Foto: Hasse Jonsson

Kremering

I Göteborg kremeras drygt 80 procent av de avlidna. Krematoriet finns på Kvibergs kyrkogård vid Kortedalavägen.

Efter kremering kan askan gravsättas (sänkas ned) i urngrav, i minneslund, i askgravlund eller strös i naturen/över vatten. Om askan ska spridas i naturen krävs tillstånd av Länsstyrelsen, läs mera på sidan Spridning av aska.

Val av urna

Vit sexkantig papplåda med lock avsedd för aska.
Pappurna som ingår i begravningsavgiften.

I begravningsavgiften ingår en enkel urna gjord av papp. Du ser hur urnan ser ut på bilden här intill. Du kan också välja att låna en urna, läs mer om det på sidan Urnor till ceremoni.

Det går även bra att köpa en urna eller tillverka en själv, observera att det finns krav på bland annat material och storlek. Läs mer om det på sidan Kravspecifikation för egentillverkad kista eller askurna i Göteborg. 

Uthämtning av urnor

Innanför krematoriets entré finns krematorieexpeditionen. När du har bokat gravsättning eller begravningsceremoni kan du hämta urnan själv eller låta begravningsentreprenör göra det. Observera att du måste boka tid hos krematorieexpeditionen innan du hämtar urnan. Om askan ska spridas i naturen måste du ha med dig ett tillstånd för det från Länsstyrelsen.

Rum för stillsamt avsked

I krematoriets bottenplan finns ett rum att låna för att ta ett tyst och stillsamt avsked efter kremering. Det används inte för begravningsgudstjänst eller andakt. Kontakta krematorieexpeditionen via vår växel, tel 031-731 80 80, om du vill veta mer.

Rum med strama skinnsoffor, fönster från golv till tak och småbord med krukväxter på.
Krematoriets anhörigrum. Foto: Hasse Jonsson

Närvara vid kremeringen

Anhöriga kan närvara vid kremeringen om de önskar. I krematoriets övervåning finns ett rum med fyra ugnar och intill finns ett anhörigrum för dem som vill följa kremeringen via en fönstervägg. Man kan också ta ett sista farväl vid kistan före kremeringen och sitta i anhörigrummet medan kremeringen pågår. Vi har möjlighet att frosta glasrutan till ugnsrummet om så önskas.

Ordna begravningen själv

Om du vill ordna begravning med kremering själv kan du läsa mer om hur det går till på sidan Ordna begravningen själv.

Fyrkantig byggnad med kala träd som spretar mot himlen

Krematoriet i Göteborg

Krematoriet på Kvibergs kyrkogård består av två delar - en ny och en gammal byggnad som är sammanlänkade. Här finns en stor kapacitet för kremationer med bästa möjliga reningsteknik som uppfyller alla gällande miljökrav.

Ljus träkista med välvt lock framför ljus tegelvägg.

Kravspecifikation för egentillverkad kista eller askurna i Göteborg

Kravspecifikationer gäller för de fall tillverkning av kista eller askurna ska ske för anhörigs eller eget framtida behov. I Göteborg gäller detta.

Krematorieexpeditionen

Vi svarar på frågor om kremation och urnor. Uthämtning av urnor sker hos oss och vi bokar när anhöriga vill närvara vid kremation eller låna vårt anhörigrum. 

Du når oss på 031-731 80 80 vardagar kl 9-12 och 13-16 för hjälp med frågor kring kremationer. Du kan också skicka e-post till
gbg.krem@svenskakyrkan.se 

Krematorieexpeditionen finns på Kvibergs begravningsplats, ingång i nya krematoriet.

Besöksadress: Kvibergs kyrkogårdsväg 8, 41522 Göteborg

Postadress: Box 1526, 401 50 Göteborg

Begravningsexpeditionen

Vi svarar på alla frågor om begravningar, gravsättningar, gravrätter, beställning av plaketter, gravanordningar, gravvisning, bokning av kapell, nedlagda stenar av säkerhetsskäl samt frågor om lagar och förordningar.

Du når oss på 031-731 80 80 vardagar kl. 9-12 och 13-15 för hjälp med frågor kring begravning. Du kan också skicka e-post till gbg.begravning@svenskakyrkan.se

Begravningsexpeditionen finns på Kvibergs begravningsplats.

Besöksadress: Kvibergs kyrkogårdsväg 4, 41522 Göteborg

Postadress: Box 1526, 401 50 Göteborg