Bäl kyrka från sydväst. Nya kyrkågården i förgrunden, och snöklädda träd
Foto: Martina Åkeson Wollbo

Norra Gotlands pastorat

Fårö, Bunge-Rute-Fleringe, Forsa, Othem-Boge, Gothem, Stenkyrka och Väskinde. 7 församlingar med 25 kyrkor. Det är Norra Gotlands pastorat - välkommen!

Närbild på en psalmbok som ligger på ett stengolv.

Kalender för Gudstjänster och andra evenemang

Hitta din gudstjänst och andra aktiviteter i kalendern för Norra Gotlands pastorat! Det finns alltid en gudstjänst som passar dig! Prova gärna en annan kyrka än den du brukar gå i. I dagens måste-samhälle, behövs lite vara-påfyllning. Till kyrkan får du komma som du är, och låta själ och ande ta plats i gemenskap med flera.

Dop

Att få ett barn är en stor, stor glädje. För många familjer är det en självklarhet att låta döpa barn, som en härlig välkomstrit till jorden och för att bli en del av den världsvida kyrkan. Många döps som små, men ibland väljer man att vänta.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat tankar och konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Gravskötsel: avtal och service

Vill du ha hjälp att sköta om en grav? Du kan boka olika typer av skötsel av Kyrkogårdsförvaltningen. I länken kan du också läsa mer om kostnader för askgravlund och askgravplats och om någon som är folkbokförd i annat land vill gravsättas på en kyrkogård på norra Gotland.

Skogsutredningen vill ha synpunkter från församlingar

Skogsutredningen vill ha synpunkter om kyrkans skogsförvaltning – särskilt från barn och unga. Utredningen behöver få in synpunkterna senast den 15 maj 2024

SOCIALA MEDIER

Klicka på bilden för att se senaste nytt på pastoratet Facebook, eller gå till appen och sök på Norra Gotlands pastorat.
På Instagram heter pastoratkontot norragotlands
Ungdomarna hittar du på instagram @lagerkonfangp och @konfangp finns även på Snapchat. 

Familjescouterna i Fårösund

Redo för roliga äventyr? Få en spännande fritid tillsammans hela familjen!

#konfangp

Bli konfirmand - ett minne för livet! Är du nyfiken på dig själv och andra? Vill du träffa nya kompisar och prata om livet? Få en möjlighet att utvecklas - både som människa och troende.

Närbild på någon som swishar från sin mobiltelefon.

Kollekter via Swish

Nu kan du enkelt ge kollekt och bidra till pastoratets insamlingar via Swish. Du hittar swishnummer och kollektlista här. Varmt tack för din gåva – den behövs!

Pastoratstidningen

I tidningen kan du läsa om livet på norra Gotland, om vanliga medlemmars tankar, tro och hopp. Här finner du även kalendern, kyrkoherdens hälsning och mer om var som är på gång just nu inom kyrkan.

Solrosor

Vuxenverksamhet

Prata, tänka, sjunga, inspireras, utmanas och utvecklas... Hur vill du i gemenskap? Vill du vara med i en grupp som ses regelbundet, eller delta vid tex soppluncher någonstans i pastoratet när det passar dig?

Två äldre kvinnor sitter bredvid varandra vid ett bord och pratar.

Gudstjänster och allsång på äldreboenden

Vi besöker och har andakt, firar gudstjänst eller sjunger allsång på äldreboenden i församlingen.

Vuxenkörer i pastoratet

Höststart för alla vuxenkörer Du är välkommen att prova våra körer - oavsett var du bor! Kom, och var med och sjung!

Nyheter i pastoratet

Prenumerera via RSS

Gröna nyheter: Kyrkogårdar förskönas!

Publicerad:

Trädgårdsmästarna ansvarar för att kyrkogårdarna vårdas på ett sätt som både bevarar kulturarvet och blir hållbart för framtiden. Just nu arbetar de intensivt med att planera för att försköna våra kyrkogårdar ännu mer.

Tillgängliga kyrkor

Publicerad:

I en insändare i GA/GT tycker Sten Juhlin att det kan vara svårt att ta sig in i kyrkan. Visst har han rätt i att det kan vara besvärligt på flera ställen - det är en balans mellan att bevara kulturarvet, anpassa till nutida behov och förstås även ekonomi och hållbarhet. Här svarar kyrkoherden och fastighetschefen på insändaren:

ALLA HAR RÄTT TILL EN GRAVPLATS

Publicerad:

Ibland kommer det frågor kring övergivna gravar. I början av juli skrevs en insändare där skribenterna kände sig besvikna kring en grav som de tagit hand om. Det är bra när pastoratet får möjlighet att berätta om hur gravrätt fungerar och vilka som har ansvar i olika skeden på kyrkogården. Har du fler frågor, kontakta gärna kyrkogårdsförvaltningen eller läs mer här på hemsidan.

Sök gravplatsen

 Letar du efter en gravplats på någon av Norra gotlands pastorats kyrkogårdar? Nu kan du enkelt söka själv- läs mer här om hur du går tillväga!

Gravskötsel: avtal och service

Vill du ha hjälp att sköta om en grav? Du kan boka olika typer av skötsel av Kyrkogårdsförvaltningen. I länken kan du också läsa mer om kostnader för askgravlund och askgravplats och om någon som är folkbokförd i annat land vill gravsättas på en kyrkogård på norra Gotland.

En person står vid kanten av ett berg och kollar ut över landskapet med utslagna armar. Solens strålar skär igenom molnen.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"I en bibeltext som läses i kyrkorna denna söndag står det om Jakob som brottas med en okänd om natten. Vi förstår att den okände på något oförklarligt vis är Gud själv." Läs tankar inför helgen.