Körer framme i Kumla kyrka

Musik och körer

Är du intresserad av att sjunga? I våra församlingar finns flera körer med plats för fler körmedlemmar.

Visste du att du blir gladare och på bättre humör av att sjunga? För någon som sjungit i kör, är det knappast förvånande. Och så finns det ju också en rad vetenskapliga undersökningar att luta sig mot. Det beror bland annat på att musik får oss att frisläppa signalämnet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem.

Och vad vore församlingslivet utan musik? Redan i den tidigaste kristna kyrkan hade musiken en viktig funktion. Den var inte bara till för att försköna och förstärka gudstjänstupplevelsen, utan hade en mycket viktig pedagogisk funktion. Ofta ”talsjöng” församlingen psaltarpsalmer och böner. Tidigt delade man också upp den närvarande församlingen i två delar. Den ena halvan rabblade ett text avsnitt ur skrifterna varvid den andra halvan av församlingen sedan svarade.

Idag sjuder våra kyrkor av musik av olika slag. Här sjungs traditionella psalmer, men också klassiska körverk och pop, rock och jazz. Under sommarperioden inbjuder vi b.la. till "Musik i sommarkväll" och under höst och vinter är det otaliga övningar inför lucia och jul som står på agendan. Dessemellan vårkonserter och sångstunder i verksamheter för både små och stora - välkommen att sjunga med!

Körmedlemmarna står uppställda i röda körkåpor.

Kumla kyrkokör

Vill du sjunga i en traditionell fyrstämmig kör och uppleva glädjen att sjunga tillsammans? Då är Kumla kyrkokör något för dig.

Ekeby kyrkokör/projektkör

Vet du att sjunga är bra för hälsan? I Ekeby kyrkokör/projektkör möts vi utifrån våra olika erfarenheter kring körsång för att med sången få uppleva glädjen i att få sjunga tillsammans med andra.

Hardemo kyrkokör

Den anrika kyrkokören i Hardemo har funnits sedan 1878. Dagens kör sjunger flerstämmigt och medverkar både i gudstjänster och ger egna konserter. Vi tar gärna emot fler körsångare!

Vokalensensemblen

Har du körerfarenhet och vill sjunga i en mindre ensemble med tyngdpunkt på a cappella? Då är Vokalensemblen något för dig!

Någon spelar piano.

Kumla gospel

Sugen på att sjunga gospel? Då är det här kören för dig!

Luciatåg i Kumla kyrka

En Himla kör

Är du en van körsångare eller ny och nyfiken på körsång. Är du mellan 19-39 år? Varmt välkommen till En Himla kör.

En kvinna sitter tillsammans med andra, med notblad i handen.

Kören "Till Glädje"

En ekumenisk kör som genom sång och musik vill sprida glädje till dem som lyssnar.

Barnkörer

Att sjunga tillsammans är kul! Genom körsång får barnen utveckla musikalitet och kreativitet, samt uppleva glädje och gemenskap. Svenska kyrkan i Kumla erbjuder barnkörer för olika åldrar.

En bebis i sparkdräkt ligger på rygg på golvet.

Babysång

För barn från 0-12 månader. Med lätta sånger och roliga rörelser stimulerar vi musiksinne, koordination och taktkänsla hos ditt barn.