Tumbergs kyrkoruin

Ruinen utgrävdes 1966. Man blottade murrester från den medeltida kyrkan som troligen uppfördes på 1200-talet. I muren hittade man en del av en runsten med inskriptionen "... reste (denna) sten efter Tove (sin) frände" samt också en stavkorshäll, en liggande gravsten från 11- eller 1200-talen. Intressant var också de 28 brakteater (tunna silvermynt), till största delen framgrävda i koret nära platsen för altaret. Redan på 1500-talet indrogs kyrkan och fick ej underhållas. Så småningom förföll och raserades den. På midsommardagen hålls varje år en friluftsgudstjänst i kyrkoruinen på Tumbergs kyrkkulle.