Livets och kärlekens Gud, ur din hand tar vi emot allt gott du ger oss i den del av världen som vi kallar Linköpings stift. Håll din välsignande hand över allt levande och skapat i våra bygder. Låt vårt verk få vara en del av svaret på våra böner. Gud, välsigna oss alla. /Biskop Martin Modéus

Biskopsval 2022

Stiftsstyrelsen har den 14 juni 2022 beslutat om en tidsplan för biskopsval i Linköping stift. Tidsplanen är att nomineringsval hålls den 19 september, valomgång 1 den 24 oktober och en eventuell valomgång 2 den 7 november. Rösträtt i biskopsvalet har anställda präster och diakoner samt elektorer som väljs av församlingarna inom Linköping stift.

Sommaröppna kyrkor i stiftet

"Sommaröppna kyrkor 2022" heter en broschyr med information om vilka kyrkor i Linköpings stift som är öppna under sommaren. Broschyren finns i kyrkor och på en del turistinformationer. Den går också att bläddra i digitalt genom att klicka på bilden. Mycket nöje - med broschyren och kyrkobesöken!

Nu är Riita Eklund Sandström präst! Vigd av biskop Martin Modéus vid söndagens diakon- och prästvigning.

Diakon- och prästvigning juni 2022

Söndag den 19 juni vigdes två diakoner och tre präster av biskop Martin Modéus i Linköpings domkyrka.

Martin Modéus vald till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan

I den andra valomgången onsdagen den 8 juni valdes Martin Modéus till Svenska kyrkans nya ärkebiskop. Linköpings stifts biskop Martin Modéus fick 59 procent av rösterna.

Skribentskolan har startat

Svenska kyrkans skribentskola utbildar framtidens opinionsbildare. I juni träffades för första gången de handplockade eleverna.

Biskop Martin Modéus besökte Motala

1-5 juni var det visitation i Motala församling, fyra dagar med besök på griftegården, sjukhuskyrkan på lasarettet, Hela Människan och alla fyra distrikt med kyrkor och församlingsgårdar.

Om kriget i Ukraina

Här samlar vi texter, böner och annat material som berör kriget i Ukraina. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Nödrop för Ukraina

Stöd de som drabbats av kriget.

Ge en gåva

Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket

I kyrkomötets högtidsgudstjänst framförs Svenska kyrkans offentliga ursäkt till det samiska folket.

Biskop Martin Modéus håller sin bok "Bildrikt talat".

Biskop Martin ger ut bok med egna fotografier

Reflektionsboken "Bildrikt talat" är ett samtal mellan läsaren och bilden. Läs om boken och utställningen med samma namn.

En liten flicka sitter i gräset och ser på blommor genom ett förstoringsglas.

Biskopsbrev om lärande och undervisning

Svenska kyrkan satsar stort på lärande och undervisning och som en del av detta arbete presenterar biskoparna nu biskopsbrevet ”och lär dem …”.

Ta ställning för en rättvis värld

Stöd utsatta människor varje dag.

Bli månadsgivare nu
Man med vandringsryggsäck går i kyrka.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkans gemenskap oavsett vem du är och om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns en plats för dig som har frågor om tro, livet eller tankar om dig själv. Men också för dig som vill engagera dig för en bättre värld.

För medarbetare

Välkommen till intranätet. Här hittar du information som du kan ha nytta av i ditt arbete som anställd, förtroendevald eller ideell medarbetare i Svenska kyrkan Linköpings stift.

Kurser och mötesplatser

Linköpings stift arrangerar kurser, fortbildningar, nätverksträffar, läger, vandringar och andra mötesplatser för anställda, förtroendevalda och ideella. Här finns kalendarium.

Kollekt

Kollekttillfällena delas mellan nationell nivå, stift och församling. Domkapitlet fastslår en kollektlista där ändamålen beskrivs. Här finns länk till rikskollekten och kollektcirkulär för stiftskollekterna.

Egendom

Svenska kyrkans skog, jord och fonder går under den gemensamma benämningen prästlönetillgångar. I Linköpings stift har egendomsförvaltningen till uppgift att förvalta dessa tillgångar på bästa sätt.

Biskopens herdabrev

"Levande tillsammans med Kristus - om en kyrka i rörelse" är titeln på biskop Martin Modéus herdabrev som publicerades våren 2016. I brevet beskriver biskopen sju rörelser som kyrkan är inne i och som är på väg att förvandla kyrkan.

Kulturarv

Svenska kyrkan ansvarar för landets största sammanhållna kulturarv. Kyrkobyggnaderna är fulla av historia och föremål av olika slag rymmer många berättelser.

Vårdnäs stiftsgård

Vårdnäs Stiftsgård ägs och drivs av Linköpings stift. Här råder stillheten och tystnaden. Mitt i det vackra sjölandskapet söder om Linköping lovar vi att ta god hand om dig eller din grupp och bjuda på matupplevelser och ett personligt bemötande utöver det vanliga.

Pilgrimscentrum

Pilgrimscentrum i Vadstena är ett center för hela landets pilgrimer och drivs av Linköpings stift. Vi är en mötesplats för människor på väg. Här finns möjlighet för vandring, vila, reflektion och nya möten.

Vadstena folkhögskola

En stenkast från klosterkyrkan, precis vid Vätterns strand, finns kyrkans grundkurs och linjer inom bland annat hantverk. Vadstena folkhögskola har en kristen humanistisk profil med en öppenhet för alla, oavsett tro eller livsåskådning.

Gransnäs ungdomsgård

Gransnäs är en uppskattad plats för konfirmationsläger och andra ungdomssamlingar och ligger mycket naturskönt vid småländska Assjön i Aneby kommun. Sommartid anordnar Gransnäs två konfirmationsläger med ungdomar från stora delar av vårt land.

Närbild på en kaffekopp som hålls mellan två händer, och två samtalande människor i bakgrunden.

Tankar inför helgen – en blogg där präster funderar utifrån söndagens texter

Robin hade som vanlig slagit sig ner i soffan hos den gamla kvinnan. Astrid hette hon. De hade kommit nära varandra sedan den dag hon första gången bjöd in honom på kaffe. Läs Tankar inför helgen med prästen Charlotte Frycklund.

Appar

Här kan du läsa om några av Svenska kyrkans appar. Kyrkguiden som hjälper dig hitta kyrkor och evenemang, Kyrkan – en interaktiv app för barn i förskoleåldern och utlandskyrkans app.