Våra kyrkobyggnader är fantastiska mötesplatser och en viktig del av vårt lands gemensamma kulturhistoria. För att även kommande generationer ska kunna ta del av kulturarvet delar staten varje år ut totalt 490 miljoner kronor för vård och underhåll av kyrkobyggnader, inventarier samt kyrkotomter i hela landet. Det är en höjning från tidigare års statsanslag på 460 miljoner kronor. Den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) är en investering som är tänkt att komplettera de insatser som Svenska kyrkan står för och syftar till att vårt kyrkliga kulturarv ska bevaras, användas och tillgängliggöras.
De drygt 26 miljoner kronor som tilldelas Karlstads stift kommer att resultera i bland annat åtgärder på tak, underhåll av fönster och fasader, interiöra konserveringsarbeten, bättre förvaring för kyrkliga textilier och framtagande av antikvariskt planeringsunderlag. Projekten ska genomföras under åren 2025, 2026 och 2027. Beslut om fördelningen togs på stiftsstyrelsens sammanträde den 28 april.
Större projekt
Störst ersättning går till fönster- och fasadarbeten på Dalby kyrka, 4,6 miljoner kronor, omläggning skiffertak på Färgelanda kyrka, 4,3 miljoner kronor, fönster- och fasadarbeten på Lekvattnets kyrka, 1,4 miljoner kronor, samt tjärstrykning och lagning av spåntak på Lungsunds kyrka, 1,2 miljoner kronor och på Nysunds kyrka, 3,2 miljoner kronor.
Alla projekt och de medel de tilldelats finns i bifogat underlag.
Värdefulla och kostsamma byggnader
På många orter är kyrkan den äldsta byggnaden. Tillsammans med kyrkogården utgör den en sammanhållande symbol för kontinuiteten i samhället. Det kyrkliga kulturavet är en tillgång för alla oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Kyrkornas kulturhistoriska värden ska därför bevaras och miljöerna är till stor del skyddade enligt lag. KAE är en del av finansieringen av vård och underhåll av dessa miljöer.
Kyrkomiljöerna finns såväl i glesbygd som tätort, vilket gör att den kyrkoantikvariska ersättningen också är regionalpolitiskt viktig, till exempel som förutsättning för företagande inom byggbranschen och för tillgången av konservatorer och traditionellt byggnadshantverk.
Eftersom ansökningstrycket är högt (94 ansökningar inkom som var berättigade drygt 45 miljoner kronor i ersättning) så har även fyra projekt tilldelats överblivna medel på tidigare års ramar, motsvarande drygt 800 000 kronor.