Vigsel

Ett bröllop kan vara stort och pampigt. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Boka tid
Kontakta församlingsexpeditionen för att boka tid. Kontaktuppgifter finns längre ned på sidan. Vill man gifta sig på våren är det säkrast att boka i god tid - vissa helger är fullbokade månader i förväg.

Samtal med präst
Som regel träffar prästen brudparet någon vecka före vigseln, hemma eller i kyrkan beroende på om man känner behov av att öva. I samråd med präst och musiker kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten. Förutom psalmer, in- och utgångsmusik händer det att brudparet vill ha annan musik framförd. Det möter i regel inga hinder så länge musiken passar i gudstjänstrummet. Tänk också på att organisten kanske inte har noter till allting.

Hindersprövning
Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

Välsignelse av borgerligt äktenskap
Har du och din partner gift er borgerligt kan ni ändå få ert äktenskap välsignat i kyrkan. Välsignelsegudstjänsten består av bibelläsning och bön.

Äktenskap för alla
Både par med olika kön och par med samma kön kan ingå äktenskap i Svenska kyrkan. Välkomna!

Boka vigsel

Kontakta församlingsexpeditionen
Öppet: Mån, tis, tor och fre kl 9–12 och 13–15.
Ons kl 13–15.
E-post: Vattholma pastorat

Låna brudkrona

Vi har fyra fina brudkronor som vi lånar ut till vigsel. Vid intresse, kontakta vigselprästen eller församlingsexpeditionen.
E-post: Vattholma pastorat

Nya foton är under uppdatering

Brudkrona, Ärentuna församling