Täby församling

Genom att välsigna det goda med tacksamhet, utmana det priviligierade med hållbarhet och upprätta det brustna med nåd tjänar Täby församling Guds rike.

Kalendarium för Täby församling

Gudstjänst, musik och annan verksamhet i kyrkorna i Täby församling.

Konserter

Program för musikevenemang, digitala och fysiska konserter i Täby församlings kyrkor. Se församlingens digitala minikonserter här.

Drop in-dop i Tibble kyrka lördag 30 september

Det ska vara enkelt att bli döpt. Det behöver inte ta tid, pengar och kraft i anspråk. Täby församling erbjuder en högtidlig och enkel dopgudstjänst med efterföljande dopkaffe.

Familjedag i Tibble 8 oktober 2023

Välkommen till Familjedag i Tibble kyrka, tacksägelsedagen den 8/10 . Dagen bjuder på gudstjänst med bibelutdelning, fika, lek och skördeauktion.

Caféet i Tibble kyrka renoveras

Cafeterians kök i Tibble kyrka renoveras och är därför stängt under en period. Det beräknas öppna igen i mitten av oktober.

Renovering av entrén i S:t Olofs kyrka

Trappan till i S:t Olofs kyrkas entré renoveras. Under renoveringen håller kyrkan öppet som vanligt i samband med gudstjänster, konserter och andra aktiviteter. Gudstjänst firas i S:t Olofs kyrka söndagar kl. 10 med efterföljande kyrkkaffe.

Samtala om Bibeln

Upptäck Apostlagärningarna, en av Bibelns mest spännande böcker, beskriver evangeliets spridning från Jerusalem till Rom .

Någon häller upp kaffe i en av flera kaffekoppar som dukats fram på ett bord.

Gemenskap och samvaro vid kaffeborden

Café Lindgården - Café Tibble – Café Näsbypark – Café Kapellgården.

Vem är Jesus?

Kyrkoherde Michael Öjermo berättar om Jesus i en miniföreläsning som handlar om den historiske Jesus, trons Kristus och de fyra evangeliernas olika skildringar av vem Jesus är. Miniföresläsningen framförs vid fem tillfällen under hösten, i samband med söndagens kyrkkaffe i församlingens fem kyrkor.

Kyrkkaffe på söndag!

En trevlig samvaro med prat och gemenskap i samband med söndagens gudstjänster.

Program i Lindgården

Föreläsningar, Soppa-samtal samt Kyrkkaffe.

Lunchkonserter kl. 12.12 i Tibble kyrka

Välkommen in i kyrkan och lyssna på vacker musik samtidigt som du äter en god smörgås och dricker en kopp kaffe. Fri entré till konserten, kaffe och smörgås 40:-. Mackan köpes utanför Tibble kyrka.

Stödgrupp för barn och familj i sorg

Varje år mister cirka 3 500 barn i Sverige en förälder och 600-700 ett syskon. Täby församling har erfarenhet av att ge stöd till barn och familj.

Svenska kyrkan - en kraft att räkna med

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation. De flesta som lever i vårt land kommer någon gång i kontakt med Svenska kyrkan och känner till något av allt kyrkan är och gör, men kyrkan är ändå mer än många tror.

Studiebesök för skolklasser

Täby församling erbjuder gratis studiebesök i församlingens kyrkor utformade efter läroplanen. Besöken är anpassade för förskoleklasser och årskurs 1-5. Studiebesök för skolklasser i högstadiet går också bra. Här får skolklasser chans att uppleva Täbys historia och kyrkans plats i samhället. Läs mer om besöken och boka en tid för din skolklass redan idag.

Administratör inom kyrkogårdsförvaltning och bokning Vikariat under 1 år

Vi söker dig som är en skicklig administratör med erfarenhet från verksamheter med kundkontakt och service. Du har en god kommunikationsförmåga och kan möta människor i utsatta livssituationer och har lätt för att skapa förtroende via telefon och möter dina medmänniskor med värdighet.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem

Tema diakoni - omsorg om medmänniskan

Täby församlings diakoner på jobbet en vanlig vardag.

Vår styrka som kyrka är att jobba på djupet

Tema diakoni: Omsorg om medmänniskan. I Regina Perssons arbete som diakon är samtalet alltid närvarande, till exempel i församlingens livsberättargrupper.

Samtalet blir friare på vandring

Tema diakoni: Omsorg om medmänniskan. För Eva-Lisa Oldeberg är arbetet som diakon att vara en medvandrare till dem hon möter.

Att finnas med i glädje och sorg

Tema diakoni: Omsorg om medmänniskan. Att lyssna till andra och vara till hjälp är en viktig sak för Maria Sundbäck, som är diakon i Täby församling.

Platser för samtal och närvaro

Tema diakoni: Omsorg om medmänniskan. Christina Manfredh är diakon i Täby församling och träffar människor både i kyrkan och på vårdboenden.

Jourhavande präst

Genom Jourhavande präst erbjuder Svenska kyrkan akut samtals- och krisstöd via telefon, chatt och digitalt brev. >>

Samtalslinjen

Vi har alla hamnat i situationer i livet där vi behöver någon som lyssnar. Du behöver inte vara medlem för att ta en kontakt. Du kan ringa direktnumret till Samtalslinjen i Täby församling 08-580 035 08 helgfri tisdag och fredag kl. 9-12.

Välja gravplats

Här finns foton över olika gravskick och gravkvarter på begravningsplatserna i Täby med många olika sorters gravplatser att välja mellan.

Ukraina

Låt oss förenas i bön för det som händer i och kring Ukraina, skriver kyrkoherde Michael Öjermo.

Minnesstunden

Minnesstunder anordnas i församlingens regi. Varmt välkommen att ringa och boka! >>

Kulturarvet Svenska kyrkan Täby församling

Det finns mycket att upptäcka om vår historia via kyrkobyggnaderna och dess föremål, som dagligen fyller en funktion för människor som kommer till kyrkan i livets alla skeden>>

Barockorgeln i Gribbylunds kapell

Orgeln är från 2018. Det är en barockorgel som är handgjord in i minsta detalj. Den är tillverkad av ett nederländskt företag som är specialiserat på denna typ av orglar.

Gribbylunds kapell

Invigdes som gudstjänstrum inom Täby församling den 2 september 1990. Tidigare var det en samlingspunkt för olika kristna samfund inom ramen för ett allianskapell.​​​​

Dopfunten i Gribbylunds kapell

Dopfunten förvaras längst bak i kyrkan tillsammans med dopträdet där barnens dophängen hängs upp i samband med dopet. Hängena är av glas med en duva som bild.

Den 16 november 1941 invigdes S:t Olofs kyrka

Själva stommen till kyrkobyggnaden var från början Kristinebergs kapell, som transporterades över till Viggbyholm från S:t Görans församling i Stockholm, och ritades om av arkitekten Evert Milles. Klockstapeln framför kyrkan hörde tidigare till Grindtorpskyrkan, varifrån den flyttades 1973.

Klockstapeln vid Näsbyparks kyrka är formgiven av arkitekten Rune Monö

Själva klockan är gjuten av Bergholz gjuteri 1967 med inskriptionen: Öppna ditt hjärta i bön och bot, upplåt vart hemligt rum. Red dig att taga guds son emot, tro evangelium. Himmelriket är nära. (Psalm 39:3)

Filmen om prästens kläder - frågor & svar

Liturgiska kläder är de kläder som präster, biskopar och diakoner bär under gudstjänsten. Det finns flera olika plagg och tillbehör, varav vissa har en lång tradition från antikens vardagsdräkt. Vad är till exempel alba? Eller stola? Hur används dessa och andra kläder? I text och film berättar Magdalena Hedman allt om prästens kläder.>>

Filmen om kyrkoåret

Kyrkoåret är en kalender som utgår från de olika händelser och högtider som på olika sätt firas i kyrkan varje år. I film, text och bild berättar prästen Magdalena Hedman om kyrkoåret och dess betydelse som symbol för livet och vägledning i vardagen.

Framtidsvision - omvärld - uppdrag

Kyrkoherde Michael Öjermo förklarar i fyra korta filmer den inledande visionen i församlingsinstruktionen, som är det nya styrdokument som Täby församling tagit fram.

S:t Olofs kyrka - mitt i en vacker trädgårdsmiljö

Emelie Björling är präst och kaplan i S:t Olofs kyrka. Hon berättar här bland annat om den lugna atmosfären och den fina gemenskapen i kyrkan.

I musikens tecken

Musik har under flera hundra år varit ett självklart inslag i kyrkan. Som kyrkomusiker står man mitt i tradition och modernitet, säger Erika Alfredsson Bohlin, som är kyrkomusiker i Täby församling. >>

Täby kyrka – historia och framtid på en och samma plats

– Det som för mig är mest speciellt med Täby kyrka är kopplingen mellan historia och framtid, säger Magdalena Hedman, präst i Täby församling och kaplan i Täby kyrka. >>

Kontakta Täby församling

Bokning, samtal och stöd, telefonnummer, e-post, adresser, kartor, medarbetare, Swish-nummer.