För dig som förälder kan dopet också vara ett uttryck för tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.
Hur gör jag för att döpa mitt barn?
Kontakta församlingsexpeditionen och boka tid, kontaktuppgifter finns i faktarutan till höger. Det går också bra att anmäla intresse för dop i formuläret längre ner på sidan. Du blir sedan kontaktad av någon från pastorsexpeditionen.
Efter bokat dop hör prästen av sig och ni kommer överens om en tid för dopsamtal, som sker hemma hos er eller i kyrkan. Vid detta samtal går man igenom hur dopet ska utföras, vilka psalmer som ska sjungas mm. Sedan sker dopet så som man kommit överens om.
Dop av vuxna
Du kan bli döpt när som helst i livet. Dop av ungdomar sker ofta i samband med konfirmationsläsning. När man döps som vuxen brukar dopet föregås av samtal och undervisning. Dopet kan ske i enskildhet eller i samband med en gudstjänst. Dopet kanske aldrig blev av när man var barn - kanske för att familjen istället hade barnvälsignelse - eller för att annat kom i vägen. Att ta steget som vuxen kan kännas alldeles naturligt, särskilt om man har valt att döpa sina egna barn. Kontakta gärna en av våra präster för mer information.
Dop i gudstjänsten?
Dop kan egentligen ske vilken veckodag som helst, men vanligast är dop på helgen. Det är vanligt med separata dopgudstjänster på lördagar men dopet kan lika gärna ingå i församlingens söndagsgudstjänst. Gudstjänsten blir då lite längre men i gengäld kan man ha turen att barnkören medverkar eller någon annan av församlingens grupper. Självklart präglar dopet även resten av gudstjänsten och anpassas efter vilka som förväntas komma. Med dop i gudstjänsten blir det synligt att man är del i en större gemenskap och det blir en fest i församlingens mitt.
Dop – en fest med viktigt budskap
Dopet är ofta den lilla människans första stora fest och ett fint tillfälle att bli välkomnad in i både den närmsta familjen och den större gemenskap som är kyrkan, Guds familj. I dopet bekräftas uppdraget som människa: att vara Guds medarbetare och verka för Guds rike här på jorden. Varje människa (!) är viktig och värdefull just för den individ den är. Det poängteras i dopet.
Genom dopet blir man också medlem i Svenska kyrkan, vilket har den praktiska betydelsen att man inte bara har tillgång till kyrkans verksamhet - den är öppen för alla - men också får riktad information om den. Man riskerar på så sätt inte att missa viktig information om t ex konfirmandverksamhet, utflykter, andlig fördjupning eller annat. Som medlem är man dessutom röstberättigad redan från 16 års ålder i Kyrkovalet.
Dop och medlemskap
Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop som skett i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn för alltid.