Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon: +46(8)58003500 E-post till Täby församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Teater för skolan

Skolklasser i Täby bjuds in till en serie med fem olika föreställningar för förskoleklass-år 4

Vi vill med teaterföreställningarna
 - öppna upp för tankar och frågor hos barnen om den värld vi lever i
 - försöka beröra det goda och svåra i livet som lär oss att leva med andra. 
 - förmedla de kristna värderingarnas innehåll och historia.

Föreställningarna är mer dansteater. Det är en populär teaterform som tilltalar barn. Rörelserna, musiken och bilderna förstärker budskapet och berör barnens fantasi och känslor.

Varje tema riktas direkt till respektive ålder. Tidlösa och viktiga värderingar sätts in i nya och moderna sammanhang. Barnen känner igen sig i teatrarnas uttryck: språk, dans och musik. Genomgående i teatrarna finns det plats för mycket humor och skratt. Glädjen blandas med sorg och spänning.

Föreställningarna avslutas med en frågestund. Här får barnen möjlighet att knyta ihop temat och även ge uttryck för funderingar, tankar och känslor.

Varje år besöks teaterföreställningarna av cirka 4 000 barn från Täbys skolor.
Vi vill att teaterbesöken kan vara ett komplement till skolans undervisning i religion och livskunskap.

Allmänheten är välkommen att komma och titta på föreställningen i mån av plats. Kontakta Eva Bergström, tel.  08-580 036 45.

Ett barn föds

För förskoleklasser - Tema: Kärlek till barnen
Teatern handlar om den allra första julen. Här får vi följa Maria och Josef på deras resa till skattskrivningen i Betlehem och Jesusbarnets födelse. Det är viktigt att känna till varför vi firar jul och att julen betyder någonting mer än bara julklappar. Barnen lever sig verkligen in i teatern som är mycket vacker och innehåller olika spännande karaktärer.

 • 11 december kl. 9.30
 • 12 december kl. 9.30
 • 14 december kl. 9.30
 • 15 december kl. 9.30
 • 18 december kl. 9.30
 • 19 december kl. 9.30

Skapelsen

För år 1 Tema: Naturens rikedom
Föreställningen är inspirerad av Bibelns skapelseberättelse. Guds medhjälpare – Handen, far omkring för att få jorden färdig på bara sju dagar. Samtidigt förundras Handen över den underbara naturen och de finurliga djuren. I Paradiset njuter Adam och Eva, men plötsligt kommer en listig orm slingrandes ... En rolig och fantasifull föreställning som roar barnen mycket.

 • torsdag 3 maj
 • fredag 4 maj
 • måndag 7 maj
 • tisdag 8 maj
 • onsdag 9 maj

Noas ark

För åk 2 - Tema: Förlåtelse
En reporter kommer till Tibble kyrka för att träffa den kände båtbyggaren Noa. Han tar med henne bakåt i tiden på en spännande resa genom sitt liv. Vägen kantas av både djursafari, båtfärd i Arken och Syndafloden. I frågestunden pratar vi om varför det är viktigt att kunna säga förlåt och sedan få en andra chans.

 • 15 februari  kl. 9.30
 • 16 februari kl. 9.30
 • 19 februari kl. 9.30
 • 20 februari kl. 9.30
 • 21 februari kl. 9.30

Vägen genom skogen

För åk 3 - Tema: Vardagshjältar & Superhjältar
Teatern är inspirerad av Bibelns berättelse om den barmhärtige samarien och är förlagd i medeltida miljö. Barnen får träffa den egocentriska, oempatiske och dryge teaterdirektören och skådespelaren Pling von Plong. Men Plings hjärta orkar inte med direktörens attityd och sätter stopp. I föreställningen försöker vi ta reda på vad är en god medmänniska? Kan jag bli en superhjälte? En högljudd föreställning med mycket fart och fläkt som speciellt killar kan känna igen sig i.

 • 19 oktober kl. 9.30
 • 20 oktober kl. 9.30
 • 23 oktober kl. 9.30
 • 24 oktober kl. 9.30
 • 25 oktober kl. 9.30

Nästan himlen

För år 4 och 5 - Tema: Historien påverkar livet
Här får vi följa med upp ovanför molnen till änglaskolan NÄSTAN HIMLEN. Vi träff ar några missmodiga änglar som längtar till examen och att äntligen bli riktiga änglar. Nu blir det teater i teatern när änglarna spelar upp en dramatisk pjäs om Jesus sista vecka på jorden. Passionsberättelsen, den kanske mest kända berättelsen i världen och kristendomens kärna. Men varför firar vi egentligen Påsk?

 • 26 mars kl. 9.30
 • 27 mars kl. 9.30
 • 28 mars kl. 9.30
 • 29 mars kl. 9.30

Våra teaterföreställningar är i enlighet med läroplanen

Ur läroplanen: Undervisningen ska behandla några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret …

Flera av våra teatrar bygger direkt på Julens och Påskens starka berättelser samt andra kända skildringar ur Bibeln. Tidlösa och viktiga värderingar sätts in i nya och moderna sammanhang.

 

Teater som kulturform

Ur läroplanen: Skolans uppdrag att arbeta med estetik, kultur och skapande handlar både om att se till att alla elever får kännedom om samhällets kulturutbud …

…i skolan kan elever få möta olika former av estetiska uttryck. En skådespelare, musiker eller författare kan förmedla upplevelser och sinnesintryck som väcker känslor, tankar och ställer frågor.

I våra teatrar blandar vi olika uttrycksformer som rörelse, musik och bilder. Allt berör starkt barnens fantasi och känslor samt stimulerar deras kreativitet. Genom att våra teatrar vänder sig mot skolklasser får alla barn möjlighet att se teater trots olika bakgrund och olika kulturerfarenhet. Våra teatrar håller hög kvalitet och förhoppningsvis kan vi skapa ett framtida teaterintresse hos barnen.

 

Teater som berör livsfrågor

Ur läroplanen: Undervisningen ska behandla livsfrågor som gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, vad kan ett bra liv vara, vad innebär att göra gott mm.

Varje föreställning avslutas med en frågestund. Här får barnen möjlighet att knyta ihop teaterns innehåll och även diskutera de stora livsfrågorna. I dialogen med barnen försöker vi alltid beröra det goda och svåra i livet som lär oss att leva som människa och medmänniska. Vi vill försöka verka som en motkraft till det alltmer tuffa liv som barnen möter.

Teater för skolan

Plats: Tibble församlingsbyggnad, Täbysalen.Våra teatervärdar tar hand om er när ni kommer.

Kostnad: Föreställningarna är gratis och finansieras av kyrkoavgiften.

Föreställningens längd: Alla föreställningar är cirka 60 min långa inklusive frågestund.

Medhavd matsäck går bra att äta i våra lokaler.

Anmälan och frågor:
Eva Bergström

Uppge alltid följande när du gör en anmälan
- Skolans namn
- Vilken föreställning ni vill komma på
- Antalet barn och vuxna som kommer
- Dag och tid ni vill komma
- Ett andra- och tredjehandsalternativ för dag och tid
 (ej nödvändigt om du är ute i god tid)
- Ditt namn, telefonnummer eller mejladress
 OBS: Vi bekräftar alltid din anmälan