Foto: Christina Dagberger

Teater för skolan

Vårens teaterföreställningar måste tyvärr ställas in på grund av restriktioner gällande coronapandemin. I stället finns här filmhälsningar och filmade versioner.

Föreställningen Nästan Himlen - filmad version

Nu får vi följa med upp ovanför molnen till änglaskolan Nästan Himlen. Vi träffar några missmodiga änglar som längtar till examen och att äntligen få bli riktiga änglar. Nu blir det teater i teatern när änglarna spelar upp en dramatisk pjäs om Jesus sista vecka på jorden. Passionsberättelsen, den kanske mest kända berättelsen i världen och kristendomens kärna.

Men varför firar vi egentligen påsk?

Här nedan vid bilden finns en länk till den filmade versionen av Nästan Himlen.

På grund av coronapandemin kommer vi tyvärr inte kunna bjuda in skolklasser till teaterföreställningar denna vår.
I stället kommer här på webben roliga filmhälsningar och filmade versioner.

Filmhälsning från Noa och Bella

I föreställningen ”Noa” kommer reportern Bella till Tibble kyrka för att träffa den kände båtbyggaren Noa. Han tar med henne bakåt i tiden på en spännande resa genom sitt liv. Vägen kantas av både djursafari och båtfärd i Arken. Under ytan har historien något betydelsefullt att berätta för oss. Vad det är, blir reporterns uppgift att klura ut. Temat för föreställningen är förlåtelse.

Upptäck julen

Det går fortfarande att se den filmade versionen av vandringsföreställningen ”Upptäck julen”.

Vägen genom skogen

I höstas skickade teaterdirektören Pling von Plong från ”Vägen genom skogen” för åk 3 en filmhälsning.

Förhoppningsvis ses vi i höst!
Ta hand om er!

Under vårterminerna brukar följande föreställningar spelas:

• ”Noa” för åk 2. Tema: förlåtelse
  • ”Nästan Himlen” för åk 4-5. Tema: påsken.
  • ”Skapelsen” för åk 1. Tema: naturens rikedom och vår miljö.

under höstterminerna:

• ”Vägen genom skogen” för åk 3. Tema: vardagshjältar och superhjältar
  • ”Ett barn föds” för förskoleklass. Tema: den första julen

Våra teaterföreställningar är i enlighet med läroplanen

Teater som utbildning

Ur läroplanen: Undervisningen ska behandla några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.
Flera av våra föreställningar bygger direkt på julens och påskens starka berättelser samt andra kända skildringar ur Bibeln. Några av föreställningarna bygger på texter som är gemensamma både för kristendomen, judendomen och islam. Tidlösa och viktiga värderingar sätts in i nya och moderna sammanhang.

Teater som kulturform

Ur läroplanen: I mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.
I våra föreställningar blandar vi olika uttrycksformer som rörelse, musik och teater. Detta kan beröra barnens fantasi och känslor samt stimulerar deras kreativitet. När vi lever oss in i andras historier ökar vår förståelse för omvärlden och oss själva. Genom att våra föreställningar vänder sig till skolklasser får alla barn möjlighet att se teater trots olika bakgrund och olika kulturerfarenheter.

Teater som berör livsfrågor

Ur läroplanen: Undervisningen ska behandla livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.
Varje föreställning avslutas med frågestund. Barnen får möjlighet att sätta ord på sina egna tankar, lyssna på andra och knyta ihop föreställningens innehåll med sina egna liv. I dialogen med barnen försöker vi alltid beröra det goda och det svåra i livet som lär oss att leva som människa och medmänniska.

Teater för skolan

Kostnad:
Föreställningarna är gratis och finansieras av kyrkoavgiften

Plats:
Täbysalen Tibble församlingsbyggnad (vid Täby centrum)

Föreställningarna är 60 min inklusive frågestund.

Var gärna på plats 15 minuter innan.

Medhavd matsäck går bra att äta i våra lokaler före eller efter föreställningen.

Våra teatervärdar tar hand om er när ni kommer.

Välkommen!