Täby församling

Genom att välsigna det goda med tacksamhet, utmana det priviligierade med hållbarhet och upprätta det brustna med nåd tjänar Täby församling Guds rike.

Kalendarium för Täby församling

Gudstjänst, musik och annan verksamhet i kyrkorna i Täby församling.

Konserter

Program för musikevenemang, digitala och fysiska konserter i Täby församlings kyrkor. Se även digitala minikonserter här.

Sommar i Täby församling 2024

Välkommen till konserter, gudstjänster, sommarcaféer och guidning i Täby kyrka.

Musik i sommarkyrkan

Kvällskonserter varje torsdag kl. 19.30 hela sommaren. Juni: Täby kyrka. Juli: Näsbyparks kyrka. Augusti: Tibble kyrka.

Sommarcaféer

Varmt välkommen till gemenskap och samvaro vid kaffeborden. Vi sitter utomhus när vädret tillåter.

Guidning i Täby kyrka 2024

Gör en sommarutflykt till Täby kyrka och få kunnig guidning och visning av Albertus Pictors medeltida målningar som många besökare från när och fjärran har ett stort intresse för. Varje måndag under sommaren.

Närbild på en stenduva på en gravsten.

Guidad kyrkogårdsvandring ti 20/8

Kom med på en guidad vandring på Täby kyrkogård och Täby begravningsplats tisdagen den 20 augusti. Samling vid porten till Täby kyrka kl 18. Kunnig personal från kyrkogårdsförvaltningen guidar oss.

Invigning av utställningen Medeltida kyrkor

Välkommen till en programkväll i Täby kyrka och Täby gård den 28/6 kl. 17 i samband med invigning av den digitala utställningen Medeltida kyrkor. Evenemanget är fullbokad. Det går tyvärr inte att anmäla sin medverkan.

Retreat på församlingsgården Karlberg 13-15 september 2024

Följ med på en retreat med stillhet, meditation, tystnad, kreativitet och andakt med tema längtan

I förgrunden en asfalterad parkering motivet är Tibble kyrka, en stor fyrkantig kyrka med många fönster och den stora kyrksalen på toppen av byggnaden.

Lilla entrén till Tibble kyrka är stängd kvällstid

Lilla entrén till Tibble kyrka som ligger mot Attundavägen och Tibble gymnasium kommer från och med den 8/5 vara låst efter kl. 16.30 under vardagar, lördagar och helgdagar. De självhjälpsgrupper som har samlingar i kyrkans lokaler ska ha fått tillgång till bricka för passage genom dörren. Detta görs för ökad trygghet bland personal och besökare. Huvudentrén har öppet enligt Tibble kyrkas öppettider.

Körskolan

Flickor och pojkar mellan 6 och 12 år är varmt välkomna till Körskolans körer.

En paus i vardagen

Välkommen till Tibble kyrkas café. Sitt en stund i trivsam miljö och avnjut hembakat fika, smörgås eller lättare lunch till låga priser. Varje torsdag serveras hemlagad soppa till lunch. Mer info >>

Öppna förskolan

På Öppna förskolan träffas föräldrar och barn i en trygg och trivsam miljö för att leka, umgås och lära känna varandra och kyrkan.

Stödgrupp för barn och familj i sorg

Varje år mister cirka 3 500 barn i Sverige en förälder och 600-700 ett syskon. Täby församling har erfarenhet av att ge stöd till barn och familj.

Tro och tanke i Täby

Letar du efter fördjupning? Ett sammanhang? Pilgrimsvandringar? Eller kanske diskussionsgrupper?

Planeringsdagar? Lägerskola? Retreat? Hyr lägergården Karlberg

Härliga dagar med helpension på Väddö intill vida vidder med hav och skog. 107 bäddar fördelade på tre byggnader.

Minnesstunden

Minnesstunder anordnas i församlingens regi. Varmt välkommen att ringa och boka! >>

Kyrkkaffe på söndag!

En trevlig samvaro med prat och gemenskap i samband med söndagens gudstjänster.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem

Jourhavande präst

Genom Jourhavande präst erbjuder Svenska kyrkan akut samtals- och krisstöd via telefon, chatt och digitalt brev. >>

Samtalslinjen

Vi har alla hamnat i situationer i livet där vi behöver någon som lyssnar. Du behöver inte vara medlem för att ta en kontakt. Du kan ringa direktnumret till Samtalslinjen i Täby församling 08-580 035 08 helgfri tisdag och fredag kl. 9-12.

Välja gravplats

Här finns foton över olika gravskick och gravkvarter på begravningsplatserna i Täby med många olika sorters gravplatser att välja mellan.

Jobba i Täby församling

Vill du arbeta för något du tror på och vara med och engagera dig för andra människor?

Framtidsvision - omvärld - uppdrag

Kyrkoherde Michael Öjermo förklarar i fyra korta filmer den inledande visionen i församlingsinstruktionen, som är det nya styrdokument som Täby församling tagit fram.

Kulturarvet Svenska kyrkan Täby församling

Det finns mycket att upptäcka om vår historia via kyrkobyggnaderna och dess föremål, som dagligen fyller en funktion för människor som kommer till kyrkan i livets alla skeden>>

Barockorgeln i Gribbylunds kapell

Orgeln är från 2018. Det är en barockorgel som är handgjord in i minsta detalj. Den är tillverkad av ett nederländskt företag som är specialiserat på denna typ av orglar.

Gribbylunds kapell

Invigdes som gudstjänstrum inom Täby församling den 2 september 1990. Tidigare var det en samlingspunkt för olika kristna samfund inom ramen för ett allianskapell.​​​​

Dopfunten i Gribbylunds kapell

Dopfunten förvaras längst bak i kyrkan tillsammans med dopträdet där barnens dophängen hängs upp i samband med dopet. Hängena är av glas med en duva som bild.

Den 16 november 1941 invigdes S:t Olofs kyrka

Själva stommen till kyrkobyggnaden var från början Kristinebergs kapell, som transporterades över till Viggbyholm från S:t Görans församling i Stockholm, och ritades om av arkitekten Evert Milles. Klockstapeln framför kyrkan hörde tidigare till Grindtorpskyrkan, varifrån den flyttades 1973.

Klockstapeln vid Näsbyparks kyrka är formgiven av arkitekten Rune Monö

Själva klockan är gjuten av Bergholz gjuteri 1967 med inskriptionen: Öppna ditt hjärta i bön och bot, upplåt vart hemligt rum. Red dig att taga guds son emot, tro evangelium. Himmelriket är nära. (Psalm 39:3)

Filmen om prästens kläder - frågor & svar

Liturgiska kläder är de kläder som präster, biskopar och diakoner bär under gudstjänsten. Det finns flera olika plagg och tillbehör, varav vissa har en lång tradition från antikens vardagsdräkt. Vad är till exempel alba? Eller stola? Hur används dessa och andra kläder? I text och film berättar Magdalena Hedman allt om prästens kläder.>>

Filmen om kyrkoåret

Kyrkoåret är en kalender som utgår från de olika händelser och högtider som på olika sätt firas i kyrkan varje år. I film, text och bild berättar prästen Magdalena Hedman om kyrkoåret och dess betydelse som symbol för livet och vägledning i vardagen.

S:t Olofs kyrka - mitt i en vacker trädgårdsmiljö

Emelie Björling är präst och kaplan i S:t Olofs kyrka. Hon berättar här bland annat om den lugna atmosfären och den fina gemenskapen i kyrkan.

I musikens tecken

Musik har under flera hundra år varit ett självklart inslag i kyrkan. Som kyrkomusiker står man mitt i tradition och modernitet, säger Erika Alfredsson Bohlin, som är kyrkomusiker i Täby församling. >>

Täby kyrka – historia och framtid på en och samma plats

– Det som för mig är mest speciellt med Täby kyrka är kopplingen mellan historia och framtid, säger Magdalena Hedman, präst i Täby församling och kaplan i Täby kyrka. >>

Kontakta Täby församling

Bokning, samtal och stöd, telefonnummer, e-post, adresser, kartor, medarbetare, Swish-nummer.