Svenska kyrkan i Sundbyberg

Sundbybergs kyrka

Historia

Sundbybergs kyrka började uppföras 1909, sedan det tidigare samma år blivit klart att Sundbyberg skulle få bilda en egen församling. Invigningen av den nybyggda kyrkan förrättades 4 juni 1911. Arkitekten Axel Sjögren vinnlade sig om att ge kyrkobyggnaden tydliga drag av svensk nationalromantik.

Orgel

Under 2007 installerades den nya, moderna orgeln i Sundbybergs kyrka. Den gamla från 1960 monterades ner och donerades till vår vänort i Lettland. Den nya orgeln är högst modern och programmeras digitalt för särskilda spelprogram. Orgelläktaren har byggts om för att forma orgelspelet till sin absoluta fördel. Orgelläktaren ser nu även ut som i sitt ursprungsformat från 1911.

Interiör
Kyrkorummet är treskeppigt. Koret, liksom kyrkan i övrigt, har dekorerats av Filip Månsson. Glasmålningen över altaret är utförd av Olle Hjortzberg. Kyrksalens målningar har utförts av Jose Samson. Dessa föreställer Skapelsens lovsång och korset.

I kyrkan finns också ett bisättningskapell "Lillkyrkan", som även används till meditationer, mindre andakter etc.

Läs om församlingssalen i Sundbybergs kyrka