Begravning

När döden kommer nära är det ofta många frågor som behöver svar. Det är viktigt att ta farväl, särskilt vid livets slutliga avsked. Ibland kan sorgen kännas allt för tung att bära på egen hand. Präster och diakoner är vana att möta människor i svåra situationer och de har tystnadsplikt.

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Den kan bli en akt av kärlek till den avlidne. Där kan vi tacka för vad den döde givit oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.

Alla sörjer på sitt sätt

Det finns inget rätt sätt att sörja - alla gör vi det på vårt eget vis och det ena är inte bättre eller sämre än något annat. Vi behöver förstå och acceptera att vi hanterar vår sorg olika. Den kan visa sig i form av uppgivenhet och förtvivlan över det som aldrig blev sagt eller gjort, kanske vrede över att bli lämnad. Vi kan också känna lättnad, om den som avlidit varit sjuk länge och döden kommer som en befrielse. Inför döden är det naturligt att vi är osäkra och rädda. När vi drabbas av sorg och död reagerar vi med både kropp och själv.

Begravningsombud

Länsstyrelsen förordnar ett begravningsombud för varje kommun. I Sundbybergs kommun är Anders Hallstan ombud. Han har till uppgift att i begravningsfrågor granska hur Sundbybergs församling tar till vara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan. Ombudet nås via Sundbybergs kommun.

Läs mer om Sundbybergs begravningsplats här.

08-635 33 70 | sbg.beg@svenskakyrkan.se

Telefontid måndag till torsdag