Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon:+46(8)58003500 E-post till Täby församling

Dop

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er. Vi välkomnar till dop i någon av Täby församlings kyrkor.

Att få barn väcker förundran över livets under. Plötsligt är man ansvarig för ett nytt liv och många olika känslor kanske väcks: glädje och oro, bävan och stolthet. Sitt barn vill man förstås ge det bästa – det goda. Det är här dopet kommer in. Genom dopet förs vi in i en särskild gemenskap – den kristna kyrkan på jorden. Gud har gett oss dopet för att vi, hur vi än känner det, ska veta att vi tillhör Kristus och kan lita på hans ord.

Gud själv handlar i dopet och därför är det inte beroende av hur vuxna och mogna vi är. Barnen är vår framtid vår oro och vår glädje. Därför ber vi till Gud för våra barn. Låt dem får växa upp i trygghet, frihet och gemenskap med andra. Ge dem en styrka som bär också i livets svåra stunder. Som församling vill vi finnas vid din och din familjs sida i såväl vardag som vid livets stora högtider. Vare sig du är en aktiv kyrkobesökare eller inte är du alltid varmt välkommen till oss. Svenska kyrkan döper barn, men också unga och vuxna.

Om du är medlem i Täby församling får du en inbjudan att döpa ditt barn. Även du som inte tillhör Svenska kyrkan är naturligtvis välkommen att höra av dig.

Jag är hos dig, min Gud, som barnet hos sin mamma. Jag är hos dig som fågeln i sitt bo. Jag är hos dig, min Gud. Jag är hos dig, min Gud, när natten börjar komma. Bli kvar hos mig, så har jag lugn och ro.

Dop sker i alla kyrkor inom Täby församling.

Bra att veta om dopet:
· Lokal för dopkaffe på dagtid finns att låna i mån av plats.
· Dopklänning finns att låna. Dopklänningen hämtas samma vecka som barnet ska döpas och återlämnas i början av veckan därpå.
· Barnet får vid dopet ett dopbevis, en dopljusstake och ett dopljus. Dopbarnet får också ett hänge som senare kan tas med hem vid en dopfest.
· Dopet är en glädjehögtid. För att göra det extra festligt kan vi döpa två eller tre barn vid samma tillfälle.
· Ordet ”funt” är latin och betyder källa - vattenkälla.
· Vanligaste ålder på dopbarn är 3-4 månader.
· Dopet är alltid kostnadsfritt i Svenska kyrkan.

Församlingsfaddrar

I Täby församling finns församlingsfaddrar som skickar ut hälsningar till alla döpta på dopdagen. Hälsningarna sänds i tre år och åtföljs även av annan information från församlingen. Det är ett sätt att påminna om att dopdagen är en dag att fira och att glädjas åt.

Det här händer under en dopgudstjänst. Ordningen för dopgudstjänst finns Även att ladda ned ovan.

Klockringning
Ingång till musik
Psalm
Inledningsord och namnfråga
Tackbön (förälder, präst eller annan)
Bibelläsning om Jesus och barnen (präst eller annan)
Befrielsebön med handpåläggning
(Psalm/musik)
Bibelläsning/Dopbefallning (präst eller annan)
(Psalm/musik)
Vattenupphällning (t ex syskon eller fadder)
Dopbön och Trosbekännelsen
Dophandling med välkomnande
Ljuständning (t ex fadder eller förälder)
(Psalm/musik/dikt)
Doptal
Förbön (sjungen eller läst, präst eller annan)
Vår fader och Välsignelsen
Psalm
(Musik)

Boka tid för dop

Du är välkommen att ringa och boka dop för ditt barn. Ring till receptionen i Täby församling och boka dag och tid.

Direkttelefon till receptionen: 08-580 035 00 Telefontider: Mån-fr. kl. 9-12 och 13-16 (lunch 12-13) reception.taby@svenskakyrkan.se

Täby församlings växel: 08-580 035 00

Adress Tibble församlingsbyggnad Besöksadress: Attundavägen 3, intill Täby Centrum Postadress: Box 208, 183 23 Täby

Lån av dopklänning Kontakta församlingens reception för bokning och frågor, tel. 08-580 035 00.

Bokning av dopkaffe i Täby gård (ej övriga lokaler): 08-580 035 33