Nyköpings församling Besöksadress: Västra Storgatan 33, 61123 Nyköping Postadress: Box 103, 61123 Nyköping Telefon: +46(155)75100 E-post till Nyköpings församling

S:t Nicolai kyrka

S:t Nicolai kyrka ligger vid Stora torget i Nyköping, nära Culturum, länsstyrelsen och Stadshuset.

S:t Nicolai kyrkas äldsta delar är från 1200-talet. Kyrkan brann flera gånger under perioden från slutet av 1500-talet fram till 1719. På sommaren 1719 totalförstördes kyrkan. Efter denna brand påbörjades ett restaureringsarbete som bland annat resulterade i den magnifika altartavlan, den överdådiga predikstolen och den utsmyckade orgelfasaden från den gamla Cahmanorgeln.

I början av 1920-talet genomfördes en genomgripande restaurering. Altaret flyttades från den östra ytterväggen till ett nykonstruerat kor med koromgång. All fast inredning såsom bänkar, koromgång, korstolar tillverkades av NK:s verkstäder i Nyköping. S:t Nicolai kyrka fick genom denna ombyggnad ett mycket enhetligt och för gudstjänst välfungerande rum.

Under 1900-talet har en rad mindre restaureringar ägt rum men planlösning och inredning är den som tillkom på 1920-talet. Senaste ombyggnad skedde under hösten 2002, då ett kyrktorg skapades och orgelfasaden på den gamla Cahmanorgeln fick en bättre placering.

Den cirka 1300 m2 stora kyrkan har plats för cirka 600 besökare.

Över Stora torget i Nyköping ljuder varje dag klockan 9, 12, 15 och 18 en psalm från kyrkans klockspel.

Hitta till S:t Nicolai kyrka

Gå en rundtur i S:t Nicolai kyrka

Bild: Tommy Hvitfeldt

Klicka här

Det händer i S:t Nicolai kyrka

HÄR ÄR NÅGRA EXEMPEL:
Gudstjänster och mässor: Exempelvis i form av Mässa i kvällningen, Sinnesrogudstjänst, Familjegudstjänst och Morgonmässa.
Barn- och vuxenkörer
Konserter
Lunchmusik: Cirka 30 minuters orgelkonsert medan du - om du vill - äter en baguette, som finns till försäljning.
Nattkyrka: För och av Nyköpings unga - en gång per termin.

För aktuell information: Titta i kalendariet på www.svenskakyrkan.se/nykoping eller i appen Kyrkguiden!

Kollekt via swish - S:T Nicolai kyrka

Från och med 1 januari 2017 kan du lämna kollekt med kontanter eller via Swish. Varje kyrka i Nyköpings församling har ett eget Swish-nummer.

Swishnumret för kollekter i S:t Nicolai kyrka är: 123 615 61 78

Swishbetalning som inkommit under kollektdagen redovisas som kollekt, därefter som gåva till samma ändamål.

Klockspelet i s:t Nicolai kyrka

Över Stora torget i Nyköping ljuder varje dag klockan 9, 12, 15 och 18 psalmer från kyrkans klockspel.

Klockan 09 Sv ps 179 Morgon mellan fjällen
Klockan 12 Sv ps 57 Sin enda grund har kyrkan