Välkommen till Vattholma pastorat!

Vårt pastorat består av tre församlingar; Tensta, Lena och Ärentuna, med tätorterna Skyttorp, Vattholma och Storvreta. Vattholma pastorat är en del av Kristi världsvida kyrka som finns för alla människor. På Jesu uppdrag verkar vi i denna bygd och samlas till gemenskap och sång, gudstjänst och bön. Välkommen att dela liv och tro, sorg och glädje.

Aktuellt

Datorsladdar

Cyberangreppet mot Svenska kyrkan

Svenska kyrkan vill infomera om en personuppgifsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Här finns även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter. 

Världsböndagen 1 mars 2024

Årets program har utformats av kvinnor från Palestina. Vi firar världsböndagen med ekumenisk gudstjänst i Storvreta kapell fredag 1 mars kl. 12.00. Efteråt serveras lunch. Varmt välkomna!

Konsert med kören Oriana under ledning av David Anstey lördag 2 mars kl.16.00 i Tensta kyrka.

Orpheus Britannicus - 400 års firande av den engelske ikonen William Byrd! Välkomna!

Kulglass i strut

Sökes - ungdomar för sommarjobb 2024

Är du intresserad av att sommarjobba i Vattholma pastorat i år? Vi söker ungdomar födda 2006-2008 till varierande arbetsuppgifter. Vi vill ha din ansökan senast 23 februari. Läs mer här!

Tensta kyrka i Sveriges konsthistoria på SVT play

Lyssna om Tensta kyrkas väggmålningar i programmet Sveriges konsthistoria på SVT play.

Tensta kyrka i tidningen Släkthistoria

Läs om Tensta kyrka i tidningen Släkthistoria!

Fotokalender 2024 till förmån för Act Svenska kyrkans arbete

Fototävlingen under 2023 är avslutad och nu finns pastoratets almanacka för 2024 till försäljning på pastoratets församlingsgårdar och kyrkor. Ett antal församlingsbor har fått sina fina bilder publicerade och pastoratet tar tacksamt emot bilder även under detta år för nästa års almanacka! Alamanckan kostar 50 kr och det går bra att swisha beloppet och märk betalningen med ”Act almanacka”.

Fika för alla i Skyttorp

Nu finns möjligheten till eftermiddagsfika tillsammans med andra i Kyrkans hus fredagar jämna veckor kl. 13-15. Här finns trevliga samtal, gott fika, mysiga lokaler och fin gemenskap. Inplanerade datum är 26/1, 9/2, 23/2 och 8/3. Välkommen!

Filmkvällar i Vattholma

Torsdag den 29 februari och 7 mars kl. 19 kommer filmen Jesus, med Jeremy Sisto som Jesus, att visas på Trekanten i Vattholma. Som biosnacks serveras både chips och popcorn! Efter filmen samtalar vi om det vi sett. Varmt välkommen!

Zimbabweresan-och besöket till vänförsamlingen Highfield i Harare

10-16 oktober 2023 besökte Jenny och Jonas Storm, Martin Svensson och Kristina Lockner Highfield parish i Harare. Under våren finns två tillfällen i pastoratet där du kan ta del av deras resa med bilder och små filmer från veckan, möten med människor och musik.

Just nu pågår Act Svenska kyrkans fasteaktion "Dela lika och rädda liv"

Här kan du swisha din gåva direkt till Vattholma pastorats insamling. Tack för din gåva!

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Syjunta i Storvreta församlingsgård

Onsdagar udda veckor kl. 18 kan du och ditt handarbete komma till församlingsgården för trevlig samvaro. Har du inget eget hantverk på gång, har vi prova-på aktiviteter varje gång! Vi hantverkar till kl. 20.00 och fika till självkostnadspris finns att köpa. Det går också bra att bara komma och umgås. :-) Välkommen!

Människor i samtal, blommor på bord

Vuxen

Det finns mycket olika vuxenverksamheter på både dag- och kvällstid i pastoratet. Läs mer här för att hitta vad som passar just dig! Välkommen till trevlig gemenskap!

Biblioterapi

Välkommen att prova på biblioterapi, fem onsdagar nu under vårvintern. Vi kommer ta hjälp av dikter och andra kortare skönlitterära texter, skrivande och samtal för att främja välmående, fundera över livet och kanske få en och annan insikt. 

Klockringning för fred

Varje måndag kl. 12 ringer kyrkklockan i Lena kyrka för fred. I samband med det har vi en stund med bön i kyrkan som är öppen för alla som vill vara med. Det går också att vara med i tanken hemifrån eller på jobbet. När ni hör kyrkklockorna ringa så är det en kallelse till bön för fred. Om kyrkan är stängd, finns tyvärr ingen böneledare att tillgå.

Biskopsvisitation i Vattholma pastorat

Under dagarna 8-9 och 12 november 2023 besökte biskop Karin Johannesson pastoratet. Nu finns visitationsprotokollet att ta del av.

Stenar på strand

Paus inför helgen i Tensta

Under våren finns det möjlighet att få en rejäl paus inför helgen. Under en hel eftermiddag bjuds du in till tystnad i gemenskap. Det blir meditation, avslappning, kreativt skapande, promenad och möjlighet att bara vara. Eftermiddagarna är kostnadsfria. Medtag egen mat, eget liggunderlag, kudde och filt. Varmt välkommen!

Bibelläsning

Bibelsamtal i Storvreta församlingsgård

Vid sju tillfällen under våren kommer vi att läsa och samtala om profeten Sakarja. Tid och plats är tisdagar kl. 19 i Storvreta församlingsgård efter veckomässan. Välkommen till berikande möten!

Läs senaste numret av Kyrkbänken!

Nu kan du ta del av nr 4 2023! Församlingstidningen Kyrkbänken utkommer fyra gånger per år. Tidningen är alltid laddad med reportage, information, reflektioner, gudstjänstschema och mycket mer. Här kan du läsa och ladda ner senaste numret. Trevlig läsning!

Person som fotograferar

Fototävling - skickat in ditt foto till pastoratets egen fotokalender!

Fototävlingen fortsätter under 2024, så fortsätt fota och skicka in dina bilder! Varje månad har du möjlighet att delta i vår fototävling med en egentagen bild från vår bygd! Vårt redaktionsråd utser den vinnande bilden som sedan publiceras i en fotokalender som pastoratet kommer att sälja till förmån för Act Svenska kyrkans julinsamling 2023.

Appen Kyrkguiden - en perfekt medresenär

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. Oavsett om du pilgrimsvandrar, behöver sträcka på benen, letar efter jättegamla målningar, söker vacker utsikt eller ny insikt, tänder ett ljus eller får en paus från solen? Med appen kyrkguiden kan du hitta till alla kyrkor i din närhet. Här finner du även kalender med aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android. Välkommen in!

Kvinna som pratar i telefon

Kontakta oss

Välkommen att höra av dig till oss eller att göra ett besök på församlingssexpeditionen i Storvreta, församlingshemmet Trekanten i Vattholma eller Kyrkans hus i Skyttorp.

Kors och ljus på altare

Gudstjänster

Inom Vattholma pastorat firar vi gudstjänster varje vecka året om. Här finner du gudstjänstschemat för alla församlingarna.

Barn och familj

Här hittar du information om öppna förskolor, barngrupper och barnkörer. Vi ses!

Kyrka och skola i samarbete - Fördjupning och lärande i en kreativ miljö

Kyrkan har historiskt sett en stark koppling till lärande och undervisning och det känns därför naturligt och roligt att kunna erbjuda skolan ett varierat och kvalitetssäkrat program som komplement till den övriga undervisningen. Välkommen att kontakta oss!

Dop

Att få barn är en fantastisk upplevelse. Vi känner förundran och tacksamhet men också oro; det är ett stort ansvar att vara förälder. Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan.

kors på rep

Stödjande samtal

Du är alltid välkommen att kontakta diakon eller präst för personliga samtal. Det ingår i våra uppgifter att ta emot för samtal under tystnadsplikt och det kostar ingenting. Det kan röra sig om enstaka samtal eller flera i följd.

Vill du hjälpa till?

Som volontär/ideell medarbetare i din församling blir du delaktig i kyrkans arbete. Du kan bidra med ditt engagemang både i gudstjänsten eller i vardagsverksamheten - och precis i den utsträckning du kan. Välkommen med!

Glasänglar i hängande mobil

Bli medlem i Svenska kyrkan

Med nästan sju miljoner medlemmar, med tretusen kyrkor, som är vårt gemensamma kulturarv, verksamhet för alla åldrar och på många språk är Svenska kyrkan angelägen för alla. Välkommen som medlem i Svenska kyrkan!

Sjung i kör

Vi har flera körer för alla som tycker om att sjunga, ung som gammal, nybörjare som van körsångare. Vare sig du föredrar klassisk kyrkomusik, jazz, visa eller gospel är du välkommen till den härliga gemenskapen där vi som älskar att sjunga kan mötas! Det är härligt att sjunga!

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva