Begravning Sankt Sigfrid

Foto: Ronald Eek

Begravningsceremonin är ett sätt att ta farväl och en viktig del i sorgearbetet. Men alla sörjer på sitt eget sätt och anhöriga kan välja att avstå från en ceremoni.
En kristen begravning brukar äga rum i en kyrka eller ett kapell. Den kan ske enligt Svenska kyrkans eller något annat trossamfunds ordning.

Kapellen upplåts även till icke-kristna och borgerliga begravningar.
En icke invigd ceremonilokal finns på Billdals kyrkogård.

Länk till borgerliga begravningsförrättare på Göteborgs Stads portal.

Information om olika former av gravsättning finns här.

Vägledning inför begravning
Inför begravningen – så heter det nya material som Svenska kyrkan i Göteborg tagit fram för att hjälpa anhöriga att välja musik till begravningsgudstjänsten.  Mappen innehåller två CD-skivor och en folder. På CD-skivorna finns förslag på orgelmusik, psalmer och solosånger. Mappen delas ut gratis - som en gåva - till anhöriga inför begravningar i Svenska kyrkan.

I mappen finns även en folder. Där ges ytterligare information om hur begravningsgudstjänsten kan utformas i samråd med präst och kyrkomusiker. Mappen finns tillgänglig i samtliga församlingar och på begravningsbyråer i Göteborg. Därifrån delas den ut gratis - som en gåva - till anhöriga inför begravningar i Svenska kyrkan.

Östra Kapellet

Foto: Ronald Eek

Nu har vi återinfört lördagsbegravningar i Göteborgs begravningskapell

- I mitten av 1970-talet upphörde lördagsbegravningar i Göteborg - nu har vi återinfört denna möjlighet i samtliga kapell i Göteborg, säger Katarina Evenseth, begravningschef vid Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg.

- Med denna utökade service ges möjlighet för större flexibilitet för långväga resenärer och mer tid för gemensam samvaro vid och i anslutning till begravningsakten. I det första steget erbjuder vi nu möjlighet till begravning vid tre fastställda tider på lördagar, kl. 9.30, 11.30 och 13.30. För att kunna bemanna på rätt sätt behöver vi ha en framförhållning på en vecka.

De sju kapell det handlar om i Göteborg är Östra kapellet på Östra kyrkogården, S:t Lukas och S:t Markus kapell på Västra kyrkogården, S:t Olofs och S:t Sigfrids kapell på Kvibergs kyrkogård, Fridhems kapell på Fridhems kyrkogård och Ambjörnshagens ceremonilokal på Billdals kyrkogård  .

Begravnings-expeditionen

Skapad: 2009-07-02 00:00:00
Vi svarar på alla frågor om
begravningar, bokning av
kapell, gravvisning osv.
Du når oss på 031-731 80 80,
vardagar 9-12, 13-16.
gbg.begravningsexp@
svenskakyrkan.se

Ny lag kräver snabbare hantering av begravningar

Skapad: 2012-04-17 10:15:00

Den 15 mars 2012 fattade riksdagens beslut om ny begravningslag. Lagändringen träder i kraft den 1 maj 2012. Enligt den nya lagen får tiden mellan dödsfall och gravsättning alt. kremering  vara högst 30 dagar, mot tidigare två månader.

Som anhörig bör man nu ganska snart efter dödsfallet kontakta begravningsbyrå och församling för att boka begravning. Läs mer här!

Dag före röd dag

Skapad: 2011-10-21 14:35:00

Dag före röd dag gäller:
- sista tid för gravsättning av kista är kl. 11.00 och för urna kl. 12.30.
- sista tid för begravningsakt i kapellen med avslutning är kl. 12.00.
- Begravningsexp. har öppet till kl. 14.00. Gäller Trettondedagsafton, Skärtorsdag, dag före Kristi himmelfärds dag och dag före Alla helgons dag.

Begravningslagen

Skapad: 2009-07-09 19:22:00
Hela begravningslagen
finner du här.