Foto: Karolina Johansson

Hellvi kyrka

”Lafransmäster Botvids son från Eskelhem byggde denna kyrka”, enligt en runiskrift i korportalen.

Dopfunt, altaruppsats och epitafium är från 1600-talet och predikstolen från 1633.
1704 bekostad en läktare av 16 skeppare från Sönderborg i Danmark, vilket vittnar om dåtida kontakter.

I betesmarken framför kyrkan finns ruinerna efter den medeltida prästgård som var bebodd från 1200-talet och fram till 1500-talets slut.

Portvalv i sten vid en kyrkport.

ÖPPNA KYRKOR - stängda på grund av skadegörelse

På grund av skadegörelse i flertalet av våra kyrkorna hålls tyvärr samtliga kyrkor stängda tills vidare. Kyrkorna öppnas vid gudstjänster och kyrkliga handlingar, och du kan be att få kyrkan öppnad senast vardagen före kl 12 via expeditionen 0498-22 27 00. Klockarna öppnar gärna! Du kan alltid kontakta expeditionen för att boka besök i en kyrka som är stängd vintertid, våra klockare öppnar så gärna. Reservation för förrättningar eller gudstjänst (vill du besöka en kyrka som inte är öppen alla dagar, är vårt tips att komma en timme innan gudstjänst i den kyrkan, så är den både varm, smyckad och öppen!). Välkommen in för ljuständning, bön, enskild andakt, eget studiebesök eller ett stilla rum.  (Vi hoppas att kyrkorna i pastoratet kan öppnas igen för besök dagligen minst kl 9-16, från 1 maj till allhelgonahelgen.)

Aktuellt på kyrkogårdarna

Nu besöker många kyrkogårdarna. Kanske letar man avlägsna släktingar, kulturhistoria eller vill få en lugn stund med den man saknar. Du som är gravrättsinnehavare kan passa på och kontrollera att gravstenarna är säkra och sitter fast. Vill du ha hjälp med det, eller beställa planteringskärl eller annan hjälp med skötseln av en grav du är ansvarig för, kontakta kyrkogårdsförvaltningen. På kyrkogårdarna finns vaser att låna för lösa blommor. Tänk på att inte sätta tomma vaser bakom gravstenen, då kan de råka illa ut när man klipper gräs och häckar. Klockarna försöker hinna med att klippa gräs på alla kyrkogårdar, med efter intensiva växtperioder prioriteras de kyrkor som närmast har gudstjänster och förrättningar. I år kan du också få se ytor som inte klipps utanför kyrkogårdsmuren, för att hjälpa artrikedomen av både örter och insekter.

Öppna kyrkor

Kyrkorna i pastoratet är öppna för besök dagligen minst kl 9-16, från 1 maj till allhelgonahelgen.

Du kan alltid kontakta expeditionen för att boka besök i en kyrka som är stängd, senast kl 12 vardagen före på 0498-22 27 00.

Kalender: Gudstjänster och evenemang

Hitta din gudstjänst i kalendern för Norra Gotlands pastorat! Det finns alltid en gudstjänst som passar dig! Prova gärna en annan kyrka än den du brukar gå i. I dagens måste-samhälle, behövs lite vara-påfyllning. Till kyrkan får du komma som du är, och låta själ och ande ta plats i gemenskap med flera.

EXPEDITIONEN

Forsagården Lärbro   tillsvidare endast bokade besök

Telefon: 0498- 22 27 00 (växel)

E-post: norragotland.pastorat@svenskakyrkan.se