Ett stearinljus brinner i mörkret. Flera tända ljus i bakgrunden.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Backa pastorat

Välkommen till Svenska kyrkan i Backa pastorat. Här finns två församlingar – Backa och Tuve-Säve – med sju kyrkor och med många olika mötesplatser för människor i alla åldrar.

Aktuellt

En blond liten flicka i snickarbyxor och stickad tröja sitter i en kyrkbänk. Andra besökare syns suddigt i bakgrunden.

Välkommen i advent och jul!

Under advent och jul händer det mycket i kyrkan - adventsgudstjänster, luciatåg, julkonserter och gemenskapsträffar. På denna sida kan du ta del av veckans gudstjänster som uppdateras varje måndag och andra evenemang som sker i advent och jul.

Drop-in vigsel och dop

Nästa drop-in tillfälle är den 3 december kl. 14-16 i Tuve kyrka. Att gifta sig eller döpas kan vara enkelt. Kyrkan ordnar med präst och musik för vigselpar och dopfamiljer. Ingen tidsbokning behövs - kom som ni är!

Martin Modéus, iklädd lila biskopsskjorta, lutar armarna mot ett skrivbord.

Biskop Martin – vår kommande ärkebiskop

Martin Modéus tas emot som Svenska kyrkans nästa ärkebiskop i Uppsala domkyrka 4 december.

Ledig tjänst: Kommunikatör 100%

Har du en passion för kommunikation och ett skarpt öga för text och bild? Då kan detta vara tjänsten för dig. Ansökan görs via Poolia. Hör gärna av dig till ansvarig rekryteringskonsult Elizabeth Darevik om du har frågor kring tjänsten. Välkommen med din ansökan!

Byggnation av förskolan fiskens gård pågår, november 2022.

Pågående renoveringar och byggnationer

Just nu pågår arbete i Tuve och Säve. Förskolan Fiskens gård i Säve rustas upp och det byggs ett återvinningshus. Bergvärme installeras i Tuve kyrka och renoveringsarbete av kyrkans och klockstapelns fasad utförs.

En hjärtformad ljusstake.

Vi ber tillsammans för fred

I flera av Backa pastorats kyrkor och församlingshem finns en tänd lykta. Denna lykta kommer att lysa så länge det är krig. På denna sida kan du även ta del av en bön för Ukraina och information om hur du kan hjälpa till lokalt genom Göteborgs Stadsmission och Räddningsmissionen.

Utforska vad som är aktuellt i respektive kyrka

Veckans gudstjänster och veckans ord på vägen

En pappa med sin lilla dotter i knät tittar på adventsljusstakens tända ljus.

Veckans gudstjänster

Söndag den 4 december är det Andra advent och temat är "Guds rike är nära”. Här kan du ta del av veckans gudstjänster. Välkommen att fira gudstjänst i Backa pastorats kyrkor!

Första söndagen i advent

Denna vecka är det kantor Ingmarie Wahlbäck, Glöstorpskören och Claes Abrahamsson på trumpet som förmedlar veckans ord på vägen, inspelat i Glöstorpskyrkan.

Några kommande evenemang!

Julmarknad i Brunnsbokyrkan

Lördag den 3 december kl 10-14 bjuder Brunnsbokyrkans arbetskrets in till julmarknad i Brunnsbokyrkan.

Lunchmusik i Backa kyrka

Tisdag den 6 december klockan 12.00 är du varmt välkommen till Backa kyrka för 30 minuters lunchmusik. Efteråt serveras kaffe och smörgås i församlingshemmet.

Luciagudstjänst

Den 11/12 kl. 16.00 är det luciagudstjänst med Tuve luciatrupp och barnkören Småstjärnorna i Glöstorpskyrkan. I samarbete med Lions Tuve.

Utforska fler evenemang!

Läs, lyssna och se!

Veckans ord på vägen

På denna sida kan du ta del av samtliga inspelningar av veckans ord på vägen.

15 minuter i soffan

På denna sida kan du ta del av samtliga avsnitt av programserien 15 minuter i soffan.

Flera församlingsblad ligger i gräset.

Församlingsbladet

Församlingsbladet är en tidskrift som utkommer sju gånger per år. I bladet får du ta del av reportage, artiklar och vad som är på gång inom pastoratet. På denna sida kan du läsa tidningen digitalt!

Veckans ord på vägen, församlings- och månadsblad, poddtips, Se människan-samtalen från Bokmässan och digitala inslag som 15 minuter i soffan och intervjuer.

Ta del av Backa pastorats digitala kyrka!

Vigsel och dop

Boka bröllop online

Här kan du via webben hitta lediga vigseltider i Backa kyrka, Brunnsbokyrkan, Kärra kyrka, Säve kyrka och Tuve kyrka. Om du har en förfrågan gällande någon av pastoratets övriga kyrkor är du välkommen att kontakta oss via telefon, 031-17 98 00.

Boka dop online

Här kan du via webben hitta lediga doptider i Backa kyrka, Brunnsbokyrkan, Kärra kyrka, Säve kyrka och Tuve kyrka. Om du har en förfrågan gällande någon av pastoratets övriga kyrkor är du välkommen att kontakta oss via telefon, 031-17 98 00.

Kille som är ute och promenerar

Samtal, rådgivning och hjälp

Behöver du någon att prata med? Här finns bland annat information om kyrkans SOS och familjerådgivning.

Solljus reflekteras i en kyrkorgels pipor.

Musik i Göteborg

Nu är det enklare för dig att hitta din nästa musikupplevelse. Kyrkorna i Göteborg har en gemensam kalender med konserter och musikevenemang nära dig.

Nödrop för Ukraina

Stöd de som drabbats av kriget.

Ge en gåva