Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon:+46(8)58003500 E-post till Täby församling

Öppna förskolan

På Öppna förskolan träffas föräldrar och barn i en trygg och trivsam miljö för att leka, umgås och lära känna varandra och kyrkan.

Öppna förskolan i Täby församling är ljust och fint belägen på plan 3 i Tibble församlingsbyggnad, strax intill Tibble gymnasium, nära Täby centrum. När man kommer in i hallen finns först ett kapprum och sedan ett trevligt kök, där fika står framdukat. Innanför köket finns ett rymligt lekrum med mattor på golvet.

– Föräldrar som kommer hit med sina barn säger ofta att vi har så fina lokaler och så mycket trevligt material för pyssel och lek, säger Kristina Nilsson.

Kristina Nilsson och Kristina Hartikainen jobbar på Öppna förskolan sedan flera år tillbaka.

– Under årens lopp har vi lärt känna många föräldrar som kommer hit med sina barn i längre eller kortare perioder. Och många kommer tillbaka när det blir fler barn i familjen, säger Kristina Nilsson.

– Det är verkligen roligt att lära känna alla, både barn och vuxna, säger Kristina Hartikainen.

Bild: Christina Dagberger

På Öppna förskolan träffas barn från 0 år och uppåt med föräldrar eller andra anhöriga. Det kan vara familjer med riktigt små barn där syskonen har behov av att träffa andra barn och leka tillsammans. Det blir ett avbrott i vardagen med småbarn hemma att komma och träffa andra vuxna i samma situation. De lite större barnen kan måla och rita, pyssla, pussla, spela spel medan de mindre barnen leker med alla leksaker som finns här.

– Vi har en trygg miljö här. Många av våra besökare fortsätter att träffas i andra sammanhang och en del blir vänner, säger Kristina Hartikainen. Varje dag ställer vi fram fika och det finns kaffe, te, saft, mjukt bröd med pålägg, skorpor, kex och frukt. Vi har även mikrougn, så det går bra att ha med sig egen mat och värma.

–Vi har även många mor- och farföräldrar som kommer hit, säger Kristina Nilsson. Det är vanligt att de väljer Öppna förskolan som en aktivitet när de är barnvakt åt sina barnbarn. Många tycker att det är trevligt och man får tillfälle att träffa andra vuxna.

Bild: Christina Dagberger

I församlingens öppna förskola är alla välkomna oavsett livsåskådning och tro. Förskolan har samma koncept som andra öppna förskolor, men på sångstunderna sjunger man förutom barnvisor även andra sånger, som ur barnens psalmbok, till exempel. Sångstunden brukar avslutas med att tända ett ljus och allt utmynnar i en lugn avslutning.

–Vi anknyter alltid till årets traditioner, säger Kristina Nilsson. I vår verksamhet uppmärksammar vi jul, påsk och andra kyrkliga högtider under året. Vi dekorerar och pysslar. När det är varma dagar under vår och höst går vi upp och leker på takterrassen där det finns utrustning för utomhuslek.

Måndag 9-16  Tisdag 13-16  Onsdag Stängt  Torsdag 9-16  Fredag 9-12

Öppna förskolan våren 2019

Lördag 12/1 Julgransplundring i Tibble trapphall kl.14 – 16
Måndag 14/1 Förskolan öppnar. 9 - 16
Tisdag 5/2 Föräldragruppen startar. Anmälan.
Fredag 15/2 Stängt. Heldagsmöte.
Vecka 9 25/2-1/3 Sportlov. Vi har öppet som vanligt.
Fredag 15/3 Allsångsteater
Fredag 22/3 Allsångsteater
Söndag 24/3 Familjedag kl.11-14 i Tibble. Anmälan
Torsdag 4/4 1:a hjälpen kurs kl.18 – 21.15. Anmälan
Torsdag 18/4 Öppet 9 – 12. Skärtorsdag
Fredag 19/4 Stängt. Långfredag
Måndag 22/4 Stängt. Annandag Påsk
Tisdag 30/4 Inskriven föräldragrupp 9-12. Stängt em.
Torsdag 9/5 Stängt. Utbildning
Fredag 24/5 Allsångsteater
Fre 24/5-sö26/5 Familjeläger Karlberg. Anmälan
To 30/5-fre 31/5 Stängt. Kristi Himmelsfärd
To 6/6-fre7/6 Stängt. Nationaldag
Tisdag 18/6 Sommaravslutning i Tibble kyrka kl.10.00. Anmälan.

Vi önskar alla nya och gamla besökare välkomna!

sångstund - fika - lekplats

Sångstund måndagar, torsdagar och fredagar kl. 11.00. Tisdagar kl. 14.00.
Sångstund i Tibble kyrka fredag 22/2, 29/3, 26/4 och 17/5, kl. 11.00.

Fika för barn och vuxna står framdukat varje dag, 20 kr/familj. Swish finns.

Lekplats på taket för utelek.

Kristina Nilsson

Förskollärare