En adventsljusstake med ett tänt ljus.
Foto: Alex & Martin /Ikon

Norra Gotlands pastorat

Fårö, Bunge-Rute-Fleringe, Forsa, Othem-Boge, Gothem, Stenkyrka och Väskinde. 7 församlingar med 25 kyrkor. Det är Norra Gotlands pastorat - välkommen!

Två flickor står och tittar på en julkrubba.

Kalender: Gudstjänster och evenemang

Hitta din gudstjänst i kalendern för Norra Gotlands pastorat! Det finns alltid en gudstjänst som passar dig! Prova gärna en annan kyrka än den du brukar gå i. I dagens måste-samhälle, behövs lite vara-påfyllning. Till kyrkan får du komma som du är, och låta själ och ande ta plats i gemenskap med flera.

Någon stoppar ner ett kuvert i en brevlåda.

Gradeliusstipendiet 2023 Sök eller nominera!

Ur Gradeliusfonden har Forsa Voices för avsikt att varje år dela ut ett stipendium till minne av Gustav-Adolf Gradelius. Stipendiet 2023 överlämnas runt årsdagen av Gradelius födelse, den 22 januari och uppgår till 5 000 kr.

En öppen verktygslåda.

Fastighetsskötare/Snickare 100%

Norra Gotlands pastorat söker en Fastighetsskötare med ansvar för kyrkor, kapell och övriga fastigheter. Är det du?

Bryt en tradition - Julinsamlingen 2022

Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Var med i kampen för allas rätt till ett värdigt liv!

En man sitter på en stubbe och blickar ut över en snötäckt sjö.

Tankar inför helgen – under advent och jul

Läs en prästs funderingar inför helgen. Nytt blogginlägg publiceras varje torsdag.

Vuxenkörer i pastoratet

Höststart för alla vuxenkörer Du är välkommen att prova våra körer - oavsett var du bor! Kom, och var med och sjung!

Pastoratet jobbar för bostäder i Fårösund

Den stora parkeringen och outnyttjade gräsplanen vid Träffpunkten har sedan pastoratet tog över fastigheten i Fårösund varit föremål för flera idéer. Som pastorat har man ansvar för det kyrkan fått att förvalta, och vill använda det för att gagna samhället runt omkring.

Norra Gotland på TV

Fyra söndagar under september-oktober är tv-gudstjänsterna från Lärbro kyrka! Hör de fantastiska körerna och solister, predikningar som sitter kvar, texter och böner som delas av församlingsbor. Och kyrkan är fullsatt av psalmsångare! Du hittar gudstjänsterna på SVT Play, eller i tv på söndagar 18/8, 25/9, 2/10, 9/10. Går du in på play och letar dig bakåt, hittar du även sommarandakterna från St Olofsholm. Klicka på denna ruta så kommer du till SVT Play.

Kyrkorna stängda på grund av skadegörelse

I 800 år har våra kyrkor varit socknens stolthet - här samlas vi i vardag och fest, i sorg och glädje i livet alla skeden. Vi förvaltar det våra förfäder började bygga. 
Sockenkyrkorna ska vara öppna så mycket som möjligt, men i perioder hittar individer dit som kanske inte mår helt bra och som ställer till med saker inne i kyrkan. Skadegörelse polisanmäls, men framförallt vill pastoratet räcka ut en hand och mötas och prata, oavsett ålder.
Just nu har det varit stökigt med skadegörelse och andra incidenter och därför begränsas antalet öppna kyrkor. 
Tack vare frivilliga kan ändå Fårö, Väskinde, Vallstena, Källunge, Stenkyrka, Lummelunda, Lokrume kyrkor hållas öppna dagtid, minst kl 9-16 september ut.
Du kan alltid boka besök, enskilt eller för grupper till alla andra kyrkor (utom Bro under tiden för sanering). Kontakta pastorsexpeditionen senast kl 12 vardagen före besöket, tel 0498-22 27 00,  norragotlands.pastorat@svenskakyrkan.se

Barn använder appen kyrkan på iPad.

Ladda ner appen Kyrkan

En interaktiv kyrka. spela på orgeln, häll vatten i dopfunten eller måla ett kyrkfönster. Appen är gratis och innehåller ingen reklam. Passar barn i förskoleåldern.

Barn och Unga!

Vi satsas på de unga! Vi är mitt uppe i en spännande termin med musiklekis, barnkör, konfirmander, ungdomsgrupper och mycket annat...ta del av allt som finns på norra Gotland. Mycket som Du kan haka på! Ta del av dagar och tider under länken nedan

Anmälan till konfirmation i Norra Gotlands pastorat

Roligt att du vill testa konfirmation! Fyll i så mycket du har möjlighet till i formuläret. Observera att det finns sista anmälningsdatum för alternativen- efter det kan du få komma med i mån av plats, så skicka in en anmälan ändå.

Två äldre kvinnor sitter bredvid varandra vid ett bord och pratar.

Gudstjänster och allsång på äldreboenden

Vi besöker och har andakt, firar gudstjänst eller sjunger allsång på äldreboenden i församlingen.

Stickcafé och syföreningar

Öppet för alla: "Stickcafé" ordnas på flera platser i pastoratet. Välkomna på en stunds samvaro med eller utan handarbete. Eller gå med i någon av de tre syföreningar som finns...

Sök gravplatsen

 Letar du efter en gravplats på någon av Norra gotlands pastorats kyrkogårdar? Nu kan du enkelt söka själv- läs mer här om hur du går tillväga!

Gravskötsel 2022

Välkommen att kontakta oss om du vill ha hjälp att sköta en gravplats! Pastoratet har flera gravskötselavtal att välja bland.

Trött kvinna lutar sig tillbaka och tittar på ett barn.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"Guds rike känns inte som det riktigt är i närheten, ärligt talat. Särskilt inte om det kräver en motinsats av mig. Att jag ska hålla mig alert, uthållig och frimodig." Läs Tankar inför helgen med prästen Maria Birgitta Agstam Häggkvist.