Solen bryter igenom en somrig skog

Södra Tjusts pastorat

En närvarande kyrka med glädje, gemenskap och framtidshopp! Välkommen, här finns plats för dig. I det svåra och i det enkla, i det lyckliga och i det sorgsna. Tillsammans går vi genom livet.

Aktuellt

Jonas Lundblad

Orgelveckan 2023!

Lördag 30 september - söndag 8 oktober är det dags igen för den årliga Orgelveckan. Varmt välkommen att njuta av härlig orgelmusik i Misterhult, Figeholm och Västervik!

Anna-Carin Gabelic är vår nya kyrkoherde!

Vi är glada att hälsa Anna-Carin varmt välkommen till oss på Svenska kyrkan Södra Tjusts pastorat. Hon börjar sin anställning 6 november.

11. Det är lite modigt att gråta som man

Fredrik Johansson gästar Pausa i ett öppenhjärtigt samtal under rubriken ”Riktiga män gråter inte”. Varför är det mer förlåtande för kvinnor än för män att gråta? Vad som händer när man passerar gränsen och om avundsjukan till dem som har nära till tårarna. Och så om att vinka av döttrar, den där begravningen och Bröderna Lejonhjärta.

Barngrupper

Skolstartstider betyder också efterlängtad uppstart av våra barngrupper runt om i pastoratet. Vad sägs om Himlaskoj i Gunnebo och Hjorted eller Kyrkkul och Kyrkmys i Figeholm? För att inte tala om Kyrkis i Västervik - nu både på tisdagar och onsdagar! Missa heller inte Juniorer och Miniorer i Misterhult, Kyrkans barntimmar i Hjorted och Juniorerna i Västervik. Vi ses!

Konfirmation

Nu är anmälan öppen för konfirmation med start under hösten 2023 och våren 2024. Läs mer om våra olika konfirmationsgruppen här. Vi är nyfikna på dig, hoppas vi ses!

Behöver du någon att prata med?

Samtal, stöd och praktisk hjälp

Du är inte ensam i din oro. Behöver du någon att prata med? Vi finns här för dig!

Mötesplats S:t Johannes

Välkommen till pastoratets diakonala center!

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

Dop, bröllop och begravning

Dop

"Du som vill att jag ska finnas, du som vet att jag är jag." Dopet är glädjens och livets fest. En stund där vi firar att du är älskad för den du är och vill vara. Att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer

Bröllop

”Dit du går, går också jag och där du stannar, stannar jag.” Bröllopet är en stund där du och din livskamrat tillsammans får säga ja till varandra och till er kärlek.

Begravning

Mötet med döden och att förlora en annan människa är kanske den svåraste livskrisen vi människor går igenom. Någon sa att sorgen, saknaden och smärtan efter en tid bildar ett kärleksärr. Ett är som visar att här var det kärlek.

Södra Tjusts pastorat

Kontakta oss

Här hittar du kontaktinformation och öppettider till vår pastoratsexpedition och kyrkogårdsförvaltningens expedition. Du hittar också kontaktuppgifter till vår personal.

Kalender - Vad händer i kyrkan

Körsång, barngrupper, konfirmation och skapargrupp - det är mycket på gång i kyrkan! Välkommen att vara med.

Jobba med oss!

Du är intresserad av att jobba tillsammans med oss? Kul! Här hittar du våra lediga tjänster.

Kollage av flera Andrum

Senaste Andrum

NYTT NUMMER UTE NU! Andrum nummer 3 har tema gråta. I numret pratar vi om att det är modigt att gråta, checklista inför begravning, inblick i konfirmationen, om att förlora familjemedlemmar och så har vi fått en pratstund med kommunalrådet i Västervik. Och mycket mer. Trevlig läsning!

Pausa

En podcast från Södra Tjusts pastorat. Programledarna Anton Hultgren och Filip Ewertsson samtalar om intressanta ämnen med inbjudna gäster. Här hittar du alla avsnitt. Podden finns också där poddar finns och även som video på YouTube.

Månadsprogram

Vill du hänga med i vad som händer i våra församlingar kan du kostnadsfritt få månadens program hemskickat i brevlådan eller till din mail. I månadsprogrammet samlas information om aktiviteter, gudstjänster, evenemang med mera.

Kyrkogården berättar

Kyrkogården berättar är en digital kyrkogårdsvandring som skildrar Tjustbygdens historia. Visste du exempelvis att Västerviksbon och astronomiprofessorn Åke Wallenquist fått en asteroid uppkallad efter sig eller att det är Hans Anderberg som är arkitekten bakom flera hus i centrala Västervik? Kyrkogården berättar finns på Gamla och Nya kyrkogården i Västervik och från och med allhelgonahelgen 2021 även på Ankarsrums kyrkogård!

Kyrkor och kyrkogårdar

Välkommen till Södra Tjusts pastorat kyrkor och kyrkogårdar.

Följ oss i sociala medier

Du vet väl om att vi finns på sociala medier? Följ oss gärna där!