Bön inför det nya året
Gud
Du som är seendets Gud
och som omsluter oss på alla sidor
I denna orons tid ber vi:
Kom till oss
Var oss nära
Välsigna oss
Välsigna det nya året
I Jesu namn
Amen
Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Här hittar du till domkyrkans digitala gudstjänster, många av biskop Sörens texter, tal och filmer. Just nu finns mycket material om nyutkomna Barnens bästa bibel, biskop Sörens herdabrev.
Gud
Du som är seendets Gud
och som omsluter oss på alla sidor
I denna orons tid ber vi:
Kom till oss
Var oss nära
Välsigna oss
Välsigna det nya året
I Jesu namn
Amen
Klicka här för att titta varje söndag 11.00. Söndagsgudstjänsten i Domkyrkan sänds live här på hemsidan. Här kan du också hitta gudstjänsterna i efterhand så du kan titta när du vill.
Nu kommer en helt ny bibel skriven av biskop Sören direkt för barn från de grekiska och hebreiska originaltexterna. Orden har blivit detaljrika illustrationer gjorda av barnboksförfattaren Marcus-Gunnar Petterson. Här kan du läsa mer om bibeln och tankarna bakom den.
Här kan du se ett samtal där Sören Dalevi och Marcus-Gunnar Pettersson berättar mer om Barnens Bästa Bibel och tankarna bakom den. Samtalet spelades in i Marcus-Gunnars ateljé i Arvika.
Nu finns årets fjärde och sista nummer av Kyrknytt ute. I det här numret är temat Kärlek & Glädje. Du kan läsa artiklarna här eller ladda ner tidningen i pdf-format här.
– För mig är stickning en form av mindfulness. Jag släpper allt annat och försvinner in i stickningen. Jag bara är och det känns väldigt gott. Det konstaterar Karin Kylberg som är en av nio deltagare i kursen ”Sticka med lyfta maskor och lyfta blickar” som anordnades i Västerstrandskyrkan i Karlstad.
Varför gifter man sig? Forskaren Stephanie Coontz och hennes forskarteam har ägnat 30 år åt att grunna på den frågan. Hon tar sig till exempel an den vanliga uppfattningen om att äktenskapen alltid var bättre och lyckligare förr. Det gafflade man om, visar det sig, redan på de gamla grekernas tid. Och romarna beklagade sig över de höga skilsmässotalen – för 2 000 år sedan. Redan då var det bättre förr.
Corona-vardagen ställer nya krav på våra relationer, på gott och ont. Hos Svenska kyrkan finns både hjälp och inspiration.
I stiftets kyrkor finns en rad föremål med intressant ursprung och spännande historier. Följ med på en resa bland rövare, äventyrare och gemförvaring. Antikvarierna Carina Libeck och Erika Hedenskog har valt ut några favoriter ur församlingarnas samlingar.
Nu finns en pedagogisk handbok som guidar till hur en kyrka kan visas på ett kreativt och pedagogiskt genomtänkt sätt. Med hjälp av boken går det att skapa upplevelsevandringar som vuxna och barn kommer ihåg länge.
Här hittar du tio tankar om hopp, tio hoppfulla böner och tio hoppfulla bibelord.
Svenska kyrkan anpassar sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer som rör coronaviruset. Församlingarna ställer inte in sina verksamheter utan ställer om. I många församlingar kan du följa andakter, hälsningar och gudstjänster på hemsidor och Facebook. Begravningar, dop och vigslar genomförs som alltid, men utifrån de restriktioner som gäller just nu. Kyrkan hjälper 70+ att handla och ringer också äldre som blir isolerade under pandemin. Barn- och ungdomsverksamhet hittar nya vägar och gör mycket utomhus.
Är du ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam?
RING Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 17-06. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst.
SKRIV DIGITALT BREV Du kan skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst när du vill. Brevlådan är alltid öppen.
CHATTA Genom vår chatt når du Jourhavande präst alla dagar 20-24.
Varför firar vi påsk? Biskop Sören svarar på frågor om påskevangeliet. Nyfiken i en strut heter podcasten där biskop Sören Dalevi får svara på frågor som berör allt från Gud, livet, döden och kärlek till förlåtelse.
Är du nyfiken på Svenska kyrkans tro, liv och tradition? Här hittar du material för dig som vill veta lite mer.
Live-podd med Dag Tuvelius, Sören Dalevi, Jesper Svartvik och Maria Olson. Hur ska Svenska kyrkan, både nu och i framtiden, arbeta med lärande och undervisning?
Kyrknytt är en tidning om livsfrågor och kristen tro. Tidningen skickas ut till alla hushåll i Karlstads stift, och går även att läsa på webben. Du möter människor som berättar om det mesta mellan himmel och jord: kärlek och hat, sorg och glädje, tro och tvivel, kropp och själ, rädsla och mod, arbete och fritid...
Korsväg delas ut till alla anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare i Karlstads stift och i Göteborgs stift. Korsvägs uppgift är att stimulera teologisk reflektion över kristen tro, kyrkans identitet och kyrkans uppgifter som kristen församling
Här kan du läsa informationsbladet för sverigefinsk församlingsverksamhet i Karlstads stift.
Kyrkorglarna i Karlstads stift utgör en viktig del av stiftets kyrkliga kulturarv med sina kulturhistoriska, konstnärliga, musikaliska och hantverksmässiga värden. Orglarna har en viktig uppgift vid församlingarnas gudstjänster och förrättningar. Orgelbeståndet i stiftet uppvisar bevarade instrument från 1600-1700-talets klassiska och romantiska stilperioder och speciellt från den stilistiska övergången från romantik till orgelrörelse under 1900-talet.
Hållbar utveckling definieras inom FN som en ”utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov”. En hållbar utveckling innefattar enligt definitionen tre dimensioner: den ekologiska, ekonomiska och sociala.Svenska kyrkan lyfter även en fjärde dimension – den andliga och existentiella.
Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut?
Karlstads stift är en av Värmlands största skogsägare. Vi förvaltar ca 47 000 ha kyrkligt ägd skog och jordbruksmark inom stiftet. Vi förvaltar även ett fondinnehav med ett marknadsvärde på ca 100 Mkr. Här jobbar vi aktivt med skogsföryngring för ett långsiktigt skogsbruk.
Våra jaktmarker finns inom hela stiftet och de utnyttjas av privatpersoner, jaktlag och viltvårdsområden. Markerna finns över hela stiftet och ger möjlighet till variationsrik jakt.
Karlstads stifts kyrkor, kapell och kyrkogårdar är ett mycket viktigt kulturarv. Här har vi samlat information och nyheter som handlar om våra kyrkobyggnader, antikvarisk ersättning och kulturmiljövård.
Församlingar och pastorat i Karlstads stift kan söka Kyrkounderhållsbidrag för år 2022 gällande underhålls- och reparationsåtgärder på kyrkor.
Svenska kyrkan är ansvarig för den största sammanhållna delen av det svenska kulturarvet. Enligt kulturminneslagen har Svenska kyrkan rätt till viss ersättning från staten för antikvariska kostnader i samband med vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena.
Församlingar och pastorat i Karlstads stift kan söka Främjandebidrag fastigheter för åtgärder på fastigheter, kyrkor och andra byggnader.
I Karlstads stift finns en halvtids stiftsadjunktstjänst som kyrkoherde för döva, som är stiftsanställd församlingspräst för döva/teckenspråkiga.
Tervetuloa Karlstadin hiippakunnan ruotsinsuomalaisen seurakuntatyön nettisivuille! Karlstadin hiippakuntaan kuuluu Värmland ja Dalsland. Hiippakunta on osa Ruotsin kirkkoa, yksi sen 13 hiippakunnasta. Välkommen till webbplatsen för den sverigefinska församlingen i Karlstad stift! Karlstad stift inkluderar Värmland och Dalsland. Stiftet är en del av Svenska kyrkan, en av dess 13 stift.
Den 17 maj 1970 prästvigdes Margareta Brandby-Cöster som första kvinna i Karlstads domkyrka. Hon har skrivit om vägen dit i en skrift som blir nummer 14 i Stiftshistoriska sällskapets skriftserie.
Dopet är en glädje och fest som bekräftar att vi alla ingår i ett större sammanhang och gemenskap – en församling och en världsvid kyrka som Gud har omsorg om.
Varför händer onda saker i världen? Kan jag alltid vara mig själv? Vad ska jag bli i framtiden? Du är inte ensam att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.
Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.
Att mista någon man tycker om gör ont. Och just i den stunden ställs man inför allt det praktiska med en begravning. Såväl din församling som begravningsbyrå kan vara till stor hjälp med den praktiska delen så att du får tid och ork att sörja.
Du kan bli medlem i Svenska kyrkans gemenskap oavsett vem du är och om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns en plats för dig som har frågor om tro, livet eller tankar om dig själv. Men också för dig som vill engagera dig för en bättre värld.
Här kan du se vilken församling du tillhör. Skriv in din folkbokföringsadress och sök. Glöm inte gatunumret!