Biskopens kåpa

Biskoparna i Svenska kyrkan har särskilda kläder, bland annat bär de en biskopskåpa vid särskilda tillfällen. Här kan du läsa om symboliken i kåpan som biskop Sören Dalevi invigde på första advent 2022.

Foto: Øyvind Lund

Biskopskåpan som invigdes av biskop Sören Dalevi är skapad av textilkonstnärerna Katarina Brieditis och Katarina Evans. Kåpan invigdes och bars första gången under en festmässa på första advent 2022, i samband med att Karlstads stift firade 375 år som stift och 250 år med biskop. 

Berättartraditionen i fokus

Kåpan skapades med utgångstpunkt i den berättartradition som präglat Värmland och Dalsland genom århundradena. Här placeras biskop Sören Dalevi och Barnens bästa bibel mitt i den berättartradition, och de stora berättelser, som präglat Karlstads stift. Selma Lagerlöf, Erik Gustaf Geijer, Nils Ferlin, och också Lars Lerins dramatiska måleri. Berättelser om mörker och ljus, natt och dag, om livet självt.

Den går i blått, som bläck att skriva med och som natthimlen. Men här finns också den guldgula gryningen som sprider värme, här finns ljuset, luften och den violetta färg som förknippas med biskopsämbetet. I kåpan finns mycket symbolik och dolda klurigheter. 

Relaterat innehåll

Stiftsjubileum firades med festmässa

I samband med första advent, som var söndag 27 november, firades Karlstads stifts dubbla jubileum med en festmässa i Domkyrkan. Dagen till ära var biskop Guli Francis-Dehqani, från vänstiftet i England, Chelmsford stift på besök och en ny biskopskåpa invigdes.

Barnens bästa bibel

En bibel för barn skriven av biskop Sören Dalevi, direkt från de grekiska och hebreiska originaltexterna. Orden har blivit detaljrika illustrationer gjorda av barnboksförfattaren Marcus-Gunnar Petterson. Här kan du läsa mer om bibeln som förmedlar ett kulturarv och tankarna bakom den.

Tre biskopar i liturgisk kläder.

Biskopens kläder

Biskoparna i Svenska kyrkan har särskilda kläder – lila skjorta och ett guldkors i kedja runt halsen. Vid gudstjänster har de också mitra, kräkla och biskopskåpa. Här kan du se plaggen och läsa mer om hur de används och vad de symboliserar.