Minneslunden Björkudden på Täby Södra begravningsplats
Minneslunden är ett anonymt gravsätt. Anonymt innebär att aska eller kista grävs ner någonstans inom minneslundens område. Det är personalen på kyrkogården som sköter nedsättningen. Inga namnskyltar sätts upp, men möjlighet till utsmyckning finns vid speciella smyckningsplatser. Askan strös inte ut i våra minneslundar, utan grävs ned.
Minneslunden på Täby Norra begravningsplats är i princip fullbelagd och förvaltningen kan inte tillåta gravsättningar av askor där från och med 1/2 2011. Dispens kan beviljas för nära anhörig där definitionen nära anhörig är make/maka, sambo, livskamrat, barn (vuxet eller minderårigt), förälder eller syskon. Se nedan på denna sida för mer information om dispensansökan.
Askgravlund
Askgravlund är ett gravskick som är ett mellanting mellan urngrav och minneslund. Askgravlunden passar den som vill ha en grav märkt med namn, men inte vill ha någon planteringsruta att ta hand om. Askgravlunden är ett alternativ för anhöriga som vill ha en grav att besöka men inte har möjlighet att ta ansvar för en urngrav och där en minneslund upplevs för anonym. Anhörig kan närvara vid gravsättning i askgravlund.
I askgravlunden kan anhöriga placera lösa blommor och ljus intill naturstenen eller pollaren samt vid muren. Den enda utsmyckning som är tillåten är lösa blommor under hela året samt vinterdekorationer och gravljus – ej marschaller – under den mörka delen av året. Smyckning utöver detta plockas bort av kyrkogårdsförvaltningen. Ingen plantering av växter får ske vid denna typ av gravplats. Kyrkogårdsförvaltningen sköter gravplatsen. Detta gravskick är förenat med vissa kostnader; se blanketten ”Anmälan om gravsättning i Askgravlund”.
Vi erbjuder också gravsättning i askgravlund Skogen. Detta gravskick påminner i stort om våra övriga askgravlundar men är inte förenat med någon kostnad. I Skogen är det de anhöriga som själva väljer och bekostar en gravsten i form av en natursten. Se vidare blanketten ”Anmälan om gravsättning i Askgravlund Skogen”. Från och med hösten 2015 går det att gravsätta urnor i detta område.
Urngrav
Urngravar upplåts med plats för nio urnor med gravrätt i 25 år. Gravrättsinnehavaren bestämmer om man vill ha en gravvård (gravsten) eller inte (se nedan). Anhöriga är med vid gravsättningen av urnan, som brukar ske någon månad efter begravningsceremonin. Gravrättsinnehavaren sköter gravens planteringsyta och ansvarar för skötsel av den.
Kistgrav
Anhöriga är med vid gravsättningen av kistan, som sker direkt efter begravningsceremonin. Gravrättsinnehavaren sköter gravens planteringsyta och ansvarar för skötsel av den.Det finns också muslimska kvarter där gravsättning sker enligt muslimsk sed.
Kistgravar upplåts med plats för två kistor med gravrätt i 25 år. Gravrättsinnehavaren bestämmer om man vill ha en gravvård (gravsten) eller inte (se nedan). Det finns dessutom plats för 9 urnor i en kistgrav.
Beslut angående gravsättning i det muslimska gravkvarteret
Platserna i det muslimska gravkvarteret (Tak) på Täby Norra begravningsplats är på väg att ta slut. På grund av detta kommer förvaltningen under perioden 20 november 2017 – 31 december 2017 endast godkänna gravsättningar i detta kvarter av personer som var folkbokförda i Täby kommun när de avled. Begravningsutskottet kommer därefter ta beslut om fortsatt begränsning av gravsättningar i nämnda kvarter, vilket i praktiken kommer att innebära att beslutet förlängs.
Gravvård (gravsten) för urngrav och kistgrav
Gravrättsinnehavaren bestämmer om man vill ha en gravvård (gravsten) eller inte. För kyrkogården och begravningsplatserna finns bestämmelser och praxis om gravvårdens storlek. Information om dessa ges av kyrkogårdsförvaltningen.
Innan gravvården tillverkas och sätts upp på gravplatsen ska en beställning med ritning undertecknad av gravrättsinnehavaren skickas till kyrkogårdsförvaltningen för godkännande. Endast gravvårdar som godkänts av kyrkogårdsförvaltningen får sättas upp. Gravrättsinnehavaren är ansvarig för underhållet av berörd gravvård. Uppsatt gravvård får inte tas bort utan kyrkogårdsförvaltningens tillstånd.