Lyssna

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

I dopet förenas människor med Jesus Kristus för att med honom och hans folk dela korsets och uppståndelsens liv.

Ur Den svenska kyrkohandboken

För dig som förälder kan dopet också vara ett uttryck för tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

Hur gör jag för att döpa mitt barn? 
Kontakta församlingsexpeditionen och boka tid, kontaktuppgifter finns i faktarutan till höger. Det går också bra att anmäla intresse för dop i formuläret längre ner på sidan. Du blir sedan kontaktad av någon från pastorsexpeditionen.
Efter bokat dop hör prästen av sig och ni kommer överens om en tid för dopsamtal, som sker hemma hos er eller i kyrkan. Vid detta samtal går man igenom hur dopet ska utföras, vilka psalmer som ska sjungas mm. Sedan sker dopet så som man kommit överens om.

Dop av vuxna
Du kan bli döpt när som helst i livet. Dop av ungdomar sker ofta i samband med konfirmationsläsning. När man döps som vuxen brukar dopet föregås av samtal och undervisning. Dopet kan ske i enskildhet eller i samband med en gudstjänst. Dopet kanske aldrig blev av när man var barn - kanske för att familjen istället hade barnvälsignelse - eller för att annat kom i vägen. Att ta steget som vuxen kan kännas alldeles naturligt, särskilt om man har valt att döpa sina egna barn. Kontakta gärna en av våra präster för mer information.

Dop i gudstjänsten?
Dop kan egentligen ske vilken veckodag som helst, men vanligast är dop på helgen. Det är vanligt med separata dopgudstjänster på lördagar men dopet kan lika gärna ingå i församlingens söndagsgudstjänst. Gudstjänsten blir då lite längre men i gengäld kan man ha turen att barnkören medverkar eller någon annan av församlingens grupper. Självklart präglar dopet även resten av gudstjänsten och anpassas efter vilka som förväntas komma. Med dop i gudstjänsten blir det synligt att man är del i en större gemenskap och det blir en fest i församlingens mitt.

Dop – en fest med viktigt budskap
Dopet är ofta den lilla människans första stora fest och ett fint tillfälle att bli välkomnad in i både den närmsta familjen och den större gemenskap som är kyrkan, Guds familj. I dopet bekräftas uppdraget som människa: att vara Guds medarbetare och verka för Guds rike här på jorden. Varje människa (!) är viktig och värdefull just för den individ den är. Det poängteras i dopet.
Genom dopet blir man också medlem i Svenska kyrkan, vilket har den praktiska betydelsen att man inte bara har tillgång till kyrkans verksamhet - den är öppen för alla - men också får riktad information om den. Man riskerar på så sätt inte att missa viktig information om t ex konfirmandverksamhet, utflykter, andlig fördjupning eller annat. Som medlem är man dessutom röstberättigad redan från 16 års ålder i Kyrkovalet.

Dop och medlemskap
Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop som skett i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn för alltid.

Dopordningen i Svenska kyrkan

Psalm
Inledningsorden till dopet.
Tackbön
Evangeliet om Jesus och barnen (Utelämnas om den som skall döpas är vuxen)
Befrielsebönen
Bibelläsning
Psalm
Dopbönen Vatten hälls i dopfunten.
*Trosbekännelsen (Credo)
*Dophandlingen
Välkomnande och överlämnande av dopljus
Förbön
Herrens bön
Välsignelsen
Psalm

Doppsalmer
Det finns många fina psalmer och sånger som kan sjungas i samband med dop. När det gäller psalmer kan man gärna kolla i Den svenska psalmboken. Under rubriken ”Dop” hittar man psalmerna 68-69, 378-386 och 723-724. Här nedan finns förslag på psalmer som gärna används på dop, både från nyss nämnda grupp och andra, och ur ett par andra psalmböcker som finns i våra kyrkor.

Mycket vanliga på dop:

248                      Tryggare kan ingen vara
791                      Du vet väl om att du är värdefull
193                      Gud som haver. (Den bönen kan också sjungas på melodi Blinka                                lilla stjärna)

Andra vanliga och fina:

21                        Måne och sol
210                      Jag lyfter ögat mot himmelen
381                      Gud har en famn
383                      Med vår glädje över livets under
386                      Upp ur vilda, djupa vatten
606                      Det gungar så fint
723                      När du ser en droppe glittra
745                      Dansa med änglarna / I en värld full av kosmiska under

Ur Psalmer i 2000-talet:

897                      Det sker ett under i världen
900                      Barnet döps i nådens hav
901                      Lilla liv
928                      Sov du lilla

Ur Nya Barnpsalmboken:
203                      Gode Fader, jag är här
212                      Vi tänder ett ljus
213                      Det sker ett under i världen

Övrig musik : 
Ibland är det fint med musik vid in- och utgång och/eller att ha en solist som medverkar. Om ni har speciella önskemål, kontakta tjänstgörande musiker i god tid. Se musikpolicyn nedan. 

Välkommen till dop!

 

Svenska kyrkan i Umeå har gjort en poetisk film om dopet som finns på Youtube 

 

I detta formulär kan du anmäla intresse för att boka dop. Vi kontaktar dig så snart som möjligt.

Martin  Svensson

Martin Svensson

Kyrkomusiker, Vattholma pastorat

Gerd  Simonsdotter

Gerd Simonsdotter

Kyrkomusiker, Vattholma pastorat

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Drop-in-dop

Vart annat år ordnar pastoratet drop-in dop i Storvreta kapell. Nästa tillfälle för detta blir hösten 2025. För dig som vill bli döpt, för er som ”det inte blev av” när barnet var litet, för dig som vill konfirmeras, för dig som bara är tacksam över att allt är ordnat, här är tillfället! Ingen förbokning behövs. Allt är gratis. Dopklänning finns att låna.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

Att tänka på vid dopet - tips från läktaren!

Att ordna ett dop för sitt barn är en fantastisk uppgift! Men det är mycket att tänka på. Här kommer några tips och idéer!

Kyrkor, kapell och församlingslokaler i Vattholma pastorat

Svenska kyrkan, Tensta-, Lena- och Ärentuna församlingar, har fyra vackra kyrkor och två kapell. Tre kyrkor är från tidig medeltid och en kyrka är från nutid (Storvreta kyrka invigdes 2024). Storvreta kapell, som ligger vid församlingsgården jämte Storvreta kyrka, invigdes 1979 och Katarinakapellet i Skyttorp invigdes i december 2018. Välkommen in!

Kontakta oss

Välkommen att höra av dig till oss eller att göra ett besök på församlingssexpeditionen i Storvreta, församlingshemmet Trekanten i Vattholma eller Kyrkans hus i Skyttorp.