Årets internationella projekt

Vårgårda pastorat stöder varje år ett av Svenska kyrkans internationella projekt. Årets projekt: Ge mammor och barn en chans - P144 Mentormammor i Etiopien, Sydafrika och Swaziland

Fattigdom, brist på utbildning, våld och förtryck mot kvinnor drabbar både kvinnor och barns hälsa.
I Sydafrika, Etiopien och Swaziland utbildar vi mammor till att besöka och utbilda andra mammor. Mentormammor fungerar som hälsovårdsarbetare, socialarbetare och extramammor och har alla själva erfarenhet av att leva ett utsatt liv i kåkstäderna.

Ryggsäcken är som en symbol för mentormammorna och den den framgångsrika modellen. Nu jobbar vi tillsammans med Philani i Sydafrika på att replikera arbetet i andra länder. Här är mentormammor på väg i Addis i Etiopien.

Ryggsäcken är som en symbol för mentormammorna .

Det här går din gåva till:

Utbildning åt mentormammor – de blir hälsovårdsarbetare, socialarbetare och extramammor.
Hälsokontroller – mentormammorna väger och mäter barnen och undervisar mödrarna om amning, mat och hälsa för att förebygga undernäring.
Samtal och råd om familjeplanering och försörjning, för yngre, utsatta mammor.
Hantverksundervisning, förskolor och hälsokliniker för utsatta mödrar i Sydafrika.

Mentormammor vandrar i utsatta bostadsområden och gör hembesök hos de familjer som behöver stöd för att säkra barnens hälsa. De upptäcker undernäring och sjukdomar och kan både förebygga och behandla.

Med sig har mentormammorna en enkel ryggsäck med våg, måttband, hälsojournaler och andra basala arbetsredskap för att ge mödra- och barnavård. Men en mentormammas främsta arbetsredskap är hennes egen erfarenhet av att leva som mamma i utsatthet och fattigdom. Som mentormamma arbetar hon med att ge andra mammor kunskap om sina egna och sina barns rättigheter. I en situation där fattigdomen är utbredd räddar det barns liv. Forskning visar att metoden med mentormammor är oerhört framgångsrik och de sydafrikanska myndigheterna har nu börjat arbeta utifrån denna modell.

Swish - nummer till projektet 123 056 6133