Foto: Mats Wilhelm

Välkommen till Vattholma pastorat Foto: Mats Wilhelm

Vårt pastorat består av tre församlingar; Tensta, Lena och Ärentuna, med tätorterna Skyttorp, Vattholma och Storvreta. Vattholma pastorat är en del av Kristi världsvida kyrka som finns för alla människor. På Jesu uppdrag verkar vi i denna bygd och samlas till gemenskap och sång, gudstjänst och bön. Välkommen att dela liv och tro, sorg och glädje.

Gudstjänster

Inom Vattholma pastorat firar vi gudstjänster varje vecka året om. Här finner du gudstjänstschemat för alla församlingarna.

Sommar, sommar, sommar...

Nu är sommaren här! Njut av lediga dagar, både soliga och regniga – välkommen med i det som Vattholma pastorats församlingar arrangerar. Gå in på sommarsidan så du inte missar något!

Expeditionens öppettider sommaren 2022

Under sommarperioden 20 juni - 12 augusti 2022 är församlingsexpeditionens öppettider måndag - torsdag kl. 9-12. Under vecka 29 (18 juli-22 juli) är expeditionen i Storvreta stängd. Välkommen att ringa eller besöka oss! ¤ Trevlig sommar ¤

Sommaröppna kyrkor 2022 i Vattholma pastorat

Nu är sommaren här. Varför inte besöka en av pastoratets vackra kyrkor. Se när du kan besöka kyrkorna och hur du hittar till dem.

Sommarcafé vid Församlingssalen i Tensta

Varje fredag mellan 1 juli -12 augusti kl 11-16 kan du fika vid Tensta församlingssalen. Fikabrödet är hembakat av syföreningen och all behållning går till välgörande ändamål. Du kan även passa på att besöka vackra Tensta kyrka när du är här. Varje fredag är det sommarandakt kl. 10.45. Varmt välkommen till Tensta!

Musik i sommarkväll 2022

Nu står en härlig musiksommar för dörren! Välkommen att njuta sköna toner i vackra rum. Första tillfället för sommaren är den 18 juni. Välkomna!

ljus, blommor och kors på utomhusbord

Friluftsgudstjänster sommaren 2022

Att få fira gudstjänst ute i det fria i sommartid är härligt! Här kan du se vart du kan lägga din filt eller sätta din stol, ställa din fikakorg och fira gudstjänst tillsammans med andra i sommar. Välkommen!

Storyspot - lyssna, lär och upptäck i sommar!

Nu finns möjlighet att lyssna till många berättelser ur kyrkans historia runt om i Uppsala. I pastoratets tre kyrkor kan du scanna en kod och få tillgång till en spännande historia i Storyspot! Ladda ner appen och ge dig ut på äventyr!

Workshop med Joyful Noise och Sani Gamedze lördag 27 augusti i Skyttorp

Vill du lära dig att sjunga och använda rösten på ett roligt sätt tillsammans med andra? Då är du välkommen att anmäla dig till höstens sångstart med Joyful Noise! Kören leds av Martin Svensson, körpedagog som denna gång har med sig röstkonstnären och vokalisten Sani Gamedze från Sydafrika och numera Uppsala. Anmäl dig redan nu!

Unga medarbetare i Vattholma pastorat

I gruppen kommer vi att be om hjälp med olika småjobb och olika volontärinsatser. Småjobb kan vara uppdrag under terminerna som t.ex. julmarknad, sportlovs- och höstlovsaktiviteter för barn, köks-och serveringsjobb i samband med personalsammankomster, möten och liknande.

Sensommarträff i Tensta

Söndag 28 augusti kl. 12-15 händer det mycket i Tensta! ✧ Öppen scen  ✧  trollkarlen Gabriel  ✧ fika ✧  fairtradeförsäljning  ✧  tipspromenad   ✧  grill  ✧ hantverksutställning  ✧  lotteri  ✧  öppet museum   ✧  lekar från förr m.m.  Kl. 18 spelar Matti A:son trio med Anders Hagberg och Per v Johansson i Tensta kyrka

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Nytt nummer av Kyrkbänken ute nu!

Nu har senaste numret av pastoratstidningen Kyrkbänken utkommit! Informationen sträcker sig över hela sommaren. Missa inget som händer i ditt pastorat! Här kan du läsa mer och ladda ner din egen tidning. Välkommen in!

Grön buss

Pastoratsresa - 14 september 2022

Höstens pastoratsresa kommer att gå till Bålsta där vi bl.a. ska besöka Åbergs museum. Välkommen med på resan!

Pilgrim's walk for future - Pilgrimsvandring för klimatet 2022

Årets stora Walk for Future-vandring kommer ske de fyra veckorna före riksdagsvalet. Syftet är att påminna oss alla, väljare såväl som beslutsfattare, om de stora framtidsfrågorna och hur de hänger ihop. Vandringen kommer att ske under mottot "Fred med jorden, fred med varandra" - som grundstenar för ett hållbart liv.

Vi ber tillsammans för fred.

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Bild på person i bil som tar emot macka från en bricka som hålls fram av person som står utanför bil med blå väst.

Det här gör Act Svenska kyrkan i Ukraina

Act Svenska kyrkan har genom våra partner sett till att flera ton med mat nått människor på flykt. Mediciner, tillfälliga skydd och psykosocialt stöd kommer också den ukrainska befolkningen till del.

Katekumenatet - en vuxen väg till tro

Katekumenatet är ett slags konfirmation för vuxna. Kanske blev du aldrig döpt eller konfirmerad? Kanske funderar du på att bli det som vuxen i stället? Eller vill du helt enkelt veta mer om vad kristen tro är? Välkommen med frågor och intresseanmälan till Kristina Lockner. Välkommen med!

kors på rep

Någon att tala med - stödjande samtal i Vattholma pastorat

Du är alltid välkommen att kontakta diakon eller präst för personliga samtal. Det ingår i våra uppgifter att ta emot för samtal under tystnadsplikt och det kostar ingenting. Det kan röra sig om enstaka samtal eller flera i följd. Välkommen att boka ditt samtal!

Kakaobönor

Det kan aldrig bli för mycket Fairtrade!

Genom att köpa Fairtrade-märkta produkter bidrar du till en internationell handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön. Tack vare dina inköp kan odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom stärka sin position på världsmarknaden och med egen kraft förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. I pastoratet kan du handla fairtrade-produkter i församlingsgårdarna i Skyttorp, Vattholma och Storvreta.

Godispåsar och choklad

Alltid sjyst godis (och annat)!

På pastoratets tre församlingsgårdar i Skyttorp, Vattholma och Storvreta finns godis och andra produkter som är Fairtrade-märkta till försäljning. Genom att köpa fairtrade-märkta varor bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för de människor som odlar och producerar råvarorna vi konsumerar dagligen. Tack för att du stöder en god sak när du köper en god sak!

Att vara ideell medarbetare

Som volontär/ideell medarbetare i din församling blir du delaktig i kyrkans arbete. Du kan bidra med ditt engagemang både i gudstjänsten eller i vardagsverksamheten - och precis i den utsträckning du kan. Välkommen med!

Maskros som släpper frön

Miljö och klimat

I Vattholma pastorat och dess tre församlingar har det länge funnits ett intresse för klimat- och miljöfrågor. Församlingarnas tillhörighet till den världsvida kyrkan, alla människors lika värde och beroende av samma jord ska tydliggöras i församlingarnas gudstjänster och verksamheter. 

Vill du ge din tid till någon som behöver?

Att vara ideell medarbetare innebär att ge något till någon som behöver. En betydelsefull insats som också ger något tillbaka. Det finns många olika uppdrag och uppgifter i Vattholma pastorat där en extra insats tacksamt tas emot.

Ja, jag vill bli volontär!
Ett litet barn med hatt sitter utomhus.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Glasänglar i hängande mobil

Bli medlem i Svenska kyrkan

Med nästan sju miljoner medlemmar, med tretusen kyrkor, som är vårt gemensamma kulturarv, verksamhet för alla åldrar och på många språk är Svenska kyrkan angelägen för alla. Välkommen som medlem i Svenska kyrkan!

"Katedralen på landet" – bok om Tensta kyrka i Vattholma pastorat.

Boken beskriver Tensta kyrkas medeltida kalkmålningar och deras konservering. Utgiven till julen 2015. Läs gärna några kapitel här på webben innan du fyller i din beställning!

Bild i 360 grader från Ärentuna kyrka

Virtuell rundvandring i 360 grader

Nu kan du vandra runt i pastoratets kyrkor sittandes i den egen soffa! Pastoratet har låtit fotografera Tensta, Lena och Ärentuna församlingars kyrkor från golv till tak i 360 grader. Nu kan du besöka kyrkorna när du har tid och lust, med bara några klickningar!

Vattholma pastorat på YouTube

Nu finns på vi YouTube. Här har du tillgång till pastoratets alla inspelade andakter och böner. Besök gärna vår kanal!

Vattholma pastorat på facebook

Du följer väl oss på facebook? Om inte, välkommen att besöka våra fyra sidor, tre församlingssidor och en pastoratssida!

Aktuellt från Vattholma pastorat

Prenumerera via RSS

Dop

Att få barn är en fantastisk upplevelse. Vi känner förundran och tacksamhet men också oro; det är ett stort ansvar att vara förälder. Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan.

Vigsel

Bröllop är fest! Ett bröllop kan vara stort och pampigt. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst.

Begravning

Det är viktigt att ta farväl, särskilt vid livets slutliga avsked – döden. Då kan seder och symboler i samband med en begravning vara till tröst och stöd i det svåra och smärtsamma avskedet.

Tre kyrkor och två kapell i Vattholma pastorat

Kyrkor, kapell och församlingslokaler i Vattholma pastorat

Svenska kyrkan, Tensta-, Lena- och Ärentuna församlingar, har tre vackra kyrkor och två kapell. Kyrkorna är från tidig medeltid och kapellet i Storvreta invigdes 1979. Katarinakapellet i Skyttorp invigdes i december 2018. Välkommen in!

Kontakta oss

Välkommen att höra av dig till oss eller att göra ett besök på församlingssexpeditionen i Storvreta, församlingshemmet Trekanten i Vattholma eller Kyrkans hus i Skyttorp.

Vi samverkar

med Sensus studieförbund