Rosa rosor ligger på ett kistlock. En man i svart kostym står intill.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Begravning

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Den kan bli en akt av kärlek till den avlidne. Där kan vi tacka för vad den döde givit oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.

Varje begravningsgudstjänst anpassas till den situation som råder och prästen och de anhöriga utformar den ofta tillsammans. Därför är det bra om anhöriga själv tar kontakt, först med sin församling och eventuellt sedan en särskild präst och berättar om dödsfallet. Präst och tid för begravningsgudstjänst behöver inte bokas genom en begravningsbyrå. Efter gudstjänsten fortsätter gemenskapen ofta i en eftersamling där vi minns den avlidne i en stunds samvaro.

Den som tillhör Svenska kyrkan har rätt till begravningsgudstjänst i Svenska kyrkans ordning. En utgångspunkt är att den som inte tillhör Svenska kyrkan inte vill- och inte har rätt till en sådan.

Svenska kyrkan ansvarar för begravningsverksamheten i nästan hela landet. Begravningsgudstjänsten är kostnadsfri för den som tillhör Svenska kyrkan.

Har du frågor om begravning eller vill boka lokal för minnesstund, ring pastorsexpeditionen, 0322 737 00.

HÄR hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om begravning.

Två urnor med handmålade tulpaner står bland ormbunksblad på ett bord i kyrkan. En präst står bakom.
Foto: Magnus Aronson /Ikon