Backa pastorat Besöksadress: Backa Kyrkogata 6-8, 42258 Göteborg Postadress: Box 4044, 42204 Hisings Backa Telefon: +46(31)179800 E-post till Backa pastorat

Säve kyrka

Säve kyrka, känd för sina enastående takmålningar, tros vara byggd i början av 1200-talet. Idag firar vi gudstjänst här varje söndag och en gång i månaden bjuder vår organist in till vackra musikkvällar.

Vi firar gudstjänst i Säve kyrka varje söndag klockan 11.00 eller med jämna mellanrum klockan 17.00 med varierande gudstjänster.

Säve kyrkas historia

Den 2 november (vi vet tyvärr inte vilket årtal) invigdes S:t Olofs kyrka i Säve. Kyrkan helgades åt den i Norge så populära helgonkungen Olof Haraldsson. Då den stora perioden för absidkyrkobyggandet i Norden var den senare delen av 1100-talet, och mycket ovanlig efter 1220-talet, så gissar man att S:t Olofs kyrka är byggd någon gång i början av 1200-talet. Säve kyrka är en del av konsthistorien, prydd med allt från en altaruppsats från 1671 till vackra korfönster från början av 1900-talet.

Takmålningarna - någonting alldeles särskilt!

Takmålningarna i Säve kyrka är otroligt vackra. De målades av Christian Schönfeldt 1704 och Johan Ross 1737. Bilderna föreställer scener ur nya och gamla testamentet.

Folder om Säve kyrka