Foto: Sandra Albertus

Kulturhistoriska föremål gör det förflutna närvarande

I stiftets kyrkor finns en rad föremål med intressant ursprung och spännande historier. Besök en kyrka och titta mer noggrant på vad som döljer sig bakom kyrkporten. Eller följ med på en resa här på hemsidan bland rövare, äventyrare och gemförvaring. Antikvarierna Carina Libeck och Erika Hedenskog har valt ut några favoriter ur församlingarnas samlingar.

Grädda oblater syssla i stiftets kyrkor under medeltiden

Under medeltiden och fram till 1800-talet gjorde kyrkorna sina egna oblater. I kyrkorna i Dalsland och Värmland finns ovanligt många oblatjärn bevarade. I Karlstads pastorat har man testat att göra egna med bra resultat. Blanda en och en halv del vetemjöl och en del vatten, hetta upp ett oblatjärn, fyll det med smet, grädda. Bjud in till nattvard.

En begravningskrans för evigheten

Från mitten av 1800-talet och de kommande 100 åren kunde kistor och gravar smyckas med kransar tillverkade av pärlor. I Västra Ämtervik finns fem kransar bevarade. De hittades på kyrkvinden där de hade blivit undanstuvade och fallit i glömska.

Mytomspunnen klocka ringer än i dag i Ödskölt

Är den vikingars krigsbyte från Ryssland eller är den en gåva från en munk på genomresa som blev botad av bygdens källvatten? Ingen vet, men klart är att klockan är den äldsta som fortfarande används i Sverige. Ett utsökt hantverk som glatt församlingsbor sedan medeltiden.

Per Lindeström - ståtligt begravningsvapen för en riktig äventyrare

I Bro kyrka finns ett praktfullt huvudbanér från svenska stormaktstiden. Adelsmannen Per Lindeström är känd för boken Resa till Nya Sverige, men det är inte bara han som gjort resan till USA. Hans begravningsvapen gjorde den långa resan 300 år senare när den var en del i utställning i Philadelphia.

Detektivarbete ledde till Gestas, den obotfärdige rövaren

Ibland dyker det upp unika föremål utan några uppgifter, och det finns kanske inget facit till vad det är, men med hjälp av andra experter kan ett pussel läggas så att man närmar sig ett förslag på en ungefärlig datering och vad det kan vara för ett slags föremål. Den lilla träskulpturen i Färgelanda kyrka visade sig kunna vara en del av en altaruppsats från 1600-talet.

Dopfunten - här upptas vi i den kristna gemenskapen

Dopfunten är ett av kyrkans viktigaste föremål. Genom dopet upptas nya medlemmar i den kristna gemenskapen. I domkyrkan i Karlstad finns inte mindre än tre stycken. Ordet funt kommer från latinets ord för källa, fons.

Nattvardskalken skulle vara av ädel metall. I mässan står den i direktkontakt med Kristi blod.

Att använda oädla metaller vid tillverkning av nattvardskärl har traditionellt ansetts som otänkbart av symboliska skäl. I mässan stod nattvardsbägaren i direktkontakt med Kristi blod. För smederna var detta ”vasa sacra” ett heligt kärl, vars tillverkning skulle ske med särskild noggrannhet och respekt.

Straffstocken berättar både om hur samhället fungerade och kyrkans roll i forna tider

Skamstraffen avskaffades 1855, men den här typen av föremål ger en bild av hur vardagen såg ut under medeltid och renässansen. Under 1700-talet fick upplysningstidens idéer fäste och straffstockar och stupstockar började tack och lov ställas undan.

Mässhaken berättar om folklig tro och religiositet innan reformationen

Mässhake bärs av prästen vid gudstjänst med mässa. Av tradition är baksidan mest dekorerad eftersom prästen i äldre tider var vänd från församlingen under mässan. Mässhaken har sitt ursprung i antikens mantel och kom i bruk som liturgiskt plagg under 400-500-talen.

Antependium - pryder altaret och illustrerar biblens berättelser

I Skogskyrkogårdens kapell i Karlskoga finns berättelsen om Jesus och lärjungarna i Getsemanes örtagård alltid närvarade på altaret. Det är fantasifullt uttryckt i broderi och applikationer med pärlor på antependiet.

Gemförvaringen var en nattvardskalk i glas

Att gå igenom en kyrkas inventarier är både ett riktigt detektivarbete och kan bjuda på roliga överraskningar. Många föremål faller i glömska. Det som anses som mindre värdefullt i sin samtid är 200 år senare speciellt och värdefullt.

Textilkonstnären Ethel Halvarssons verk finns i ett 60-tal av stiftets kyrkor

Den produktiva konstnären blev 94 år och det finns runt 1000 olika mattskisser bevarade som är signerade Ethel Halvarsson. Som 86-åring skapade hon en ny kormatta för Mikaelikyrkan i Arvika.

Ett lexikon för dig som vill veta mer om spännande föremål i våra kyrkor

Kyrkans föremål: beskrivande lexikon, Reviderad andra upplaga, Göteborgs universitet, Göteborg, 2015. Nordstrand, Charlotta Hanner, Berggrén, Gunnel, Hansson, Joakim & Stenback, Fanny. Här hittar du boken i pdf-format.