Utbildningar och arrangemang

Här hittar du utbildningar och andra arrangemang för dig som är förtroendevald, ideellt engagerad eller allmänt intresserad av Svenska kyrkan i Karlstads stift.

För alla

Veniatutbildning i Karlstads stift 2024–2025

Välkommen på en veniatutbildning som sträcker sig över ett års tid. Som veniat kan du leda gudstjänster, predika och arbeta i församling utan att vara prästvigd. Utbildningen startar i september 2024.

En gammal nyckel ligger på en uppslagen bibel.

Besvärliga texter – en djupdykning i Bibeltolkningens bakgator

Välkomna, präster, teologer och alla som vill veta mer, till fristående tillfällen under våren 2024. Då stillar vår längtan efter att få veta mer och kanske få en nyckel till bibelns olika lager av insikt i olika tider.

Vårretreat på Sandvikengården

21-23 april: Välkommen på en retreat om Jesu liknelser, som är är kända och älskade, men också mångtydiga och ibland svårtolkade.

Andlig vägledning i ignatiansk anda

18 maj 2024: Välkommen på en dag om andlig vägledning med workshop och samtal i Högsäter.

För förtroendevalda

Flera armar uppsträckta mot taket.

Fördjupa dina kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Under våren sätter Karlstads stift fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Det handlar främst om hur kyrkliga medarbetare kan bemöta barn och unga som lever med den typen av funktionsnedsättningar. I april och maj bjuds du som är förtroendevald eller ideellt engagerad in till tre webbinarium på olika teman relaterade till just NPF.

Anropsstyrd fortbildning om barnkonsekvensanalys – för förtroendevalda

Nu erbjuds möjlighet till anropsstyrd fortbildning för förtroendevalda i församlingsråd, kyrkoråd eller fullmäktige runt om i Karlstads stift rörande konsten att göra barnkonsekvensanalyser på ärenden där barn direkt eller indirekt påverkas av beslutet.

Vad har barnhearingen att säga oss? 

Karlstads stift erbjuder stöd för församlingar och pastorat som vill arbeta aktivt med att ta tillvara barnhearingens alla röster lokalt. Stödet är riktat till både medarbetare och förtroendevalda.

En person håller i en bok.

Svenska kyrkans plats i samhället

En föreläsningsserie om Svenska kyrkans lära, plats i samhället och vart vi vill styra vår kyrka utifrån vårt uppdrag.

Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag (blandat lärande online)

Utbildningen Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag vänder sig till dig som är ordförande eller vice ordförande i ett kyrkoråd. Utbildningen är också öppen för dig som är kyrkoherde om din kyrkorådsordförande är anmäld.

Relaterad information

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas kyrkans namn och position på en karta.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Någon häller upp kaffe från en blommig termos till någon som håller fram sin kopp.

Se vad som händer i en kyrka nära dig

I Svenska kyrkans kalender kan du hitta gudstjänster, barnaktiviteter, kyrkkaffe, konserter och andra aktiviteter i en kyrka i din närhet.