Ornunga kyrka

Från kyrkan har man en vidsträckt utsikt över bygden och Ornungasjön. I närheten av kyrkan finns rösen och domarringar från brons- och järnåldern som visar att området tidigt använts som gravfält. Kyrkan stod färdig 1905 efter ritningar av den kände göteborgsarkitekten Adrian Crispin Peterson. Den tunga arkitekturen med oputsade råa granitfasader är typisk för hans kyrkor. Till kyrkbygget användes rödaktig granit från trakten.
Mot stenen kontrasterar rött tegel kring fönster, i takfötter och gavlar.
På taket ligger ursprungliga skifferplattor. Kvar från byggnadstiden är vackra judendslingor i triumfbågen och korvalvet.
Vid en nödvändig renovering 1944 mot fuktproblem byggdes nya innerväggar och nytt innertak och då täcktes väggmålningarna över.

•Dopfunten i sandsten, dekorerad med slingor, kommer ursprungligen från Ljurs gamla kyrka. Den är från tidigt 1200-tal och liknande dopfuntar hör till den s.k. Nårungaskolan
•Den ursprungliga altarprydnaden i form av ett hjulkors är nu undanställd i tornet
• Altaret, altarrunden och korset har originalfärger
• Altartavlan är målad av Jan-Owe Stappe 1996 och bär texten "Idag skall Du vara med mig i paradiset"