Foto: Johannes Frandsen, Ikon

Att döpa sitt barn

Har du frågor och funderingar kring barndop är du alltid välkommen att kontakta någon av våra präster. Dopet har ingen åldersgräns och är alltid gratis.

Dopet är en gåva. 

I dopet får vi dela glädje och tacksamhet över det nya livet och över det förtroende vi fått. Vi kan be Gud att vara nära barnet och skydda det från allt ont. Och om Guds hjälp att orka och våga vara föräldrar.

För dig som har frågor om dopet går det alltid bra att boka ett förutsättningslöst möte med en präst för att samtala om dopet och dess betydelse.

Föräldar som vill avvakta med att döpa sitt barn kan låta barnet bli medlem i avvaktan på dop. 

Barnets namn

I dopögonblicket säger prästen barnets namn och Guds namn för att visa att de två hör samman.

Namnet är viktigt i dopet och kanske är det första gången släkt och vänner hör den nya familjemedlemmens alla namn. Därför är det lätt att tro att dopet är en namngivningsceremoni.

Dopet är så mycket mera: ett synligt tecken på Guds kärlek, ett löfte om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer.

Boka dop

Ta kontakt med församlingen på telefon eller via e-post för att boka tid för dop.

När dopdagen börjar närma sig kommer prästen att ta kontakt och boka tid för ett dopsamtal där ni tillsammans planerar dopgudstjänsten.

Det är också möjligt att ha dopet i en annan församling än din hemförsamling. Då kontaktar du den församling där dopet ska äga rum.

Jesus säger: Jag är med er alla dagar till tidens slut.

Matteusevangeliet 28:20

En stor familj

I dopet hälsas barnet välkommen in i en större familj än den allra närmaste. I dopet blir vi del av församlingen, Svenska kyrkan och den världsvida kyrkan. Därför finns alltid möjligheten att döpas i den vanliga gudstjänsten på söndagen. Då får resten av församlingen glädjen att hälsa den döpta välkommen till gemenskapen.

Dopet är gratis

Dopgudstjänsten är alltid gratis; kyrka, vaktmästare, präst och kyrkomusiker ingår.
Det gäller både i den egna församlingen eller om man väljer att döpa någon annanstans.

I samband med dopet går bra att låna lokal för dopkaffe. Vi har också dopklänningar för utlåning. Fråga om de möjligheterna när ni bokar tid för dopet.

Efter dopet

Det finns flera möjligheter för barn och föräldrar att var delaktiga i församlingens verksamheter som våra Föräldra-barn-grupper och Dopfesten – en gudstjänst med stora och små som vi firar i början av varje år.

Läs mer om våra verksamheter för barn och familj på hemsidan och ge gärna förslag till vad du önskar eller själv vill medverka i.

Medlem i Svenska kyrkan

Den som döps blir medlem i Svenska kyrkan.

Föräldrar som vill vänta med dop kan anmäla att barnet ändå ska tillhöra Svenska kyrkan. Vid 18 år måste då den som är odöpt själv ta ställning till om hen vill fortsätta vara medlem och om hen vill döpas.

Meddela församlingsexpeditionen om detta kan vara ett alternativ.

Bokning av dop

Görel Jonsson, kyrkobokföring
08-635 33 59 | sundbyberg.dop@svenskakyrkan.se