Pilgrimsvandring

I Vattholma pastorat finns två vandringssleder: Marialeden, är en pilgrimsled som går mellan Tegelsmora och Gamla Uppsala, och den nyinvigda Salstaleden, som går mellan Vattholma och Skyttorp, via Salsta.

Pilgrimsvandrare vid Gamla Uppsala högar

Pilgrimsvandring längs Marialeden 19-22 juni och 17-18 juli

Pilgrims walk for Future! Kanske har du sett annonserna från Svenska kyrkan där pilgrimsvandrandet är ett sätt att uppmärksamma oss själva och andra om vikten av att ta ansvar och agera för klimatet. I sommar arrangerar två vandringar av de församlingar som Marialeden passerar igenom. Marialeden börjar vid Tegelsmora kyrka fortsätter så till Örbyhus, Vendel, Viksta, Tensta, Lena, Storvreta, Gamla Uppsala, Tunabergs kyrkor och avslutas i Uppsala. Möjlighet till övernattning finns. Här finns mer information. Varmt välkommen med på vandring i sommar!

Marialeden - pilgrimsvandring i Tiundaland

Marialeden, är en 8 mil lång pilgrimsled som går mellan Tegelsmora kyrka och Gamla Uppsala kyrka. Marialedens terräng är skiftande. På sina håll skogsstigar, på andra bitar grus- eller asfaltsväg. Marialeden är inte handikappanpassad. Leden invigdes i juni 2010.

Salstaleden - vandringsleden mellan Vattholma och Skyttorp

Salstaleden bjuder på både kulturhistoria, slottsmiljö, istidslämningar och vackra gamla ekar. Vandringen går mellan Skyttorps och Vattholmas tågstationer, till stor del uppe på Vattholmaåsen som ringlar sig fram i landskapet.

Hand med frälsarkransarmband som håller liten Jesusikon

Pilgrimsvandra på Salstaleden i din egen takt

Nu kan du som vill pilgrimsvandra Salstaleden med tid för reflektion ladda ner ett eget dokument där texter finns för ett antal hållplatser/stopp längs leden. Häftet är sammanställt av prästerna i Vattholma pastorat Kristina Lockner och Björn Nilsson. Trevlig vandring!