Södra Härene kyrka

Kyrkan byggdes 1910 sedan den gamla kyrkan brunnit ner och är ritad av arkitekt Gustaf Arméen i nationalromantisk stil.
Kännetecknande är fasaderna av naken granit med tegeldekorationer. Interiören har ett av Skara stifts få prov på riktiga jugendinredningar.

Synliga takstolar, bänkar, kor och läktare samverkar till en fin helhet med karaktäristiska detaljer som spjälverk och räfflor. En restaurering 1977 har gett kyrkan en ljus och inbjudande utformning utan att förändra den ursprungliga stilen.

• Dopfunten tillhörde den gamla kyrkan och återfanns i Ribbingsberg. Cuppan är medeltida medan foten är nygjord
• Bonaden över dopaltaret är en duva som vilar tryggt i sitt rede. Detta uttrycker en kristens trygghet i dopet
• Trädörren med smidda järnbeslag anses vara från 1300-talet
• Nattvardssilvret är från medeltiden. Det räddades undan branden då det förvarades hos en kyrkvärd.