Välkommen till Vattholma pastorat!

Vårt pastorat består av tre församlingar; Tensta, Lena och Ärentuna, med tätorterna Skyttorp, Vattholma och Storvreta. Vattholma pastorat är en del av Kristi världsvida kyrka som finns för alla människor. På Jesu uppdrag verkar vi i denna bygd och samlas till gemenskap och sång, gudstjänst och bön. Välkommen att dela liv och tro, sorg och glädje.

Gudstjänster

Inom Vattholma pastorat firar vi gudstjänster varje vecka året om. Här finner du gudstjänstschemat för alla församlingarna.

Inspelning av Josef - Drömmaren från Nasaret

Du som inte hade möjlighet att se julspelet "Josef" i Tensta kyrka den 6 januari eller i Sigtuna den 10 januari kan här titta på en inspelning gjord i Sigtuna. Varsågod och njut till ljuva toner!

Meditation - i Storvreta församlingsgård

Vi träffas i kapellet alla söndagar utom den sista i månaden. Kl. 19 inleder vi med avspänning och kl. 19.30 börjar meditationen. Här finns gott om plats och utrymme för att kunna meditera bekvämt. Varmt välkomna!

Erika Åberg, Byggnadsantikvarie

Tio tips om hur du tar hand om ditt hus med Erika Åberg från "Det sitter i väggarna"

Lördag den 28 januari kl. 14-16 bjuder Storvreta Ärentuna kultur-& hembygdsförening in till föredrag med Erika Åberg, byggnadsantikvarie och känd från "Det sitter i väggarna" på TV, där hon kommer att ge tips om hur man underhåller sitt hus! Föranmälan till Storvretabiblioteket, tel 018-727 67 33 eller storvretabiblioteket@uppsala.se Entré: medlemmar i Storvreta Ärentuna Kultur- och Hembygdsförening gratis, övriga 50 kr. Plats: Storvreta församlingsgård.

Nattvard, bröd och vin

Mitt på dagen - mässa vid lunchtid

Under våren finns nu möjlighet att komma in till församlingsgården i Storvreta vid lunchtid för att fira en enkel mässa. Vi träffas onsdagar kl. 12.15 i kapellet. Välkommen till en lugn stund mitt på dagen!

Kaffe med kakor

Fika i foajén med diakonen

Har du en liten stund över eller bara vägarna förbi församlingsgården i Storvreta, kom in och drick en kopp kaffe/te med fikabröd med diakonen! Diakonen finns på plats onsdagsförmiddagar udda veckor kl. 9.30-11. Nästa fika är 1/2. Välkommen in!

Läs senaste numret av Kyrkbänken!

Nu kan du ta del av nr 4! Församlingstidningen Kyrkbänken utkommer fyra gånger per år. Tidningen är alltid laddad med reportage, information, reflektioner, gudstjänstschema och mycket mer. Här kan du läsa och ladda ner senaste numret. Trevlig läsning!

Stenar på strand

Paus inför helgen i Tensta - nästa tillfälle 17/2

Under våren finns det möjlighet att få en rejäl paus inför helgen. Under en hel eftermiddag bjuds du in till tystnad i gemenskap. Det blir meditation, avslappning, kreativt skapande, promenad och möjlighet att bara vara. Eftermiddagarna är kostnadsfria. Medtag egen mat, eget liggunderlag, kudde och filt. Varmt välkommen!

Klockringning för fred

Varje måndag kl. 12 ringer kyrkklockan i Lena kyrka för fred. I samband med det har vi en stund med bön i kyrkan som är öppen för alla som vill vara med. Det går också att vara med i tanken hemifrån eller på jobbet. När ni hör kyrkklockorna ringa så är det en kallelse till bön för fred. Om kyrkan är stängd, finns tyvärr ingen böneledare att tillgå.

Person som fotograferar

Fototävling - skickat in ditt foto till pastoratets egen fotokalender!

Varje månad har du möjlighet att delta i vår fototävling med en egentagen bild från vår bygd! Vårt redaktionsråd utser den vinnande bilden som sedan publiceras i en fotokalender som pastoratet kommer att sälja till förmån för Act Svenska kyrkans julinsamling 2023.

Akut svältkatastrof på Afrikas horn

Afrikas horn lider av den värsta torrperioden på decennier och över 18 miljoner människor riskerar att drabbas av akut svält.

Ge en gåva

Ungdomar - kom o häng med oss!

Här finns grupper för dig från 13 och uppåt. Hit kan du komma och träffa jämnåriga och umgås i en avslappnad gemenskap. Har du möjlighet att jobba lite extra, eller göra en insats som volontär? Här kan du läsa mera.

Fönster från Taizé

Taizé-ensemble i Storvreta

Spelar du ett instrument? Saknar du att spela med andra? Då ska du inte tveka att komma till Storvreta församlingsgård för repetition inför veckans Taizémässa. Vi samlas kl. 17 varannan tisdag (udda vecka). Välkommen med din frågor och anmälningar till Martin Svensson.

Tillsammans i tro - samtal och samvaro i Vattholma pastorat

Har du en andlig längtan? Är du nyfiken och vill lära dig mer? Då är du välkommen till pastoratets olika samtalsgrupper! Läs mer här om vad du kan delta i.

Det kan aldrig bli för mycket Fairtrade!

Genom att köpa Fairtrade-märkta produkter bidrar du till en internationell handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön. Tack vare dina inköp kan odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom stärka sin position på världsmarknaden och med egen kraft förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. I pastoratet kan du handla fairtrade-produkter i församlingsgårdarna i Skyttorp, Vattholma och Storvreta.

Godispåsar och choklad

Alltid sjyst godis (och annat)!

På pastoratets tre församlingsgårdar i Skyttorp, Vattholma och Storvreta finns godis och andra produkter som är Fairtrade-märkta till försäljning. Genom att köpa fairtrade-märkta varor bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för de människor som odlar och producerar råvarorna vi konsumerar dagligen. Tack för att du stöder en god sak när du köper en god sak!

"Katedralen på landet" – bok om Tensta kyrka i Vattholma pastorat.

Boken beskriver Tensta kyrkas medeltida kalkmålningar och deras konservering. Utgiven till julen 2015. Läs gärna några kapitel här på webben innan du fyller i din beställning!

Bild i 360 grader från Ärentuna kyrka

Virtuell rundvandring i 360 grader

Nu kan du vandra runt i pastoratets kyrkor sittandes i den egen soffa! Pastoratet har låtit fotografera Tensta, Lena och Ärentuna församlingars kyrkor från golv till tak i 360 grader. Nu kan du besöka kyrkorna när du har tid och lust, med bara några klickningar!

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Be en bön för fred

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Bild på person i bil som tar emot macka från en bricka som hålls fram av person som står utanför bil med blå väst.

Det här gör Act Svenska kyrkan i Ukraina

Act Svenska kyrkan har genom våra partner sett till att flera ton med mat nått människor på flykt. Mediciner, tillfälliga skydd och psykosocialt stöd kommer också den ukrainska befolkningen till del.

Katekumenatet - en vuxen väg till tro

Katekumenatet är ett slags konfirmation för vuxna. Kanske blev du aldrig döpt eller konfirmerad? Kanske funderar du på att bli det som vuxen i stället? Eller vill du helt enkelt veta mer om vad kristen tro är? Välkommen med frågor och intresseanmälan till Kristina Lockner. Välkommen med!

kors på rep

Någon att tala med - stödjande samtal i Vattholma pastorat

Du är alltid välkommen att kontakta diakon eller präst för personliga samtal. Det ingår i våra uppgifter att ta emot för samtal under tystnadsplikt och det kostar ingenting. Det kan röra sig om enstaka samtal eller flera i följd. Välkommen att boka ditt samtal!

Att vara ideell medarbetare

Som volontär/ideell medarbetare i din församling blir du delaktig i kyrkans arbete. Du kan bidra med ditt engagemang både i gudstjänsten eller i vardagsverksamheten - och precis i den utsträckning du kan. Välkommen med!

Maskros som släpper frön

Miljö och klimat

I Vattholma pastorat och dess tre församlingar har det länge funnits ett intresse för klimat- och miljöfrågor. Församlingarnas tillhörighet till den världsvida kyrkan, alla människors lika värde och beroende av samma jord ska tydliggöras i församlingarnas gudstjänster och verksamheter. 

Vill du ge din tid till någon som behöver?

Att vara ideell medarbetare innebär att ge något till någon som behöver. En betydelsefull insats som också ger något tillbaka. Det finns många olika uppdrag och uppgifter i Vattholma pastorat där en extra insats tacksamt tas emot.

Ja, jag vill bli volontär!

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Glasänglar i hängande mobil

Bli medlem i Svenska kyrkan

Med nästan sju miljoner medlemmar, med tretusen kyrkor, som är vårt gemensamma kulturarv, verksamhet för alla åldrar och på många språk är Svenska kyrkan angelägen för alla. Välkommen som medlem i Svenska kyrkan!

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem

Vattholma pastorat på YouTube

Nu finns på vi YouTube. Här har du tillgång till pastoratets alla inspelade andakter och böner. Besök gärna vår kanal!

Vattholma pastorat på facebook

Du följer väl oss på facebook? Om inte, välkommen att besöka våra fyra sidor, tre församlingssidor och en pastoratssida!

Vattholma pastorat på Instagram

Använder du Instagram? Vattholma pastorat finns också där. Följ gärna oss!

Aktuellt från Vattholma pastorat

Prenumerera via RSS

Dop

Att få barn är en fantastisk upplevelse. Vi känner förundran och tacksamhet men också oro; det är ett stort ansvar att vara förälder. Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan.

Vigsel

Bröllop är fest! Ett bröllop kan vara stort och pampigt. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst.

Begravning

Det är viktigt att ta farväl, särskilt vid livets slutliga avsked – döden. Då kan seder och symboler i samband med en begravning vara till tröst och stöd i det svåra och smärtsamma avskedet.

Tre kyrkor och två kapell i Vattholma pastorat

Kyrkor, kapell och församlingslokaler i Vattholma pastorat

Svenska kyrkan, Tensta-, Lena- och Ärentuna församlingar, har tre vackra kyrkor och två kapell. Kyrkorna är från tidig medeltid och kapellet i Storvreta invigdes 1979. Katarinakapellet i Skyttorp invigdes i december 2018. Välkommen in!

Kontakta oss

Välkommen att höra av dig till oss eller att göra ett besök på församlingssexpeditionen i Storvreta, församlingshemmet Trekanten i Vattholma eller Kyrkans hus i Skyttorp.

Vi samverkar

med Sensus studieförbund