"Börje-Jesus" kommer hem efter 50 år

Delar av Jesusstatyn åter i Lena kyrka

Jesusstaty försvunnen - nu återfunnen

Under hösten 2015 rapporterades på SVT Uppsala att en mystisk 4 meter lång Jesusstaty hittats i en åker vid Börje, ca 1 mil väster om Uppsala. Hur hade den hamnat där och varifrån kom den?
Nu kan mysteriet fått sin lösning. Svaret är Lena kyrka, Vattholma pastorat.

Frågan som återstår är nu var statyn ursprungligen hör hemma. En som tror sig sitta inne med svaret är Ann-Christin Lindström Larsson som är kyrkovärd i Lena församling i Vattholma.

– Jag såg på SVT Nyheter om statyn och då mindes jag att jag sett bilder i sockenstugan på en likadan mycket imponerande Jesus som ska ha stått i Lena kyrka.

På tidiga bilder syns den fyra meter höga Kristusstatyn stå på altaret i kyrkan, efter att koret bakom altaret murades igen fick den i stället flytta till dopfunten.

– Under allhelgonahelgen kom det in en man som berättade att han mindes statyn från sin konfirmation. I kyrkobeskrivningen står det att den är tillverkad i Höganäslera. Men sen verkar den ha försvunnit.

Ann-Christin Lindström Larsson började fråga runt bland församlingens medlemmar och fick fram att statyn togs bort ur kyrkan i samband med en renovering i början på 1960-talet.

Läs och klicka för att lyssna på länkarna nedanför från SVT och UNT

 

SVT rapporterar...och fortsättning följer

SVT rapporterar det slutgiltiga resultatet

UNT rapporterar

 

”Börje-Jesus” har fått sin viloplats i Lena kyrka igen!

Historien om Jesusstatyn som grävdes upp i en åker i Börje utanför Uppsala har fått sitt lyckliga slut, till slut!

Läs mer om när Thomas Karlsson och Ann-Christin Lindström Larsson blev intervjuade av SVT om Jesusstatyns alla turer, och som efter 50 år till slut kom hem igen till Lena kyrka.