Ensamhet, tristess och depression. Ibland blir livsledan avgrundsdjup. Därför erbjuder Svenska kyrkan samtalstjänsten Jourhavande präst.

Behöver du någon att prata med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21-06, även om du befinner dig utomlands. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst.

Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan. Som alla präster har också prästerna i jouren absolut tystnadsplikt. Samtalet bandas inte och det som sägs stannar mellan er. Telefonjouren är öppen alla dagar mellan 21.00 och 06.00. Samtalet är gratis och syns inte på din telefonräkning. Väntetiden brukar vara ungefär fem minuter.

Tjänsten har även utökats med tillgänglighet via nätet. Chatt och möjlighet att skicka lösenordskyddade digitalta brev är två sätt om du inte vill samtala på telefon.

Du kan känna dig trygg

När du kontaktar Jourhavande präst behöver du inte vara orolig för att någon utomstående ska kunna ta del av det som sägs eller skrivs mellan dig och prästen. Om du ringer spelas inte samtalet in och det syns inte heller på din telefonräkning.Tar du kontakt via chatt eller digitalt brev krypteras innehållet och försvinner när chatten stängs ner eller brevet tas bort, alternativt när tiden för brevet gått ut. Ingenting sparas.