Foto: Förskolan Änglagård

Sju tankar om vänlighet

Under 2021 firade vänliga veckan 75 år. Under veckan reflekterade barn från förskolan Änglagården om vänlighet tillsammans med biskop Sören Dalevi.

Första tanken om vänlighet

Att vara tillsammans gör mig glad. Foto: Förskolan Änglagård

Den första dagen av vänliga veckan är ett bra tillfälle att tänka på hur vi egentligen beter oss mot varandra. Jesus sa: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem”, det som brukar kallas Den gyllene regeln. Den återfinns i olika formuleringar i de flesta kulturer och religioner runt om i världen och det är en bra regel att hålla sig till. Bete dig schysst mot andra, så är chansen stor att de beter sig schysst mot dig.  

Andra tanken om vänlighet

Vill du dela ett äpple med mig? Foto: Förskolan Änglagård

Hur ser barnen på vänlighet och att vara snäll? En sak som återkom i samtalen var att dela med sig. ”Om jag har ett äpple, vill du dela det med mig?” som det sägs i sången.

Att dela med sig är något djupt mänskligt. Det är inte för inte som en delad måltid är vårt mest självklara sätt att umgås, och i kyrkans värld är det delade brödet och kalken en måltid där tiden och evigheten möts. En utmaning för dagen kan vara att hitta ett sätt där du kan dela med dig på ett enkelt sätt. Kanske kan du dela ett kärt minne på sociala medier? Eller dela med dig genom att skänka till välgörande ändamål? 

Tredje tanken om vänlighet

Man gör något roligt och så kommer andra med. Foto: Förskolan Änglagård

Att göra något roligt tillsammans med någon annan. Det var en tanke som dök upp när barnen på Änglagårdens förskola i Karlstad pratade om vänskap.

Tycker du om att åka skridskor? Fråga någon vän eller bekant om hen vill följa med! Att dela ett fint ögonblick med någon är också att dela med sig.   

Fjärde tanken om vänlighet

Man blir så glad för ett hjärta och då sprider man iväg den glädjen. Foto: Förskolan Änglagård

Glädje är en märklig sak, ju mer man delar med sig desto mer har man kvar. På samma sätt kan ilska, frustration och irritation sprida sig. Under den senaste tiden har otrevligheter och aggressivitet på många sätt blivit vardag. Inte minst handlar det om människor som skäller på butikspersonal eller andra medmänniskor på gatan kring saker som dessa rimligen inte kan göra något åt.

Oförskämt beteende har av någon konstig anledning varit okej på sociala medier, likaså att trycka gilla på svinaktiga inlägg. Numera är det helt görbart vara elak ansikte mot ansiktet, att be en person som bara försöker göra sitt jobb att ”dra åt helvete” eller att bara vara allmänt oförskämd. Här kan vi tillsammans försöka bryta det beteendet. Sprid bara glädje och vänskap, och börja nu i vänliga veckan!  

Femte tanken om vänlighet

Man kan ringa någon man saknar. Foto: Förskolan Änglagård

Människor är sociala varelser som är skapade till att ha kontakt med varandra. Ensamheten brer ut sig i samhället, vilket märks inte minst genom att samtalen till jourhavande präst fördubblades under 2020, som präglades av pandemi och social distansering.

Ett sätt att råda bot, att göra något vänligt idag, kan vara att du ringer den där vännen du inte hört av på några veckor. Ta upp en kontakt som är på väg att rinna ut i sanden!  

Sjätte tanken om vänlighet

Vill du låna min leksak?” ”När man delar med sig gör man nån glad. Foto: Förskolan Änglagård

Vad kan vuxna lära av barnen? Jo: förundran. Ibland tror vuxna sig vara mycket seriösa som med pessimism bedömer händelseutvecklingen i världen, och hela tiden pekar på allt som är på väg åt skogen.

Många vuxna har helt enkelt förlorat förmågan att förundras, att tro, att hoppas. Här kan vuxna lära av barnen, av barnaskapets ande. För att citera Broder Roger från Taizé: ”Barnaskapets ande innebär klarsyn. Den är inte enfaldig, utan skarpsynt… barnaskapets ande bromsas inte upp av stelbenta kyrkliga strukturer. Den bryter igenom som vårflöden i tjällossningstid.” 

Sjunde tanken om vänlighet

Tack! Foto: Förskolan Änglagård

År 2021 kom den sjunde tanken om vänlighet på alla hjärtans dag. Det är en dag firas på grund av det katolska helgonet Sankt Valentin. Valentin var kristen präst i Rom, och han lär ha halshuggits den 14 februari år 269 efter Kristus, under kejsar Claudius förföljelse av kristna. Hans brott: han hade vigt kristna par. Valentin valde martyrdöden istället för att avsäga sig sin tro. Minnesdagen av Sankt Valentin firas alltsedan år 498 den 14 februari.

Alla hjärtans dag har således med tro, hopp och kärlek att göra. Att stå upp för det man tror på, oavsett konsekvenserna. En dag när vi får visa och uttrycka tacksamhet och kärlek till de som är oss nära och kära. Hör av dig till någon du tycker om idag, och tala om det!