Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon: +46(8)58003500 E-post till Täby församling Webbplats

Bröllop

I vigselgudstjänsten - ditt bröllop - lyfts både kärlekens glädje och ansvar fram. Hela livet finns med! Förälskelsen och förhoppningarna, men också vardagens utmaningar och svårare prövningar som kan komma längre fram.

Bröllopet kan vara ett sätt att fira ett nytt och gemensamt steg mot framtiden. När två människor gifter sig i kyrkan är det kanske för att visa sin kärlek till varandra och att de vill leva tillsammans inför Gud, människor och sig själva. I kyrkan välsignas paret med sin vilja att leva tillsammans, inneslutna av mångas goda tankar och böner. Den vanligaste dagen för vigsel är lördagar. Du är välkommen att arrangera ditt bröllop i alla kyrkor inom Täby församling. Här finns en länk till bilder som visar hur varje kyrka ser ut invändigt.

Hur brukar en vigselgudstjänst utformas? Här finns en länk där du kan läsa mer om det.

För att få intyg om hindersprövning vänder man sig till Skattemyndigheten. Intyget gäller fyra månader.

Vill du ha hjälp med att välja musik till bröllopet? Besök kyrkomusik.se Där kan du lyssna på olika musikstycken.

Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

l Kor 13:4-7, 13

Brudkronor

Känner du för något fint och annorlunda till ditt bröllop?
Välkommen att låna en brudkrona. Inom Täby församling finns brudkronor att låna. En är i förgyllt silver med blå stenar. Den skänktes till kyrkan år 1935. Den andra är i silver med genomskinliga stenar. Den skänktes till kyrkan 1993.
Brudkronorna förvaras i Tibble kyrka. Välkommen att komma och titta och prova. Kontakta pastorsexpeditionen, tel. 08-580 035 00.

Bröllop i en annan församling

Tillhör du Täby församling men vill gifta dig i en kyrka i en annan församling? Då måste du själv kontakta den andra församlingen för bokning. Observera att musiker inte ingår vid bröllop i en kyrka i en annan församling. Kontakta också Täby församling för att få de handlingar som behövs för vigseln och för mer information om vad man behöver tänka på. Täby församlings ansvar omfattar endast de vigslar som sker inom församlingen och de kyrkor som finns här.

Vigsel för par av samma kön

Sedan den 1 november 2009 är det möjligt för Svenska kyrkan att viga par av samma kön. Detta efter ett beslut som togs av 2009 års kyrkomöte. En vigselordning för samkönade par har tagits fram.

Är man registrerad partner i Sverige enligt den tidigare lagen kan man när som helst omvandla partnerskapet till ett äktenskap. Det gör man antingen genom en gemensam skriftlig anmälan direkt till Skatteverket eller genom vigsel inför en vigselförrättare.

Omvandlingen från partnerskap till äktenskap påverkar inte rättigheter och skyldigheter. Ett äktenskap har alltså samma juridiska innebörd som ett partnerskap. Om man vill omvandla partnerskap genom en gemensam anmälan skriver man ett brev till skattekontoret. Ingen särskild blankett krävs. Man är gift från och med den dag Skatteverket får brevet.

Om man i stället vill ha bröllop i kyrka räcker det med att lämna ett intyg till vigselförrättaren som visar att man är registrerad partner i Sverige. Ingen hindersprövning krävs alltså. Vigselförrättaren underrättar sedan Skatteverket. Man är gift när bröllopet ägt rum.

Bokning av vigsel i kyrkan

Direkttelefon till bokningen:
Telefontider: Mån-fr. kl. 9-12