Pressrum

Här finns fakta om biskop Sören, Karlstads stift och bilder som är fria för användning.

Har du frågor eller funderingar? Vill du boka in en intervju med någon på stiftskansliet? Tveka inte att höra av dig till Peter Pasalic Östborg, pressekreterare på 073-836 64 45 eller peter.ostborg@svenskakyrkan.se

Fakta Barnens Bästa Bibel

Barnens Bästa Bibel är en barnbibel, skriven av biskop Sören Dalevi och med illustrationer av Marcus-Gunnar Pettersson.

• Texterna översatta från originaltexterna på hebreiska och grekiska.​ Det är en bibel där både bilder och texter är gjorda för svenska förhållanden. Det vanliga är översättningar från engelska med illustrationer blir mer generella. Senaste barnbibeln på svenska gavs ut för nästan 30 år sedan.
  • Den innehåller cirka 300 illustrationer och är nästan 300 sidor.
  • Den innehåller 43 berättelser ur bibeln tillsammans med flera av våra mest älskade psalmer och böner. Dessutom finns en beskrivning av kyrkoåret som visar hur bibelberättelserna hänger ihop med årets högtider.
  • Barnens Bästa Bibel ges ut av Speja förlag​.
  • Finns i bokhandeln från 9 november.​​

Fakta Sören Dalevi

Sören Dalevi är biskop i Karlstads stift. Han valdes till biskop 2016.

• Född 1969. Uppväxt i Björneborg i östra Värmland.
  • Bor nu i biskopsgården i Karlstad​.
  • Har en bakgrund som forskare och lektor på Karlstads universitet och Geijerskolan. La fram sin doktorsavhandling "Gud som haver barnen kär? Barnsyn, gudsbild och Jesusbild i Barnens bibel och Bibeln i berättelser och bilder".” i ämnet religionsvetenskap på Karlstads universitet 2008​.
  • Var skolkaplan på Geijerskolan under åren 2008–2012.
  • Prästvigdes 1996 och var efter detta pastorsadjunkt i Grums församling. Han var stiftsadjunkt för ungdomsarbete i Karlstads stift 1997–2000 och komminister i Norrstrands församling i Karlstad 2000–2003.
  • Har som biskop prioriterat frågor som rör barn och unga, lärande och undervisning och rekrytering.

FAkta Karlstads stift

• Karlstads stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift.
  • Geografiskt består Karlstads stift av Värmland och Dalsland.
  • I stiftet finns det 31 enheter (församlingar eller pastorat) i sex kontrakt.
  • Stiftet kom till 1647 då superintendenturen i Mariestad flyttades till Karlstad. 1772 fick superintendenten titeln biskop.
  • På stiftskansliet i Karlstad arbetar cirka 50 personer. Kanslichef är Karin Andersson.