Franciscusgården

Franciscusgården med kapell ligger högt beläget på en kulle i Rosenkällaområdet.

Franciscusgården ligger på Rosenkälla kulle, där tidigare mangårdsbyggnaden vid Rosenkälla gård har legat. Den har ritats av arkitekt Nils Tesch, Stockholm. Byggnaden är uppförd i rött, hårdbränt tegel från Valla tegelbruk i Sörmland 1971-72. Namnet hör samman med den befintliga altarskivan från Franciscanernas kyrka. Här finns kapell, samlingssalar med mera.

Altarprydnaden är utförd i träsnide av konstnären Erik Sand, Strängnäs. Den visar den helige Franciscus framför Jesus på korset, omgiven av sol, måne, fåglar, eld och vatten. Jesus träder fram ur korset och sträcker ut sina armar för att visa, att han kommer oss till mötes. En mosaikfris på den norra väggen, komponerad av konstnären Bengt Olof Kälde, föreställer Jesu intåg i Jerusalem, Maria Magdalenas smörjelse av Jesus samt korsfästelsen och uppståndelsen. Vällingklockan från lantgården Rosenkälla hänger i vapenhuset och används vid själaringning och för att kalla till bön i huset.

Klockstapeln är uppförd i trä genom frivilliggruppen Franciscus försorg. Denna grupp har skänkt klockan.

Våning ett och två används till kommunal förskoleverksamhet och våning tre, med kapell och samlingslokaler, används till gudstjänster, förrättningar och annan församlingsverksamhet.

Hitta till Franciscuskapellet

Gunnar Göranzon

Vikarierande präst, Kaplan Franciscuskapellet, Kaplan S:t Nicolai kyrka

Kontakta församlingsexpeditionen

E-post: nykoping.pastorsexp@svenskakyrkan.se
Besöksadress: Kyrkans hus, Västra Storgatan 33, Nyköping
Expeditionens öppettider: Måndag, tisdag, torsdag och fredag klockan 10-12, 13-15, onsdag klockan 13-15. Sommartid: 1 juni-21 augusti har expeditionen öppet måndag, tisdag, torsdag och fredag klockan 10-12, onsdag klockan 13-15.

Det händer på Franciscusgården

HÄR ÄR NÅGRA EXEMPEL:
Morgonböner, gudstjänster och mässor
Gemenskapsträffar: För daglediga - med fika och program.

För aktuell information: Titta i webbkalendern, appen Kyrkguiden eller foldern Uttryck. Mer information finns här.