En liten pojke i vit skjorta och grön fluga doppar sina fingrar i dopfuntens vatten.
Lyssna

Dop

Genom dopet förs människor in i den kristna kyrkans gemenskap. Dopet ger medlemskap i Svenska kyrkan. Även barn till föräldrar som inte tillhör Svenska kyrkan kan döpas.

Föräldrar kan anmäla sin önskan om att deras barn ska tillhöra Svenska kyrkan i väntan på dop. Dopet kan också ske senare i livet, t.ex. i samband med konfirmation eller vuxen ålder. Även en vuxen person kan uttrycka sin vilja att tillhöra Svenska kyrkan utan att ännu vara döpt.

I Vårgårda pastorat har vi dop i eller i anslutning till söndagens gudstjänst. Dop kan även ske i separat dopgudstjänst vissa lördagar.

Vill du boka dop? Välj en av nedanstående tider, komplettera med personuppgifter och kontaktuppgifter så tar vi på pastorsexpeditionen kontakt med dig eller ring pastorsexpeditionen, 0322 737 00.

Vi har även dopklänningar som vi lånar ut. Här nedan kan du se bilder på de olika varianterna vi har. 

Här kan du också öppna en fil med mått och annan information om de olika dopklänningarna. Dopklänningar att låna

Mer om dop

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Meningen med dopet

Dopet är en helig handling, ett sakrament. Handlingen är helig eftersom vi tror att Gud verkar genom den.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.