Ljusbäraren i Karlstads domkyrka.
Foto: Torgny Lindén

Karlstads stift

Här får du veta vad som är aktuellt i Karlstads stift. Du hittar även många av biskop Sören Dalevis texter, tal och filmer.

En blond liten flicka i snickarbyxor och stickad tröja sitter i en kyrkbänk. Andra besökare syns suddigt i bakgrunden.

Vad händer i kyrkan under advent och jul?

Hitta något som passar dig i kyrkan under de kommande veckorna.

Jultraditioner med biskop Sören Dalevi

I Sverige har vi många jultraditioner, men vet du var de kommer från? Varje söndag i advent kommer en ny film där biskopen berättar spännande fakta!

Kyrknytt 4 2022: Livsnycklar

Här hittar du utvalda delar ur tidningen Kyrknytt.

Pärmar i olika färger står på rad i hyllan.

Anslagstavla

Här finner du anslag från protokoll som är justerade.

Tre presentaskar ligger på ett bord. På askarna står orden mod, hopp och medmänsklighet. En gåva som gör skillnad.

Act Svenska kyrkans gåvoshop

Act Svenska kyrkans gåvoshop är fylld med gåvor och som förändrar liv. Ge bort en gåva i julklapp eller som present i advent istället för en blomma.

Bryt en tradition

Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag! Vi lever alla under samma himmel och tillsammans kan vi göra skillnad.

Läs mer och ge en gåva

Nyheter från Karlstads stift

Stiftsjubileum firades med festmässa

Publicerad:

I samband med första advent, som var söndag 27 november, firades Karlstads stifts dubbla jubileum med en festmässa i Domkyrkan. Dagen till ära var biskop Guli Francis-Dehqani, från vänstiftet i England, Chelmsford stift på besök och en ny biskopskåpa invigdes.

Kyrkoherde i Hagfors får pedagogiskt pris

Publicerad:

Thomas Pfitzinger-Drewes, kyrkoherde i Hagfors pastorat i Karlstads stift är en av de två första mottagarna av Svenska kyrkans nya lärande- och undervisningspris. Han får priset för att ha introducerat metoden Kyrkopedagogik i Sverige.

Biskop Sören Dalevi leder SVT-program

Publicerad:

På lördag, den 22 oktober, leder biskop Sören Dalevi det klassiska SVT-programmet Helgmålsringning. Programmet är inspelat på Mårbacka i Sunne och biskopen utgår i sin reflektion från Selma Lagerlöfs bok Gösta Berlings saga.

Smart planering kan sänka energiförbrukningen

Publicerad:

Höga energipriser och den stundande vintern gör att Svenska kyrkan i Karlstads stift behöver planera smart. Det är med enkla medel som församlingar och pastorat sänker energiförbrukningen utan att det påverkar kyrkans tillgänglighet.

Livets stora frågor tar plats genom teater

Publicerad:

Under helgen hade teaterföreställningen I lodjurets timma premiär i Kroppkärrskyrkan. I det fullsatta rummet satt publiken som förtrollade i närmare två timmar och tog in det som hände på scenen. P.O Enquists poetiska och suggestiva drama tar upp frågor som skuld, försoning och förlåtelse.

Här hittar du alla nyheter från Karlstads stift

Skog och jord

Prästlönetillgångarna består av prästlönefastigheter och prästlönefonder, det vill säga jord, skog och fondmedel som förvaltas av Svenska kyrkan. Inom Karlstads stift utgörs prästlönefastigheterna av ca 44 000 ha skogs- och och jordbruksmark. Stiftets prästlönefond har ett marknadsvärde på ca 150 Mkr. Vi jobbar aktivt med skogsskötsel och skogsföryngring för ett långsiktigt skogsbruk.

Lediga jaktarrenden

Prästlönetillgångarnas jaktmarker finns inom hela stiftet och de utnyttjas av privatpersoner, jaktlag och viltvårdsområden. Markerna finns över hela stiftet och ger möjlighet till variationsrik jakt.

Fastigheter och kulturarv

Karlstads stifts kyrkor, kapell och kyrkogårdar är ett mycket viktigt kulturarv. Här har vi samlat information och nyheter som handlar om våra kyrkobyggnader, antikvarisk ersättning och kulturmiljövård.