Täby församling

Genom att välsigna det goda med tacksamhet, utmana det priviligierade med hållbarhet och upprätta det brustna med nåd tjänar Täby församling Guds rike.

Kalendarium för Täby församling

Gudstjänst, musik och annan verksamhet i kyrkorna i Täby församling.

Samtalskvällar: Upptäck kristen tro

Träffar med intressant program om bland annat tro och tradition. Plats: Lindgården mitt emot Täby kyrka.

En adventsstjärna lyser i ett fönster.

Advent

Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma. Läs mer om advent och vad bibeltexterna i kyrkan handlar om under adventstiden.

En guldfärgad julgranskula hänger i granen.

Varför firar vi advent och jul?

Advent och jul är självklara helger i vårt samhälle. Men varför firar vi advent och jul – egentligen? Och varifrån kommer traditionerna, med adventsstjärna, tomte och klappar? Här får du veta mer.

Konserter

Musik och konserter i Täby församlings kyrkor.

Bryt en tradition

Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv - varje dag. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Var med i kampen för allas rätt till ett värdigt liv!

Drop in-dop i Näsbyparks kyrka lördag 3 december

Det ska vara enkelt att bli döpt. Det behöver inte ta tid, pengar och kraft i anspråk. Täby församling erbjuder en högtidlig och enkel dopgudstjänst med efterföljande dopkaffe.

Familjedagar hösten 2022 - Дні для сім'ї осінь 2022

Gemenskap, fika, lek och mycket annat. Ukrainian families are welcome!

Studiebesök i Täby kyrka

Du som är lärare i årskurs 2, 3, 4, och 5 - Välkommen att ta med dina elever på studiebesök i Täby kyrka. Aktuella ämnen kan vara medeltid, historia, hembygd och religion.

Frukost, lunch eller fika?

Välkommen att äta lunch eller ta en kopp kaffe i lugn och trivsam miljö i Tibble kyrkas Cafeteria på plan 2.

Någon häller upp kaffe i en av flera kaffekoppar som dukats fram på ett bord.

Gemenskap och samvaro vid kaffeborden

Café Kapellgården – Café Näsbypark – Café Tibble

Välja gravplats

Här finns foton över olika gravskick och gravkvarter på begravningsplatserna i Täby med många olika sorters gravplatser att välja mellan.

Samtalslinjen

Vi har alla hamnat i situationer i livet där vi behöver någon som lyssnar. Du behöver inte vara medlem för att ta en kontakt. Du kan ringa direktnumret till Samtalslinjen i Täby församling 08-580 035 08 helgfri tisdag och fredag kl. 9-12.

Ukraina

Låt oss förenas i bön för det som händer i och kring Ukraina, skriver kyrkoherde Michael Öjermo.

Tro och tanke i Täby

Letar du efter fördjupning? Ett sammanhang? Pilgrimsvandringar? Eller kanske diskussionsgrupper?

Bryt en tradition

Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag! Vi lever alla under samma himmel och tillsammans kan vi göra skillnad.

Läs mer och ge en gåva

Kulturarvet Svenska kyrkan Täby församling

Det finns mycket att upptäcka om vår historia via kyrkobyggnaderna och dess föremål, som dagligen fyller en funktion för människor som kommer till kyrkan i livets alla skeden>>

Barockorgeln i Gribbylunds kapell

Orgeln är från 2018. Det är en barockorgel som är handgjord in i minsta detalj. Den är tillverkad av ett nederländskt företag som är specialiserat på denna typ av orglar.

Gribbylunds kapell

Invigdes som gudstjänstrum inom Täby församling den 2 september 1990. Tidigare var det en samlingspunkt för olika kristna samfund inom ramen för ett allianskapell.​​​​

Dopfunten i Gribbylunds kapell

Dopfunten förvaras längst bak i kyrkan tillsammans med dopträdet där barnens dophängen hängs upp i samband med dopet. Hängena är av glas med en duva som bild.

Den 16 november 1941 invigdes S:t Olofs kyrka

Själva stommen till kyrkobyggnaden var från början Kristinebergs kapell, som transporterades över till Viggbyholm från S:t Görans församling i Stockholm, och ritades om av arkitekten Evert Milles. Klockstapeln framför kyrkan hörde tidigare till Grindtorpskyrkan, varifrån den flyttades 1973.

Klockstapeln vid Näsbyparks kyrka är formgiven av arkitekten Rune Monö

Själva klockan är gjuten av Bergholz gjuteri 1967 med inskriptionen: Öppna ditt hjärta i bön och bot, upplåt vart hemligt rum. Red dig att taga guds son emot, tro evangelium. Himmelriket är nära. (Psalm 39:3)

Filmen om prästens kläder - frågor & svar

Liturgiska kläder är de kläder som präster, biskopar och diakoner bär under gudstjänsten. Det finns flera olika plagg och tillbehör, varav vissa har en lång tradition från antikens vardagsdräkt. Vad är till exempel alba? Eller stola? Hur används dessa och andra kläder? I text och film berättar Magdalena Hedman allt om prästens kläder.>>

Filmen om kyrkoåret

Kyrkoåret är en kalender som utgår från de olika händelser och högtider som på olika sätt firas i kyrkan varje år. I film, text och bild berättar prästen Magdalena Hedman om kyrkoåret och dess betydelse som symbol för livet och vägledning i vardagen.

Framtidsvision - omvärld - uppdrag

Kyrkoherde Michael Öjermo förklarar i fyra korta filmer den inledande visionen i församlingsinstruktionen, som är det nya styrdokument som Täby församling tagit fram.

Konfirmation

Diskussioner, aktiviteter, segling, läger och prat om livets stora frågor.

S:t Olofs kyrka - mitt i en vacker trädgårdsmiljö

Emelie Björling är präst och samordnare i S:t Olofs kyrka. Hon berättar här bland annat om den lugna atmosfären och den fina gemenskapen i kyrkan.

I musikens tecken

Musik har under flera hundra år varit ett självklart inslag i kyrkan. Som kyrkomusiker står man mitt i tradition och modernitet, säger Erika Alfredsson Bohlin, som är kyrkomusiker i Täby församling. >>

Täby kyrka – historia och framtid på en och samma plats

– Det som för mig är mest speciellt med Täby kyrka är kopplingen mellan historia och framtid, säger Magdalena Hedman, präst i Täby församling och samordnare i Täby kyrka. >>

Kontakta Täby församling

Bokning, samtal och stöd, telefonnummer, e-post, adresser, kartor, medarbetare, Swish-nummer.