målningarna betecknas ikongrafiskt som rariteter och är ur den synvinkeln unika. Kyrkans altarskåp, tillverkad av Jan Bormans verkstad i Brussel 1510, är dess förnämsta klenod och utgör passionshistorian och julserien. Exteriören på kyrkan är relativt oförändrad sedan medeltiden och kyrkomurens båda stigluckor finns bevarade. Kyrkan har även bevarade delar av en Gotländsk dopfunt från 1200-talet. Kyrkan ligger två mil öster om Enköping, strax utanför Grillby.

Antal platser: 150