Bön och andakt

Bön och andakt kan du hålla själv. Men i Nyköpings församling finns möjlighet att göra det tillsammans.

På flera av Nyköpings äldreboenden firas andakt med präst, diakon och kyrkomusiker. Du som bor på respektive äldreboende är välkommen, precis som anhöriga eller personal.

Andakter är också vanliga i samband med verksamheter och evenemang i församlingens kyrkor och församlingshem, exempelvis konserter.

Vill du be tillsammans? Välkommen till morgonbönerna som hålls i Mariagården, Oppebykyrkan och Franciscuskapellet. En kväll i veckan är det också bön i sakristian i Oppebykyrkan.

I kalendariet här nedanför kan du se när och var bönerna och andakterna hålls.

De vanligaste bönestunderna är följande sju:

Matutin – tidig morgonbön. Ursprungligen en midnattsbön, som flyttats fram. Innehåller Te Deum.
Laudes – morgonbön vid solens uppgång eller ungefär klockan 6. Innehåller Sakarias lovsång.
Ters – förmiddagsbön vid tredje timmen, det vill säga klockan 9.
Sext – en bönestund vid "sjätte timmen", middagsbön klockan 12.
Non – eftermiddagsbön klockan 15.
Vesper – aftonbön vid solens nedgång eller ungefär klockan 18. Innehåller Marias lovsång.
Completorium – sen aftonbön före sänggåendet. Innehåller Symeons lovsång.

Varför knäpper vi egentligen händerna när vi ber?

Den vanligaste förklaringen är att man med knäppta händer och slutna ögon bättre kan koncentrera sig. Somliga säger att de korsade tummarna bildar ett kors och händerna en skål, redo att ta emot det Gud vill ge. Luthers katekes från 1500-talet rekommenderar att man knäpper händerna innan man ber bordsbön, men redan på bilder från medeltiden kan man se att kristna knäppte händerna i bön.
Att gå ner på knä är ytterligare ett sätt att fokusera på det man gör. När man läser i Bibeln om böneställningar handlar det ofta om att antingen be stående eller på knä med händerna vända mot himlen eller att knäböja, medan man rör marken eller golvet med händer och ansikte. Källa: www.dagen.se

Andakt har sitt ursprung i tyskans andenken - det vill säga att tänka på något. Rent formellt ska andakt innehålla någon form av bibelläsning. Alltså kanske något mer än en morgonbön som kanske just bara är en bön.

Gudstjänst ska vara gemensam och har ofta en fast from och innehåller bön och sång. Skillnaden är tydligast i att andakt och bön kan du hålla själv och vara själv, men gudstjänst gör man tillsammans. Alla gudstjänster i svenska kyrkan är offentliga, det behöver inte böner och andakter vara.