Foto: Albin Andreasson

Begravning i Nyköping

När en anhörig eller vän har avlidit är det viktigt att få ta ett värdigt och fint avsked.

Begravningsgudstjänsten

I begravningsgudstjänsten får vi minnas den döde, allt den gjort och betytt. I begravningsgudstjänsten ges utrymme för sång, musik, bibelord och bön, som på olika sätt tolkar våra känslor av sorg och saknad, tacksamhet och hopp.

Inför begravningsgudstjänsten tar den präst som kommer att förrätta begravningen kontakt med de anhöriga för samtal.

Begravning kan äga rum i någon av våra sju kyrkor: S:t Nicolai kyrka, Alla Helgona kyrka, S:ta Katarina kyrka, Oppebykyrkan, Mariakapellet, Franciscuskapellet och Svärta kyrka eller i kapellet på Nya kyrkogården. På Västra kyrkogården finns också ett litet begravningskapell.

Vad du gör som anhörig

När någon har avlidit tar man vanligtvis kontakt med en begravningsbyrå, som sedan förmedlar de kontakter som behövs. Du är också alltid välkommen med dina frågor till församlingsexpeditionen.

Inbjudan till tacksägelse
Sorgehusen inbjuds genom brev till tacksägelse i gudstjänsten på söndagar. Våra klockor ringer och vi tänder ljus och nämner den avlidne i vår förbön. 

Lokal till begravningskaffe

Det finns möjlighet att få låna en lokal till samlingen efter begravningen. Bokas i samråd med begravningsbyrån.

Samtalsgrupp för efterlevande

Varje termin inbjuds efterlevande till en samtalsgrupp. I denna grupp ges möjligheten att tillsammans med någon eller några av församlingens diakoner bearbeta sorgen.

Begravning av person som inte är kyrkotillhörig

Om en person inte är tillhörig Svenska kyrkan och de anhöriga önskar begravning enligt Svenska kyrkans ordning kontaktas kyrkoherden. Kyrkoherden avgör om det är förenligt med den dödes vilja att begravning sker enligt Svenska kyrkans ordning. Om detta är fallet tas en avgift ut enligt församlingsförbundets rekommendationer.

Kontakta församlingsexpeditionen

Telefon: 0155-751 00
E-post: nykoping.pastorsexp@svenskakyrkan.se
Postadress: Box 103, 611 23 Nyköping
Besöksadress: V. Storgatan 33, 611 32 Nyköping

Församlingsexpeditionen har öppet för besök och telefon följande tider:

Måndag, tisdag: 10.00-12.00 samt 13.00-15.00  
Onsdag: 13.00-15.00
Torsdag, fredag: 10.00-12.00  samt 13.00-15.00 

Övrig kontorstid finns vi oftast tillgängliga på telefon, men inte alltid. Du kan även kontakta oss via e-post, som vi besvarar under kontorstid på vardagar.