Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Södra Tjusts pastorat Besöks- och postadress: Hospitalsgatan 14, 59333 VÄSTERVIK Telefon: +46(490)84200 E-post till Södra Tjusts pastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Hjorteds kyrka

Hjorteds kyrka, vid sjön Hjorten, invigdes 1780 och tillägnades drottning Sophia Magdalena, Gustaf III:s gemål. Den omvittnat vackra kyrkan är en av få i Kalmar län som har kvar målningar från äldre tid.

Nuvarande kyrka är inte den första på platsen. Redan på 1200-talet uppfördes en stavkyrka här, men den kom att rivas på 1770-talet. Flera av tak- och väggmålningarna från den gamla kyrkan kom att överföras till den nya kyrkan, däribland takmålningen i vapenhuset som föreställer Jesus inför Pontius Pilatus. Målningen är daterad till 1731-34.

Kyrkans planlösning är enskeppig med ett flersidigt kor. Den är uppförd i natursten och murverk med tornet i väster. Fasaden är putsad i ljusgul nyans och typiskt Gustaviansk.

Altartavlan är från 1893 och målad av Elias Erdtman (1862-1945). Motivet föreställer ”Jesus samtalar med den samariska kvinnan vid Sykars brunn”.

Dopfunten är från 1600-talets mitt och utförd öländsk kalksten.

Enligt en legend i församlingen ska kyrkan en juldagsmorgon rasa ned i sjön Hjorten.

Kyrkan har renoverats exteriört 1998.