Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon: +46(8)58003500 E-post till Täby församling Webbplats

Begravningsgudstjänst

Vad är meningen med livet? Finns det en fortsättning efter döden? Hur kommer man igenom sorg? Andakter, gudstjänster och samtal i samband med död och begravning tar upp dessa frågor.

Alla medlemmar i Svenska kyrkan har rätt till en begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning med präst, kyrkomusiker och kyrka. En sådan gudstjänst ingår i kyrkoavgiften. Den som inte är medlem har istället valfri begravningsceremoni.

Den som tillhör Svenska kyrkan och därmed betalar kyrkoavgift behöver inte betala för begravningsgudstjänsten enligt Svenska kyrkans ordning i hemförsamlingen eller i en annan församling. En sådan gudstjänst ingår i kyrkoavgiften.

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Den kan bli en akt av kärlek till den avlidne. Där kan vi tacka för vad den döde givit oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.

Personlig begravningsgudstjänst

Varje begravningsgudstjänst anpassas till den situation som råder och prästen och de anhöriga utformar den ofta tillsammans. Därför är det bra om anhöriga själv tar kontakt med sin församling och eventuellt sedan en särskild präst och berättar om dödsfallet. Präst och tid för begravningsgudstjänst behöver inte bokas genom en begravningsbyrå.

Efter gudstjänsten fortsätter gemenskapen ofta med en samling och en stunds samvaro.

Begravningens tre huvudområden

Begravning är i vidaste bemärkelse sättet att varaktigt ta hand om en avliden samt de riter som förknippas med det.  Det är en helhet som kan delas upp i tre olika huvudområden: praktiska åtgärder, begravningsceremoni och gravsättning. Planering, praktiska förberedelser och samordning är dödsboets ansvar. Det kan ofta en begravningsentreprenör hjälpa till med.

har du frågor om begravning i kyrkan?

Direkttelefon till bokningen:
Telefontider: Mån-fr. kl. 9-12