Fole kyrka

Den medeltida kyrkan byggdes år 1280. Den har en fin dopfunt på vilken finns en illustrering av flykten från Egypten och i sakristian finns en ovanlig väggmålning. En skolbyggnad från 1858 används som församlingshem och prästgården som är från 1820 restaurerades under 1990-talet och är numera bostad för präster i församlingen.

Fole socken är belägen på "höglandet" 25-65 m över havet, mittemellan Visby och Slite. I början av 70-talet startade flera företag, det började byggas bostäder och under de senaste 30 åren har det byggts 40 nya bostäder i Fole. Affären öppnade 1969 och har utökats genom åren. Gårdarnas antal har minskat medan invånarantalet har ökat I början av 70-talet byggdes en ny skola. Ungefär 20 år senare byggdes ett vindkraftverk på Ryftesbackar.
I Fole finns en hel del kulturhistoriskt värdefulla platser, det finns 280 kartlagda fornminnen. Vid Vatlings ett farmarmahus från 1200-talet och tidigare fanns flera vattenkvarnar och vattensågar i socknen. Idag kan man se resterna av en vattenkvarn vid Krampbro, där hembygdsföreningen iordningställt en rastplats.
År 2009 utsågs FOLE till Årets Socken på Gotland. Utmärkelsen firades med rejält fyrverkeri och kalas på nyårsdagen, och följdes upp med fest, marknad, familjerally, tuff-tufftåg, primörsafari med veterantraktorer och öppet hus vid alla företag i Fole under primörhelgen 20-21 maj.
Klicka här för att ladda hem en liten broschyr om Fole kyrka (PDF).