Svenska kyrkan Enköping

Svenska kyrkan Enköping Besöksadress: Västra Ringgatan 9, 74531 ENKÖPING Postadress: BOX 88, 74522 ENKÖPING Telefon: +46(171)25700 E-post till Svenska kyrkan Enköping Webbplats

Tillinge kyrka

i Tillinge och Södra Åsunda församling

Tillinge kyrka består av ett stort långhus, välvt i tre travéer. Den äldsta delen är från 1200-talet. Utbyggnader har skett under 1300-, 1400- och 1600-talet, men den största förändringen gjordes under 1760-talet. Då förlorade också kyrkan sin medeltida karaktär. Altartavlan är en målning av Anders Eklund. Predikstolen är kyrkans märkligaste föremål. Figursviterna som sattes in i den nya predikstolen 1754, kommer från en förgylld altartavla, inköpt från Engzöön. Äldsta inventariet är en dopfunt, sannolikt fr 1214. Kyrkan är ljus och välkomnande. Gör ett besök!  Kyrktuppen, omtalad i Jan Fridegårds "Torntuppen" kan vägleda Dig som kommer längs gamla E 18.

Tillinge kyrka är belägen några kilometer från Enköping, alldeles vid gamla E18, strax före Hummelsta.

Text: Stig Bergdahl

Antal platser: 150