Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon: +46(8)58003500 E-post till Täby församling

Teater för skolan

Skolklasser i Täby bjuds in till en serie med fem olika föreställningar för förskoleklass-år 5

Anmäl din klass nu!

Mer information finns längst ned på denna sida.

Anmälan mejlas till: taby.skolteater@svenskakyrkan.se
Varmt välkomna!

Ett barn föds

För förskoleklasser - Tema: Julen
Föreställningen handlar om den allra första julen.
Här får vi följa Maria och Josef på deras resa till skattskrivningen i Betlehem och Jesusbarnets födelse.
Det är viktigt att känna till varför vi firar jul och att julen betyder mycket mer än bara julklappar.

10 december kl. 9:30
11 december kl. 9:30
12 december kl. 9:30
14 december kl. 9:30

17 december kl. 9:30
18 december kl. 9:30

Skapelsen

För årskurs 1 Tema: Naturens rikedom och vår miljö
Föreställningen är inspirerad av Bibelns
skapelseberättelser.
Guds medhjälpare – Handen, far omkring för att få jorden färdig på bara sju dagar. Samtidigt förundras Handen över den underbara naturen och de finurliga djuren.
I Paradiset njuter Adam och Eva, men plötsligt
kommer en listig orm slingrandes …

6 maj kl. 9:30
7 maj kl. 9:30
8 maj kl. 9:30
9 maj kl. 9:30
10 maj kl. 9:30

Noa

För årskurs 2 - Tema: Förlåtelse
En reporter kommer till Tibble kyrka för att träffa
den kände båtbyggaren Noa. Han tar med henne
bakåt i tiden på en spännande resa genom sitt liv.
Vägen kantas av både djursafari, båtfärd i Arken
och syndafloden. Under ytan har historien något
betydelsefullt att berätta för oss.
Vad det är, blir reporterns uppgift att klura ut.

4 februari kl. 9:30
5 februari kl. 9:30
6 februari kl. 9:30
7 februari kl. 9:30
8 februari kl. 9:30

Vägen genom skogen

För årskurs 3 - Tema: Vardagshjältar och Superhjältar

Föreställningen bygger på
Bibelns berättelse om den barmhärtige samarien och är förlagd i medeltida miljö.
Barnen får träffa den egocentriska, oempatiska och dryga teaterdirektören och skådespelaren Pling von Plong. Men Plings hjärta orkar inte med direktörens attityd och sätter stopp.
I föreställningen försöker vi ta reda på vad en god medmänniska är.
Kan jag bli en superhjälte?

10 oktober kl. 9:30
11 oktober kl. 9:30
15 oktober kl. 9:30
16 oktober kl. 9:30

18 oktober kl. 9:30
19 oktober kl. 9:30

Nästan himlen

För årskurs 4 och 5 - Tema: Historien förändrar livet
Här får vi följa med upp ovanför molnen
till änglaskolan Nästan himlen.
Vi träffar några missmodiga änglar som längtar till examen och att äntligen få bli riktiga änglar. Nu blir det teater i teatern när änglarna spelar upp en dramatisk pjäs om Jesus sista vecka på jorden.
Passionsberättelsen, den kanske mest kända berättelsen i världen och kristendomens kärna. Men varför firar vi egentligen påsk?

8 april kl. 9:30
9 april kl. 9:30
10 april kl. 9:30
11 april kl. 9:30

Våra teaterföreställningar är i enlighet med läroplanen

Teater som utbildning

Ur läroplanen: Undervisningen ska behandla några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.
Flera av våra föreställningar bygger direkt på julens och påskens starka berättelser samt andra kända skildringar ur Bibeln. Några av föreställningarna bygger på texter som är gemensamma både för kristendomen, judendomen och islam. Tidlösa och viktiga värderingar sätts in i nya och moderna sammanhang.

Teater som kulturform

Ur läroplanen: I mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.
I våra föreställningar blandar vi olika uttrycksformer som rörelse, musik och bild. Allt berör starkt barnens fantasi och känslor samt stimulerar deras kreativitet. När vi lever oss in i andras historier ökar vår förståelse för omvärlden och oss själva. Genom att våra föreställningar vänder sig till skolklasser får alla barn möjlighet att se teater trots olika bakgrund och olika kulturerfarenheter.

Teater som berör livsfrågor

Ur läroplanen: Undervisningen ska behandla livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.
Varje föreställning avslutas med frågestund. Barnen får möjlighet att sätta ord på sina egna tankar, lyssna på andra och knyta ihop föreställningens innehåll med sina egna liv. I dialogen med barnen försöker vi alltid beröra det goda och svåra i livet som lär oss att leva som människa och medmänniska.

Teater för skolan

Anmälan:
taby.skolteater@svenskakyrkan.se

Uppge vid anmälan:

• - Skolans namn
  • - Vilken föreställning ni vill komma på
  • - Antalet barn och vuxna som kommer
  • - Dag och tid ni vill komma
  • - Ett andra- och tredjehandsalternativ för dag och tid (ej nödvändigt om du är ute i god tid)
  • - Ditt namn, telefonnummer eller mejladress
    OBS: Vi bekräftar alltid din anmälan

Kostnad:
Föreställningarna är gratis och finansieras av kyrkoavgiften

Plats:
Täbysalen Tibble församlingsbyggnad (vid Täby centrum)

Föreställningarna är 60 min inklusive frågestund.

Var gärna på plats 15 minuter innan.

Medhavd matsäck går bra att äta i våra lokaler.

Våra teatervärdar tar hand om er när ni kommer.

Välkommen!