Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg

Gravar och gravplatser

Alla har rätt till en gravplats. Alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett trossamfund, har rätt till en avgiftsfri gravplats i 25 år. Den avlidnes egen önskan ska så långt möjligt följas vid val av gravplats.

Att välja gravplats

När man ska välja gravplats är det flera frågor att tänka igenom. Det finns många olika möjligheter på de skilda begravningsplatserna. Via begravningsexpeditionen får du hjälp att välja gravplats, tel. 031-731 80 80.

Visning av gravplatser

Inför val av gravplats är anhöriga/närstående välkommna att kontakta begravningsexpeditionen, tel. 031-731 80 80, för ytterligare information och för att boka en tid för visning av tillgängliga alternativ.

Det är viktigt att de efterlevande är överens vid val av gravplats. Med respekt för den avlidna ska en gravsättning alltid betraktas som definitiv och gravfriden värnas. Om de efterlevande är tveksamma är det bättre att vänta med gravsättningen än att riskera att det blir fel. Urnan kan förvaras avgiftsfritt hos kyrkogårdsförvaltningen upp till ett år.

Gravplatser för återbruk - återgångsgravar

För att bevara karaktären på kyrkogårdarna återanvänds gamla gravar som lämnats tillbaka. På samma sätt som när man gravsätter flera familjemedlemmar i samma grav, sker gravsättningen då i det övre orörda jordlagret.

Att återanvända en gravsten och förse den med ny text är både ekonomiskt och miljövänligt. Just nu har vi drygt 6 000 disponibla återgångsgravar i Göteborg. Flest lediga finns det på Kvibergs, Östra och Västra kyrkogården. Men det finns också disponibla återgångsgravar på flera mindre och centralt belägna kyrkogårdar.

Här finns mer information om återgångsgravar.

Begravningsexpeditionen

Vi svarar på alla frågor om begravningar, bokning av kapell, gravvisning osv.

Du når oss på 031-731 80 80. Tryck 2 för hjälp med frågor kring begravning - vardagar kl. 9-12, 13-16.
gbg.begravningsexp@svenskakyrkan.se

GravSkötsel-expeditionen

Vi svarar på alla frågor om skötsel av gravar och skötselavtal.

Ring tel: 031-731 80 80. Tryck 1 för hjälp med frågor kring gravskötsel - vardagar kl. 9-12, 13-16.

E-post: gbg.gravskotsel@svenskakyrkan.se
Adress: Västra kyrkogården,