Sedan 2020 har arbetet pågått. Sju fastigheter i det stora pastoratet har fått solpaneler, en återstår. Dessutom har LED-belysning installerats, uppvärmningssystem har bytts ut, ett batterilager installerats och man har börjat sälja viss överskottsel och stödtjänster till nätet. För att bara nämna några exempel.
Redan positiva resultat
- Sammantaget har vi gjort en stor investering, men vi ser ju redan väldigt positiva resultat, konstaterar Sara Gustavsson, hållbarhetskoordinator.
- Framför allt har vi gjort är en rejäl hållbarhetssatsning, inflikar Claes Hellberg, fastighetsförvaltare och det råder ingen tvekan om att både han och Sara är glada och stolta över det som gjorts.
De drar sig till minnes hur allt började för ungefär fem år sedan. Då hade arbetet med förbättringarna vid krematoriet precis börjat sättas i verket och Claes hade satt i gång med analys av helhetskostnaderna för pastoratets elva kyrkor, de olika församlingshemmen och övriga byggnader. Han hade helt klart för sig att fastighetskostnaderna utgjorde en mycket stor del av pastoratets budget och att utrymme för förbättringar fanns.
- Vi hade dessutom börjat jobba aktivt med vår lokalförsörjningsplan och med kyrkofullmäktiges starka och tydliga stöd satt upp en rad ambitiösa mål, berättar Claes.
Här är målen som sattes:
- Vi ska vara klimatneutrala 2030
- All energi vi förbrukar ska vara förnybar 2022
- Det ska finnas individuella mål för kyrkobyggnad och samlingslokalers nyttjande
- Fastigheternas årskostnad bör inte överstiga 20 % av församlingsverksamhetens intäkter from år 2025.
- Produkter och material som används ska ha en hög miljöprestanda, lång teknisk livslängd med låga drifts- och underhållskostnader, samt bör kunna återanvändas eller återvinnas när de tjänats ut.
Kyrkans färdplan för klimatet matchade
I samma veva lanserades Svenska kyrkans Färdplan för klimatet och Karlstadsfolket kunde nöjda konstatera att de var på helt rätt väg.
En av de första sakerna som gjordes var att tillsammans med det lokala energibolaget genomföra en energikartläggning. Det samarbetet gav en tydlig bild av läget i de olika fastigheterna. Till exempel fick de klart för sig att en av deras vackraste gamla träkyrkor, som värmdes med direktverkande el, hade ett ännu mer omfattande värmeläckage än vad de hade trott. Inte konstigt att kostnaderna kalla vintrar där var hisnande.