Välkommen till Vattholma pastorat!

Vårt pastorat består av tre församlingar; Tensta, Lena och Ärentuna, med tätorterna Skyttorp, Vattholma och Storvreta. Vattholma pastorat är en del av Kristi världsvida kyrka som finns för alla människor. På Jesu uppdrag verkar vi i denna bygd och samlas till gemenskap och sång, gudstjänst och bön. Välkommen att dela liv och tro, sorg och glädje.

Aktuellt

Datorsladdar

Cyberangreppet mot Svenska kyrkan

Svenska kyrkan vill infomera om en personuppgifsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Här finns även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter. 

Filmkvällar i Vattholma

Torsdag den 29 februari och 7 mars kl. 19 kommer filmen Jesus, med Jeremy Sisto som Jesus, att visas på Trekanten i Vattholma. Som biosnacks serveras både chips och popcorn! Efter filmen samtalar vi om det vi sett. Varmt välkommen!

Bibelläsning

Bibelsamtal i Storvreta församlingsgård

Vid sju tillfällen under våren kommer vi att läsa och samtala om profeten Sakarja. Tid och plats är tisdagar kl. 19 i Storvreta församlingsgård efter veckomässan. Välkommen till berikande möten!

Skapande och handarbete

I alla tre församlingar har du möjlighet att hantverka tillsammans med andra. Men man är såklart också välkommen att umgås och att bara vara. Kika in och läs mer här vart flitens lampa lyser i pastoratet :-) Vi ses i höst!

Zimbabweresan-och besöket till vänförsamlingen Highfield i Harare

10-16 oktober 2023 besökte Jenny och Jonas Storm, Martin Svensson och Kristina Lockner Highfield parish i Harare. Under våren finns två tillfällen i pastoratet där du kan ta del av deras resa med bilder och små filmer från veckan, möten med människor och musik.

Fika för alla i Skyttorp

Nu finns möjligheten till eftermiddagsfika tillsammans med andra i Kyrkans hus fredagar jämna veckor kl. 13-15. Här finns trevliga samtal, gott fika, mysiga lokaler och fin gemenskap. Inplanerade datum är 26/1, 9/2, 23/2 och 8/3. Välkommen!

Just nu pågår Act Svenska kyrkans fasteaktion "Dela lika och rädda liv"

Här kan du swisha din gåva direkt till Vattholma pastorats insamling. Tack för din gåva!

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Klockringning för fred

Varje måndag kl. 12 ringer kyrkklockan i Lena kyrka för fred. I samband med det har vi en stund med bön i kyrkan som är öppen för alla som vill vara med. Det går också att vara med i tanken hemifrån eller på jobbet. När ni hör kyrkklockorna ringa så är det en kallelse till bön för fred. Om kyrkan är stängd, finns tyvärr ingen böneledare att tillgå.

Fotokalender 2024 till förmån för Act Svenska kyrkans arbete

Fototävlingen under 2023 är avslutad och nu finns pastoratets almanacka för 2024 till försäljning på pastoratets församlingsgårdar och kyrkor. Alamanckan kostar 50 kr och det går bra att swisha beloppet och märk betalningen med ”Act almanacka”.

Person som fotograferar

Fototävling - skickat in ditt foto till pastoratets egen fotokalender!

Fototävlingen fortsätter under 2024, så fortsätt fota och skicka in dina bilder! Varje månad har du möjlighet att delta i vår fototävling med en egentagen bild från vår bygd! Vårt redaktionsråd utser den vinnande bilden som sedan publiceras i en fotokalender som pastoratet kommer att sälja till förmån för Act Svenska kyrkans julinsamling 2023.

Appen Kyrkguiden - en perfekt medresenär

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. Oavsett om du pilgrimsvandrar, behöver sträcka på benen, letar efter jättegamla målningar, söker vacker utsikt eller ny insikt, tänder ett ljus eller får en paus från solen? Med appen kyrkguiden kan du hitta till alla kyrkor i din närhet. Här finner du även kalender med aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android. Välkommen in!

Läsvärt

Tensta kyrka i Sveriges konsthistoria på SVT play

Som en del av programserien Historien om Sverige finns även Sveriges konsthistoria att se. I avsnitt 5 på SVT play kan du se om Tensta kyrkas väggmålningar .

Tensta kyrka i tidningen Släkthistoria

Läs om Tensta kyrka i tidningen Släkthistoria!

Läs senaste numret av Kyrkbänken!

Nu kan du ta del av nr 4 2023! Församlingstidningen Kyrkbänken utkommer fyra gånger per år. Tidningen är alltid laddad med reportage, information, reflektioner, gudstjänstschema och mycket mer. Här kan du läsa och ladda ner senaste numret. Trevlig läsning!

Kvinna som pratar i telefon

Kontakta oss

Välkommen att höra av dig till oss eller att göra ett besök på församlingssexpeditionen i Storvreta, församlingshemmet Trekanten i Vattholma eller Kyrkans hus i Skyttorp.

Kors och ljus på altare

Gudstjänster

Inom Vattholma pastorat firar vi gudstjänster varje vecka året om. Här finner du gudstjänstschemat för alla församlingarna.

Barn och familj

Här hittar du information om öppna förskolor, barngrupper och barnkörer. Vi ses!

Vigsel

Bröllop är fest! Ett bröllop kan vara stort och pampigt. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst.

Dop

Att få barn är en fantastisk upplevelse. Vi känner förundran och tacksamhet men också oro; det är ett stort ansvar att vara förälder. Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan.

Begravning

Det är viktigt att ta farväl, särskilt vid livets slutliga avsked – döden. Då kan seder och symboler i samband med en begravning vara till tröst och stöd i det svåra och smärtsamma avskedet.

Personliga samtal, rådgivning och själavård

Ibland behöver man någon att tala med. Det kan handla om livsfrågor, tro, relationer, sjukdom och sorg.  Ibland är livet besvärligt och man kan behöva vrida och vända på ett problem för att se klarare. Ibland behöver man bara prata av sig. Välkommen att kontakta präst eller diakon för att boka ett samtal!

Glasänglar i hängande mobil

Bli medlem i Svenska kyrkan

Med nästan sju miljoner medlemmar, med tretusen kyrkor, som är vårt gemensamma kulturarv, verksamhet för alla åldrar och på många språk är Svenska kyrkan angelägen för alla. Välkommen som medlem i Svenska kyrkan!

Vill du hjälpa till?

Som volontär/ideell medarbetare i din församling blir du delaktig i kyrkans arbete. Du kan bidra med ditt engagemang både i gudstjänsten eller i vardagsverksamheten - och precis i den utsträckning du kan. Välkommen med!

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva