Ekonomiska ersättningar och bidrag - kyrkobyggnader

Kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) är statens ersättning till Svenska kyrkan för vården av det kyrkliga kulturarvet. Ersättningen går till åtgärder på kyrkor, klockstaplar, begravningsplatser och kyrkliga inventarier samt i vissa fall kyrktomter.

Prioritering och storlek på ersättningen bedöms från fall till fall, i första hand utifrån åtgärdens art och kulturhistoriskt värde. Exempel på åtgärder som normalt beviljas ersättning är:

• upprättande av vård- och underhållsplan eller annan utredning

• säkerhetshöjande åtgärder, ex. installation av larm, åskledare eller säkerhetsskåp, utbyte av brandfarliga elinstallationer

• klimatförbättrande åtgärder

• konservering och stöldsäkring av måleri, inventarier eller gravvårdar

• takreparationer

• takavvattning och dränering

• restaurering av äldre fönster

• orgelrestaureringar

• tjärning av spåntak beviljas i regel hög ersättning, men övrigt löpande underhålls ges normalt ingen ersättning.

• större restaureringsarbeten beviljas vanligen endast en mindre del av totalkostnaden i ersättning.

Fördelningen av ersättningen görs av stiftsstyrelsen efter förslag från stiftets regionala samrådsgrupp. Samrådsgruppens ordförande är domprost Peter Lundborg och sekreterare är stiftsantikvarien. Ledamöterna består av representanter för länsstyrelserna och länsmuseerna i stiftets tre län, samt representanter från stiftsfullmäktige.

Som villkor för att ersättning ska beviljas gäller att det måste finnas en godkänd vård- och underhållsplan för kyrkan eller begravningsplatsen. Denna plan ska också vara registrerad i Svenska kyrkans Kyrkobyggnadsregister, som ingår i Kollekt- och betalsystemet (KOB). Den sökande ekonomiska enheten måste själv göra registreringen. En lathund för hur registrering går till finns som pdf-fil nedan.

Stiftsantikvarie Gunnar Nordanskog
gunnar.nordanskog@svenskakyrkan.se