Foto: Karl Frank

Skolkyrkan

Hur kommer det sig att vi firar påsk ? Vad gör man på en begravning? Varför har kyrkorna klocktorn? Hur såg kyrkan ut på medeltiden?

I många århundraden har kyrkan haft en central roll i vårt samhälle. Mycket av bakgrunden till våra gemensamma traditioner och vår historia hittar vi i kyrkans liv. Det är en kunskap vi gärna vill förmedla och därför har vi tagit fram "Skolkyrkan" där vi berättar om kyrkans historia och lära på ett spännande och illustrativt sätt, anpassat efter olika åldersgrupper och teman, i enlighet med de riktlinjer som finns i den svenska läroplanen för grundskolan.

Utöver vandringarna och aktiviteterna som erbjuds, finns vi även tillgängliga för studiebesök. Vill ni att vi kommer och besöker er i klassen ställer vi gärna upp!  

Åk F - Adventsvandring

Vi inbjuder förskoleklasser att följa med på en spännande upplevelsevandring som handlar om varför vi firar jul.

Åk 1 - Modellkyrkovisning

Kumla församling erbjuder elever i årskurs 1 en visning av vår modellkyrka.

Åk 2 - Kyrkvisning

Det är speciellt att gå in i ett kyrkorum, det finns mycket att se och många frågor dyker upp.

Sydda dockor som föreställer Jesus som bär korset på ryggen.

Åk 3 - Påskvandring i Fylstakyrkan

Påskvandringarna genomför vi ekumeniskt, d.v.s. tillsammans med andra kyrkor i Kumla.

Åk 4 & 5 - Bibeläventyret

Vi erbjuder årskurs 4 och 5 ett pedagogiskt undervisningsprogram om Bibelns berättelser. Bibeläventyret är utformat i enlighet med läroplanens riktlinjer.

Åk 6 - Föreläsning om normer, fördomar och känslan av att inte passa in

Vi inbjuder klasser i årskurs 6 att lyssna till Andreas Jonsson - en av Sveriges främsta föreläsare inom social hållbarhet, attitydförändring och självinsikt.

Åk 7 - Studiedag i allhelgonatid

Under hösten inbjuds alla sjundeklassare till en dag om sorg och omsorg.

Åk 8 - Om medeltid och reformation

Vi erbjuder årskurs 8 att komma till Kumla kyrka och få lära sig mer om kyrkan under medeltiden och vad Martin Luther har för roll i reformationen.

Anpassad grundskola

Vi erbjuder flera verksamheter riktade till barn och ungdomar som går i anpassad grundskola. Välkommen på våra olika vandringar vid advent, påsk och allhelgona. Vi erbjuder även konfirmation.

Skolkyrkan kontakt

Vill du veta mer om vårt arbete i Skolkyrkan är du varmt välkommen att kontakta:
Anette Gustavsson, församlingsassistent 
Telefon: 019-58 93 24, 070-558 93 74
E-post: anette.gustavsson@svenskakyrkan.se 

Vi vill medverka till en hållbar samhållsutveckling!

Vi samverkar till en hållbar utveckling i vårt samhälle, vi är stolta att medverka till utgivningen av Natur & Miljöboken – ett samhällsprojekt där tonvikten ligger på att tidigt lära för en hållbar utveckling. Projektet riktar sig till barn i 10-12 års ålder, till dem delas Natur & Miljöboken kostnadsfritt ut som en tredelad läromedelsserie vilken distribueras genom skolan.

Vi värnar om barnen

Logotype för Trafikkalendern

När skolorna är igång är det extra mycket barn som är i rörelse kring skolor och längs skolvägar. Därför är det viktigt att vi vuxna tar det extra lugnt i trafiken. Genom att stödja utgivningen av Trafikkalendern – Sveriges största läromedel om trafiksäkerhet för barn – så vill vår arbetsplats bidra till säkrare och tryggare skolvägar för barnen.